有無人鐘意唱歌、入一入黎

682 回覆
26 Like 2 Dislike
Push
想搭單問一句有無巴絲知點開聲 以前唱歌都比幾多人讚過好聽 自從幾個月前大病一場之後就唱唔返 feel到有啲嘢kick住左咁 上唔到啲高音要用假音
http://www.smule.com/p/847726173_936087835

人群是那麼像羊群

求評
http://www.smule.com/p/847726173_936087835

人群是那麼像羊群

求評

音準要注意
拍子快左
氣息控制均勻啲同埋放鬆
喉嚨太多力令到震音唔自然 高音好緊

某些尾音處理得幾好

利申: 唔識扮識

人群是那麼像羊群

求評

音準要注意
拍子快左
氣息控制均勻啲同埋放鬆

某些尾音處理得幾好

Ok thanks
唱到爛撚咗聲。。由1994年唱到依家。。

幾時同大佬好返
留名
留名

無乜人拋磚,樓豬拋多幾舊。

人群是那麼像羊群

求評

音準要注意
拍子快左
氣息控制均勻啲同埋放鬆

某些尾音處理得幾好

Ok thanks

有幾多多餘既用力、咬宇用力都係有影響、可以試下有d呼氣feel咁用'媽'媽哂成首佢攞個少多餘力既感覺

利申:自己都唔係用得好D力
留名

無乜人拋磚,樓豬拋多幾舊。

依排忙 請見諒
其實唱高音嗰時喉頭會上升係咪大問題?
小弟試過低個喉頭係完全唱唔到
有無方法改善到?
其實唱高音嗰時喉頭會上升係咪大問題?
小弟試過低個喉頭係完全唱唔到
有無方法改善到?

可以試下YouTube 搵VBS

音準要注意
拍子快左
氣息控制均勻啲同埋放鬆

某些尾音處理得幾好

Ok thanks

有幾多多餘既用力、咬宇用力都係有影響、可以試下有d呼氣feel咁用'媽'媽哂成首佢攞個少多餘力既感覺

低音位唔夠低 可能拎錯共鳴位
定你唱唔到落去?

Ok thanks

低音位唔夠低 可能拎錯共鳴位
定你唱唔到落去?

唱唔到
https://soundcloud.com/user-169706194/ok4palpehnud
求指教
想學唱歌

巴打把聲幾好

如果有埋音樂就正

我都想學唱歌

其實呢 個人建議係唔好學
原因係市面上真係教緊既
好多都係俾你提高對唱歌既自信為主
基本野教好少
到你學既時候就明
好多野其實平時有做緊但無著重or注意
但留意番做小小改變會有變化出現

同埋多聽 多留意身邊唱得好既人
研究下為何覺得佢唱得好

五音不全或音準有問題者
你唱時注意力放番係自己既聽覺上
唔好太自high
當你發覺到自己錯咗
你自然會搵方法改

唱係用氣多過用力
力只係幫你將體內既氣大量地泵出
可想像人體就好似管樂咁
你吹氣去吹出聲音要用一定既氣量
如果想吹出一句連住幾粒既音
係要hold住同一度力去泵出一幾秒既空氣
如果你想吹出黎既聲大d
係要用多d氣 而非力
所以大細聲運用著眼點在氣 而非力度

當你發覺到呢d野係自己做到而又熟練
你再去搵有實力教既人上私人堂
就會發現你會有好大既進步
不過私人堂一定好撚貴
上幾人一班果d除非老師熱情十足
唔係既hea 9你多

利申 學過 最後結論 一係唔好學 一學就搵私人堂 唔係就學聲樂

好認同唱歌要靠自己去觀察、模仿,有好嘅老師除左教你一d實在技巧、用聲方法、感情、音樂知識外,其實好重要係佢開闊到你係音樂上既眼界,打開你既耳仔,比你知道應該留意d乜同埋點留意。

利用巴打講用氣係主宰唱歌,但具體d係點用,身體點運作,咩時候用幾多,唔同呼吸法有咩影響等,好難係冇相關知識既情況下靠觀察可以理解到。
音準第一,拍子第二,音域第三,其他例如感情呀,真假音呀,震音呀,再慢慢執。

再想玩唔同發音就要再搵共嗚位。

利伸:學過幾堂唱歌但係練唔到,一轉上高音就死

個人認為學識用氣既方法係第一,學識用丹田控制度氣,就可以減輕喉既負擔,唔會咁易扯頸同傷聲,可以唱好耐都唔傷聲。 同埋好多技巧都係由氣去主導,例如強弱變化、尾音處理、聲音質感等等。

如果音準天生比較弱,練音準既過程幾易令人放棄。
好鐘意唱歌不過聲底太薄 永遠都唔會俾人讚係係好聽
Vocal range真係練出嚟
以前初初唱真音最高係c4
D4以上已經走撚晒音
過咗一年半到f#4已經穩定唱到
而家唱咗兩年半到真音勉強上到Bb4 雖然都係好唔穩定
自己覺得如果上高音嗰陣隔硬將粒喉核推落去 唔俾佢向上郁 高音好似會易上啲同埋穩定啲
其實有無人解釋到點解

通常薄聲既range都比較易練高,練低同練厚d個質感就好吃力。

其實唔理高中低,喉核都保持穩定就最好。
和音 真係好難學
好羨慕d人可以即場和音 仲要一d突兀既感覺都冇

真係好勁
自己彈住高三度咁唱都唔有果種好和既感覺

唱和音有樂理底會get得快d, 有d人天生音準好好,可以自然地和到high third, 但其他例如high fifth、low third就通常差少少,和音有好多選擇,要專門地學習。

和音有大路技巧要留意,例如要模仿主聲個聲質、用力大小同長短,通常用多少少氣聲,就有和諧d效果。
有無telegram 交流下既grp
遲d學校singcon 想練好d基本野

即管放cover上黎

我都無人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞