阿里巴巴騰訊先行試驗 2020年中國全面強制推行「社會信用」

157 回覆
14 Like 69 Dislike
即係做錯過野嘅人係唔洗諗住洗底?全社會都係聖人?會有監察名單?低過某個分就強制踢出境/永久監視?

有無理解錯?

我諗反而唔使加強監視
而家中國人只有一個原則就係錢, 當知道信用低分個班人會阻到自己發達, 自然個個疏離佢地
好似1984寫嘅無產者(proles)咁, 佢地係社會最底層, 但反而最自由, 因為黨管都廢事管班廢物
奴才世界
雖然美國都有credit score
Psycho pass

惡化版

中共只為自己利益

劇場版

建立民主東亞
成龍:中國人是要管的

奴才命唔管
就真係世界大亂啦
即係做錯過野嘅人係唔洗諗住洗底?全社會都係聖人?會有監察名單?低過某個分就強制踢出境/永久監視?

有無理解錯?

我諗反而唔使加強監視
而家中國人只有一個原則就係錢, 當知道信用低分個班人會阻到自己發達, 自然個個疏離佢地
好似1984寫嘅無產者(proles)咁, 佢地係社會最底層, 但反而最自由, 因為黨管都廢事管班廢物

最怕係用阻礙社會發展之類嘅理由進行清洗/隔離...
成龍:中國人是要管的

奴才命唔管
就真係世界大亂啦

有無考慮過會引入香港??
Fuck U!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Black mirror
支那從來都係高科技版北韓

根本就係
如果有睇過cctv
會見到啲主持/片段入面啲官開口埋口都話咩要學習習近平同志的乜乜思想
有天災人禍又會話咩咩在習近平同志的指導和帶領下,救災工作XXXXX
又周不時有啲“軍事專家”話咩中國軍備震驚歐美,中國打勝仗乜乜乜

都唔明啲中國人點解仲有面笑北韓人笑金正恩
你叫中國人講信用,屌你共產黨都唔講信用啦
你叫中國人講信用,屌你共產黨都唔講信用啦

中國人過多一百年都唔會進步
中國全面進入1984世界, 做過咩買過咩識過咩人big brother都要知得一清二楚

2020年點解會變番1984年?唔係好明

小說黎

本小說叫乜名?
中國全面進入1984世界, 做過咩買過咩識過咩人big brother都要知得一清二楚

小說黎

本小說叫乜名?

http://bfy.tw/4l1q

小說黎

本小說叫乜名?

好難想像讀過中學都未知有呢本小說
上訪扣分

如果溝到條高分靚女,但臨門先派報紙,會唔會扣分

小說黎

本小說叫乜名?

好難想像讀過中學都未知有呢本小說

唔好意思,未讀過中學
在 2014 年國務院公開發出的「社會信用體系建設規劃綱要(2014 – 2020年)」中,詳細鋪陳了這種社會信用制度的發展藍圖,計劃根據金融、執法機構掌握的訊息、僱主評價、網購習慣和社交媒體上的發言,建立一套鼓勵守信和約束失信的獎懲機制,「提高全社會的誠信意識和信用水平」。前面提到的「芝麻信用」還是可自由選擇參加的「手機遊戲」,然而社會信用體系在未來將是強制參與的政府系統。華盛頓郵報報道,國務院今年 9 月更發出重要政策文件,提出需加快建立社會信用體系,又詳列對「失信」者的制裁,並要求各部門切實執行。

對「失信」者的懲戒
政府為了讓失信者「一處失信,處處受限」,要求各部門聯合懲罰失信者,例如限制其從事行業、出境、申請政府補助、任職資格、高消費行為(如坐火車及飛機只能坐普通座位,子女不能就讀高收費學校),並進行嚴格監管和抽查,儼然低等公民。至於計分項目及比重,文件卻未有披露。
淘寶正負皮d fd
一個負皮打到你入18 層地獄
叫完雞同隻雞互俾好評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞