有無人鐘意唱歌、入一入黎

682 回覆
26 Like 2 Dislike
好鐘意唱歌不過聲底太薄 永遠都唔會俾人讚係係好聽
Vocal range真係練出嚟
以前初初唱真音最高係c4
D4以上已經走撚晒音
過咗一年半到f#4已經穩定唱到
而家唱咗兩年半到真音勉強上到Bb4 雖然都係好唔穩定
自己覺得如果上高音嗰陣隔硬將粒喉核推落去 唔俾佢向上郁 高音好似會易上啲同埋穩定啲
其實有無人解釋到點解

我好鐘意唱歌
有比人讚過 不過我覺得自己唱得麻麻
唔識唱假音or要撞手神先唱到
有時唱完之後聽返覺得唱唔到原唱既feel
例如陳柏宇既歌好smooth 我永遠都做唔到
好似好實聲咁
同埋我好似只係識真音唱 唔識用混音

D4以上已經走撚晒音
自己覺得如果上高音嗰陣隔硬將粒喉核推落去 唔俾佢向上郁 高音好似會易上啲同埋穩定啲
其實有無人解釋到點解

巴打好落力推
D4以上已經走撚晒音
其實有無人解釋到點解

留名睇高人解釋
D4以上已經走撚晒音
其實有無人解釋到點解

留名睇高人解釋

好易 試下吞野
你會發現喉核升高左 因為佢要卡住氣管
唔俾啲on9食野食曬入氣管度
所以喉核高左自然好難唱到歌
我好鐘意唱歌
有比人讚過 不過我覺得自己唱得麻麻
唔識唱假音or要撞手神先唱到
有時唱完之後聽返覺得唱唔到原唱既feel
例如陳柏宇既歌好smooth 我永遠都做唔到
好似好實聲咁
同埋我好似只係識真音唱 唔識用混音

巴打我同你好似
D4以上已經走撚晒音
其實有無人解釋到點解

巴打好落力推

想多D人入黎分享下

巴打好落力推

想多D人入黎分享下

以前唱假音可以輕鬆上g5 多數女歌手嘅歌都唱到
喺唔知點解近呢半年跟咗嗰啲用鼻發音嘅方法之後
真音上得高咗
但係同時假音就好似即刻廢咗咁
而家假音連上d5都唔得(浮誇最尾嗰音係e5) 即使上到都極難聽
自己feel到好似唔識用返以前唱假音嘅發聲位嚟唱
https://www.youtube.com/watch?v=_a61KddRv2s
求評
我成日都甩拍子

巴打好落力推

想多D人入黎分享下

多謝巴打
其實巴絲有好唱歌老師推介 想學唱R&B
好鐘意聽R&B 所以好想唱

順便推介下R&B歌手 下面幾位係細佬聽開
Gallant ,stevie hoang ,john legend
有冇推介至真 成日打錯

Gallant ,stevie hoang ,john legend

問親有冇老師推薦都冇人回
可能呢度啲巴絲係天才

可能呢度啲巴絲係天才

係架 ?我庸材嚟所以好想學唱歌同音樂
如果有記得推介下俾好
另外會唔會有啲音樂GP可以Join下

可能呢度啲巴絲係天才

上便有巴打建議唔好學 除非真係搵好專

順便幫你推下。希望有人幫到你

可能呢度啲巴絲係天才

係架 ?我庸材嚟所以好想學唱歌同音樂
如果有記得推介下俾好
另外會唔會有啲音樂GP可以Join下

無咁富貴,我都無搵老師。
最主要不停地唱,摸熟把聲,慢慢就會捉到點用氣同發聲。
亦都可以透過同人交流有所進步。

可能呢度啲巴絲係天才

上便有巴打建議唔好學 除非真係搵好專

順便幫你推下。希望有人幫到你

跟老師學真係幫到好多架
鐘意唱又想唱得好都可以搵老師學
唔洗唱好專門既歌先學(我覺得 )
因為唱歌想唱得好聽真係要練好基本功
除非本身個聲底靚/音域廣
基本功當然指用丹田 真假音轉換 聲帶閉合,氣流既控制 煩完呢d仲要煩胸腔共鳴 頭腔共鳴(頭聲)
我知道呢d之後就愈黎愈覺得d有實力既歌手真心好勁
我有係一間大型樂行跟老師學過
學左一年到 真係幫左好多好多
而家暫時冇學 但應該準備學返
今個月20號係我學校歌唱比賽決賽😢
係柴灣青年廣場搞 我地音樂老師仲要請左好多歌手
求集氣🙏🏻🙇🏻
我揀左周杰倫-晴天 同 五月天-突然好想你
原本揀左好多英文歌出黎
但唔太有信心唱到
最後揀左呢兩首 呢排練緊
既然呢到咁多同好
我錄音比你地聽再評下可以嗎?🙏🏻
好想知道有咩需要改善(尤其而家冇老師跟
講明先 我超廢
難聽得滯請見諒

BTW 打得太長 sorry 但實在好感動 好難見到咁多唱歌同好
因為自彈自唱
所以可以有少少漂漂地
好唔好聽都比下意見

https://soundcloud.com/user-246174969/mk0dbgzmcvhl

巴打胸腔好鬼好
D4以上已經走撚晒音
其實有無人解釋到點解

係邊學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞