阿里巴巴騰訊先行試驗 2020年中國全面強制推行「社會信用」

157 回覆
14 Like 69 Dislike
呢種發明禍害好大

舉例子如果有人佔中俾警察拉過, 俾政府入左record俾外面機構任查

雖然唔係犯罪紀錄, 但係見工又好, 升職又好都會俾人差別對待

仲恐怖過犯罪紀錄, 有犯罪紀錄係擺明車馬ban你,

而家係表面扮冇野, 實際當你做過罪犯

占中就係錯
準備搞project insight
用錢買就得
無人理呢啲新聞
實有人用bug(不正常手段)幫自己加分最後都係有錢=買分=有錢做咩都得

有bug唔幫自己銀行戶口加幾個零 去做on9野?
將政治迫害制度化
blackmirror
好撚恐怖
psycho pass
地球癌細胞----支那人

同當年蒙古狗玩4大階級有咩分別
支那從來都係高科技版北韓
等睇遲D有人吹奏信用系統, 話香港無好落後

打手已經出哂水

又有工開
係精神既
呢種發明禍害好大

舉例子如果有人佔中俾警察拉過, 俾政府入左record俾外面機構任查

雖然唔係犯罪紀錄, 但係見工又好, 升職又好都會俾人差別對待

仲恐怖過犯罪紀錄, 有犯罪紀錄係擺明車馬ban你,

而家係表面扮冇野, 實際當你做過罪犯

占中就係錯

五毛優美開始
用繁簡轉換呀?
同當年蒙古狗玩4大階級有咩分別

分別係以前蒙古係外族,當你地底泥係應該,今時今日強国就當哂你地係強国人,不過你有異見就要你生不如死咁啫
東亞國
社會主義好
上訪扣分
退步返去古代
農家出生就一世為農
幫雜總稱帝既一步棋
歐美啲網絡科技人圈子往往係最信唔過政府權力, 所以有bitcoin, anonymous, EFF, etc.
個堆大企業雖然都做緊好多鳩屎陰濕野, 但起碼apple都唔肯幫美帝解鎖同整backdoor, 連俄羅斯咁高壓都有telegram唔肯交data
係咪只有中國先會成個科技界都係義無反顧企喺big brother一邊, 搶住要同極權政府同流合污助紂為虐

向錢看係人本性,加上你唔服從極權政府你就玩完,佢大可棒第二間公司上位。但外國政府唔可以咁明目作膽做鳩你,最多咪透過法律打你。

企業係, 咁民間有無人用過科技知識作任何反抗? (真問題, 可能有但我未聽過)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞