阿里巴巴騰訊先行試驗 2020年中國全面強制推行「社會信用」

157 回覆
14 Like 69 Dislike
即係做錯過野嘅人係唔洗諗住洗底?全社會都係聖人?會有監察名單?低過某個分就強制踢出境/永久監視?

有無理解錯?
Black mirror有集都係講呢啲

第三季第一集
呢種發明禍害好大

舉例子如果有人佔中俾警察拉過, 俾政府入左record俾外面機構任查

雖然唔係犯罪紀錄, 但係見工又好, 升職又好都會俾人差別對待

仲恐怖過犯罪紀錄, 有犯罪紀錄係擺明車馬ban你,

而家係表面扮冇野, 實際當你做過罪犯
變態國家
有套戲又係講成個社會用計制度
大陸佬梗係睇完on99照抄
呢種發明禍害好大

舉例子如果有人佔中俾警察拉過, 俾政府入左record俾外面機構任查

雖然唔係犯罪紀錄, 但係見工又好, 升職又好都會俾人差別對待

1984現實化
我覺得全世界都唔會俾支國冧嘅其中一個原因就係當佢係一個實驗場, 因為依家支那做緊好多任何國家都好想做但係又做唔到嘅事
呢種發明禍害好大

幫你加條記錄
強姦過隻豬
痴撚線 大陸真係愈黎愈癲
諗起黑鏡其中一集
Black mirror
Psycho pass
中國全面進入1984世界, 做過咩買過咩識過咩人big brother都要知得一清二楚

2020年點解會變番1984年?唔係好明
Psycho pass

惡化版

中共只為自己利益
實有人用bug(不正常手段)幫自己加分最後都係有錢=買分=有錢做咩都得
我喺中國scan對方個 qr code 就知道哂佢啲背景資料,完全唔使驚俾人呃

喺中國銀行scan你個 qr code 就可以知道你個名同地址,開户口乜證明都唔使俾

搭地鐵巴士都要 scan qr code,去邊有哂紀錄,俾人屈果陣可以做不在場證據

香港真係好落後呀!!!

過多幾年肯定大把人咁講
只要可以盡清倫敦金傳銷保險雞,我冇所謂香港都咁行
Psycho pass

惡化版

中共只為自己利益

劇場版
痴線
千其唔好推黎香港

放心實推
中國全面進入1984世界, 做過咩買過咩識過咩人big brother都要知得一清二楚

2020年點解會變番1984年?唔係好明

小說黎
即係做錯過野嘅人係唔洗諗住洗底?全社會都係聖人?會有監察名單?低過某個分就強制踢出境/永久監視?

有無理解錯?

而家都有案底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞