八達通QR Code殺入擦鞋檔

122 回覆
10 Like 34 Dislike
擺明要搶埋QR CODE市場 咁難明咩?
要專登退步去就返個假市場,陰公。
qr好快自然收皮,用返部機啦
話QR code好落後
八達通好先進果D打手去晒邊?

搶埋支付寶市佔
qr係好既一早推左啦

個人簽名 ×按此隱藏
------------------------------------
Oct 28近期活躍五毛
0群龍共舞 1天才小釣手 2三色貓 3JR 4法國佬巫斯義
5吾系甘開心牙 6真律師何君堯 7蘇麗珊 8十卜ching
9D_wade 10RedBaron 11優美開始 12阿古路 13Romanov
14返六日唔撚易 15優美開始 16民國復興 17dewi
18侵b 19曼聯明叔 20bb chu 21小翁翁
8達通咁先進點解要行返用QR CODE ?

因為裝機貴,令小商戶卻步
但邊個技術優勝,事實擺在眼前,檔擦鞋有拍卡有QR code,絕大多數人都係拍卡
二維碼紙板外亦附送八達通讀卡器(即POS機)

本末倒置 做乜鳩野

做實驗囉
擺埋一齊,就全世界都睇到邊樣多人用,咁班吹奏QR code嘅人咪會收皮囉
見到個標題以前係老吹
因為拍卡除左夠快,仲夠可靠,用QR code唔夠清楚過左數未,過左俾邊個,整假code成本又低過假讀卡機
今次八仔幾醒
兩樣都出做個市場比較
第時推返拍卡都冇人敢屌
港共依家做緊野係要幫支那寶入屋
搵鬼裝你個支那寶 唯有喺每個人都有嘅八達通入手
等人熟習QR code操作
明明原本拍一拍機就得 依家又要開app又要掃碼
你話啲人點揀
晒鳩氣啦
八達通真係On9無極限
整得d落後qr code不如派多幾部機比d細鋪頭

咁畀緊錢用機啲大舖會點諗?佢地會唔會問「點解我又冇免費機用?」
而且啲機成本都唔慌平
如果係平就唔止佢會派,信用卡公司都派埋一份啦,都係差唔多嘢
你班五毛話無QR落後
八達通咪即出囉
宜家支那寶做到既野 八達通全部做到
但支那寶做唔到八達通既功能
唔駛再宣傳支那寶啦

係架
但成班連登仔仲一路講緊qr code等於落後,危險
八達通contactless先係先進
而家咁樣俾8仔兜巴摑痛唔痛

咩理論
成班原始人話無得鑽木取火 落後
宜家個打火機專登裝多條柴比你鑽木
仍然無改變個打火機係先進過你鑽木

但邊個技術優勝,事實擺在眼前,檔擦鞋有拍卡有QR code,絕大多數人都係拍卡

搵個流通左廿年既支付方式同一個都唔知出左一年未既鬥
你醜唔醜

以事論事 如果無政治陰謀既話 八達通今次真係好on9
免費幫支那寶教全港市民習慣QR支付
到成熟之後阿里巴巴騰訊燒錢搶Share八達通邊夠玩
有Apple Pay唔行玩QR真係除左度縮之外諗唔到原因

你醜唔醜

擦鞋檔收?的士佬收?

你醜唔醜

其實最好係可以用NFC行android beam/ airdrop咁樣過數,拍都唔使拍

好可惜八達通想跟大陸果套
可唔可以唔好乜都叫支付?
你班五毛話無QR落後
八達通咪即出囉
宜家支那寶做到既野 八達通全部做到
但支那寶做唔到八達通既功能
唔駛再宣傳支那寶啦

係架
但成班連登仔仲一路講緊qr code等於落後,危險
八達通contactless先係先進
而家咁樣俾8仔兜巴摑痛唔痛

咩理論
成班原始人話無得鑽木取火 落後
宜家個打火機專登裝多條柴比你鑽木
仍然無改變個打火機係先進過你鑽木

咁打火機做乜尻要專登裝條柴,你諗真d原因未?

原因未就係倒退囉
睇下d發達國家日本美國會唔會同你掃Code?
香港同美國一樣信用卡流行 根本就唔應該行返轉頭玩QR 而係去玩Apple/An Pay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞