【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XVII

1001 回覆
16 Like 4 Dislike

香港邊度有得買
唔係話要推廣個post定要出街派傳單拉客搵新人,但可唔可以新又好舊又好圍外圍內都好,尊重下人地既品味呢?人地對耳都有老母生,鍾意一首歌既心情係點大家都試過。雖然聽既歌唔同但嗰份鍾情係一樣。定係聽indie 會令人聽覺變得虛榮?我咁能老屎忽都無去踩人,d 聽歌好能叻叻既大佬,可唔可以降低一下標準,聽下人地鍾意所以先share出黎d 低級歌呢?

我唔係鐘意先share出來 我多數係此時此刻聽梗先po 其實我好多時聽梗到廢事po 如果唔係真係俾我洗晒版

聽緊覺得唔好聽都po?
我呢幾日無聊用iTunes 排左個2010-2017最愛歌曲嘅playlist
想放上黎
有冇方法將iTunes playlist轉落Spotify?

以前用mac時用過iTunes,從來未咁憎過一個software
所以入歌落ipod都係用3rd party。
我呢幾日無聊用iTunes 排左個2010-2017最愛歌曲嘅playlist
想放上黎
有冇方法將iTunes playlist轉落Spotify?

我有iTunes

我有iTunes

但我點樣share我電腦條playlist
冇Apple music
唔係話要推廣個post定要出街派傳單拉客搵新人,但可唔可以新又好舊又好圍外圍內都好,尊重下人地既品味呢?人地對耳都有老母生,鍾意一首歌既心情係點大家都試過。雖然聽既歌唔同但嗰份鍾情係一樣。定係聽indie 會令人聽覺變得虛榮?我咁能老屎忽都無去踩人,d 聽歌好能叻叻既大佬,可唔可以降低一下標準,聽下人地鍾意所以先share出黎d 低級歌呢?

我唔係鐘意先share出來 我多數係此時此刻聽梗先po 其實我好多時聽梗到廢事po 如果唔係真係俾我洗晒版

聽緊覺得唔好聽都po?

我要聽到覺得真係值得推先至post上網

你應該會覺得我講野自相矛盾,但我希望你平心靜氣睇睇先。

我係真心評批某幾隻碟 / 樂隊係垃圾,但唔代表我可以唔respect呢幾隊band既fans。

我一路係呢個post都係咁講野,唔止呢個post,一路追溯返去第一個甚至前身高登post都係咁。唔係話咁樣就Justify左我冇問題,我係話你知我把口係臭姐。

唔係唔知我表達方式會有人反感。

而我叫你唔好理我,係因為我根本零責任嘴炮打發時間,人地越upset我就越爽。

九成時間啦,我係呢個thread都係9up。
有陣時認真講野d語氣落筆都唔同,相信分到。

而我平時根本就係求其引戰/R水吹,可能我搬晒人成家出黎我轉個頭就唔記得左。即係你當我係陳雲,得閒出黎嗌幾句落地獄咁。

當然我唔會話「I don't mean what I said」或者「師兄真心左」就可以將責任推得一乾二淨。

有d責任係在我我係知,我只係唔CARE,唔care到可能你、或呢到其他人覺得我點點點我都冇乜問題。

但要講到腦殘,你又將我諗得單細胞左少少。

再講多少少尊重嗰part。
人地聽咩,即使係kpop,甚至係purple姐姐都好 (除左汪明荃),honestly我係完全冇問題,更加冇意慾去乾涉*其他人喜好。

*執筆忘字相音頂上

當然,我知道我講野比人感覺唔係咁。

落一落樓下,有咩再後續。

你知自己係咁?一開始就唔好推個問題落人地度,因為人地唔知你係咁,而你知。
亦唔需要撐到去搬個 “圍內” 出黎,將人推出去圍外。
正如我前面講左幾次,屎係臭既,你無考慮唔代表人地聞唔到。既然你話自己知,管理責任晌人地度?定係自己度?
我既然係你圍外既,更加無責任受你。Right?

我死出黎咪又係多得你唔係耐唔耐回我帶

至於藍字 其實你真係唔洗理我

我屌d乜野踩d乜野都只係上網打嘴炮輕鬆下
有冇品味、啱唔啱根本從來就冇考慮過

唔好屈我,我本來係同國際巴傾緊,完全無提過你,係你自己死出黎插花講捍衛。

你叫人唔好理你周地柯?不如管好自己大小便得唔得?你無考慮過唔代表人地聞唔到臭。

心照啦

我都記得人哋無提過你 之前好耐嗰啲唔計

所以更加要分清楚:我鍾意邊隊邊隊覺得佢地世界第一。
同:唔鍾意唔識聽邊隊邊隊就無 jur。
係完全兩回事黎。

呢段係你自己死左出黎要捍衛之後出既柒頭?柒夠未呀你。

咁你都睇返,我係回緊林文悅ching...

你個quote係包埋我。
咁你又試下問心,捍衛唔到不如死能左佢,係你睇左邊句有感而發?

你知自己係咁?一開始就唔好推個問題落人地度,因為人地唔知你係咁,而你知。
正如我前面講左幾次,屎係臭既,你無考慮唔代表人地聞唔到。既然你話自己知,管理責任晌人地度?定係自己度?

啱呀,我知人地唔知,所以當然人地有reaction都唔輪到我管。

講到去圍內嗰吓,一路都係圍繞有jer冇jer啫。
我一開始提圍內笑話都係幫呢樣野解話。

純粹講返今次件事,只係我見你又回我帶先出聲。

我排一排個timeline出黎

#840 各位開始圍繞 "每日三省吾身" 黎討論
#852 林ching個post都仲係回緊呢樣野
#860 我第一次參與討論回林清ching 852
#865 你節錄性回我860
#866 國際牌回你864
#872 你回國際牌866, 內文就係上面quote緊呢段
#875 我回你872, 我出875已經係兩個鐘之後既事

我相信#860成個回覆都同#852掛鈎,言談間亦無任何直接間接攻擊,暗示任何會員或其言論。

入面提到嗰四隻碟我無印象有同你爭論過,所以我唔認為我有咩地方挑釁到你。

去到#872我見你提到我既言論我先出#875

#861-863我同國際牌吹左幾句之後就冇出過聲直到#875
真係我無啦跳出黎先?

唔好屈我,我本來係同國際巴傾緊,完全無提過你,係你自己死出黎插花講捍衛。

你叫人唔好理你周地柯?不如管好自己大小便得唔得?你無考慮過唔代表人地聞唔到臭。

心照啦

係完全兩回事黎。

咁你又試下問心,捍衛唔到不如死能左佢,係你睇左邊句有感而發?

發誓都得呀
#860冇任何一句係直接間接關你事呀

完全冇諗起過你呀

心照啦

係完全兩回事黎。

發誓都得呀

完全冇諗起過你呀

我又問返你,你認為我睇左邊句有感而發?
我真心問。

心照啦

係完全兩回事黎。

發誓都得呀

完全冇諗起過你呀

我真心問。

我quote埋你係自動嫁,屌
咁上面有人quote過你吖嫁

我要quote你我直接quote你得啦
quote得嗰個就緊係覆緊被quote嗰個啦,一覆覆晒成串咩

負責任講多兩句,一開始話你腦殘唔抹黑你蠢。完全係因為你鍾意ntl 既格,好似班kpop腦殘粉。
腦殘粉好多都唔係蠢人,只係主觀到無是非觀可言,上面貼吧大能把。

啱呀,我知人地唔知,所以當然人地有reaction都唔輪到我管。

講到去圍內嗰吓,一路都係圍繞有jer冇jer啫。
我一開始提圍內笑話都係幫呢樣野解話。

純粹講返今次件事,只係我見你又回我帶先出聲。

我排一排個timeline出黎

#840 各位開始圍繞 "每日三省吾身" 黎討論
#852 林ching個post都仲係回緊呢樣野
#860 我第一次參與討論回林清ching 852
#865 你節錄性回我860
#866 國際牌回你864
#872 你回國際牌866, 內文就係上面quote緊呢段
#875 我回你872, 我出875已經係兩個鐘之後既事

我相信#860成個回覆都同#852掛鈎,言談間亦無任何直接間接攻擊,暗示任何會員或其言論。

入面提到嗰四隻碟我無印象有同你爭論過,所以我唔認為我有咩地方挑釁到你。

去到#872我見你提到我既言論我先出#875

#861-863我同國際牌吹左幾句之後就冇出過聲直到#875
真係我無啦跳出黎先?

投降!

心照啦

係完全兩回事黎。

發誓都得呀

完全冇諗起過你呀

我真心問。

唔係無視你,但真係唔會同人prove成咁。
你自己去返你 “捍衛“ 個post 研究下。企晌我嗰邊唸應該唔難明。

負責任講多兩句,一開始話你腦殘唔抹黑你蠢。完全係因為你鍾意ntl 既格,好似班kpop腦殘粉。
腦殘粉好多都唔係蠢人,只係主觀到無是非觀可言,上面貼吧大能把。

再講多次句野係圍內笑話
呢到起碼有五六個常駐user知道

如果係呢句野以外既原因你覺得我腦殘先再話我知
其實早前Sleep well beast一出嗰時我都係到短評過

唔啱又可以搵返你睇睇下係咪咁腦殘

如果冇其他野我出返去先

係完全兩回事黎。

發誓都得呀

完全冇諗起過你呀

我真心問。

唔係無視你,但真係唔會同人prove成咁。
你自己去返你 “捍衛“ 個post 研究下。企晌我嗰邊唸應該唔難明。

明就唔洗問你啦
而家又到我認真左呀?^_^

再講多次句野係圍內笑話

其實早前Sleep well beast一出嗰時我都係到短評過

如果冇其他野我出返去先

咁你出返去喇。
我份人係好認真,但都要視乎件野既重要性。
你單野未重要到我去認真study 堆number。

再講多次句野係圍內笑話

如果冇其他野我出返去先

咁你出返去喇。
我份人係好認真,但都要視乎件野既重要性。
你單野未重要到我去認真study 堆number。

堆number除左証明你先撩者賤之外的確都冇乜用
好聲好氣問你源頭係邊又唔肯答
柒頭收野。

睇下林巴直接回我d咩,你又回佢d咩。
最重要係呢段:如果咁大個人連捍衛/表達自己品味都做唔到不如死撚左佢
呢段主覲論個point係由我段客觀論開始。

仲有,我比左個like你堆number。

我就盡可能令自己變做,“唔一定係自己啱“ 嗰批。

開放態度係可取
但認清同loyal to 自己既品味/口味 都係好重要
我唔知自己算唔算hater
但有時都會對人地既品味嗤之以鼻

呢到要斬返開兩樣野

到底係純粹老屎忽屌後來者
定係理性/真心地屌人無品味

即係就算你地點講

我都係話
Everything now
Current
In color
I see you呢堆係垃圾

如果咁大個人連捍衛/表達自己品味都做唔到
不如死撚左佢

至於留一線或者講野圓潤d 就係第二個課題啦
啊仲有,就算係先撩你又點?
你晌街柯屎
我掃鳩你
邊個賤?

聽緊覺得唔好聽都po?

咁又唔會咁仆街
普普通通都照po的 舊碟多數唔po

聽緊覺得唔好聽都po?

咁又唔會咁仆街

你係呢度咁多巴我最R頭嗰個,覺得你聽野類型好多但質素飄忽到無譜,睇唔出你喜好係點。而家你一講終於明多左。

反而我想知做乜舊碟唔po?舊野唔受歡迎?

聽緊覺得唔好聽都po?

咁又唔會咁仆街

你係呢度咁多巴我最R頭嗰個,覺得你聽野類型好多但質素飄忽到無譜,睇唔出你喜好係點。而家你一講終於明多左。

我估係佢想po新嘢多啲
舊碟大家多數都聽過/知道

hiphop野。
唔係聽緊。
好得意封面。

你d封面list去左邊

聽緊覺得唔好聽都po?

咁又唔會咁仆街

我估係佢想po新嘢多啲
舊碟大家多數都聽過/知道

少少啦 主要係貼得舊碟都想打返多幾隻字 不過個人比較lazy 所以多數都係聽完就算 無貼上來 不過有時都會屎忽痕 好似之前嘅Lali Puna, The Fall, The Cure, Therion....

之於所謂多類型 我諗主要係因為我好早期已經知道自己鐘意嘅係音樂本身 甚至係聲音本身 好耐之前提過有次聽到人喺道磨鐵之類 係我聽過最好聽嘅音樂 但佢本意只係磨嘢 而唔係創作音樂 但我其實唔太理佢點來同係咩來的 拉遠少少講句 有次朋友問我如果捐錢去東華之類會用真名定無名氏 我話我唔太理哩樣嘢 (出唔出名,show唔show off),咁佢話你會用無名氏?我話我會用真名都唔奇,佢話即係介意啦,我笑而不語

多謝收看 俾啲掌聲自己先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞