IT界討論區: 我愛公司,我愛返工 (16)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

其實唔差, 有好多公司仲西

[member]我都apply 咗希望快D有回音,可以快D跳出而家個火坑[/member]

[member]我都apply 咗希望快D有回音,可以快D跳出而家個火坑[/member]

佢地process得好慢,我果時apply完3星期後返緊新工佢先叫我in

佢地process得好慢,我果時apply完3星期後返緊新工佢先叫我in

基本上有手有腳就收,啲fd係入面做都係咁講
點解你地講到啲錢咁易搵咁

而家p仔根本就好好pay, 一年exp已經20k, 兩年既已經有機會30

有d地方仲要少OT, 平時都office做野成個文職咁

比下有餘

只要你唔做爛市 依家經濟唔差 又難搵個正正常常的P仔有degree一年過20K堅係唔難

呢個真,近2年p仔個價升得好快,其實講到尾?年經驗都只係個數字,唔係間間公司都噤重視,最近好多人in我公司,個個話自己5年經驗,一問落就知無料,連java基本concept(e.g. concurrency, thread safe等等)都唔識,有啲人問佢以前公司做咩project,用咩technologies又唔知,in左成3個星期先請到一個人

每一行都有人呃飯食,年資只係虛數

咁佢點答你 直接話唔識?
d人係咩u咩料,正常畢業就識

咩u都有人呃飯食
利申我只係旁聽,見完比啲意見senior,我都只係AP level渣

我係咪識你
呢到有冇矽谷人係到?
其實去到咩level 先易搵工d?

基本上有手有腳就收,啲fd係入面做都係咁講

呢個真,出晒名乜人都收 有d平時做project on99 鳩到比人笑既同學都入到,搞到質素低晒

另外除左上台電器,大公司都有呢d福利嫁啦 冇乜特別 以我所知有d公司bonus仲多 一年仲派幾次

唔係做vendor個邊應該都係hea,學唔學到野因人而異,乜柒都唔識去到邊都話學到野嫁啦
星期六冇人
放假仲上forum 咩
放假仲上forum 咩

你咪又係上左
放假仲上forum 咩

你咪又係上左

正一垃圾
我公司想搵個fresh grad返工都搵唔到🤷🏻‍♂️

仆街公司畀得唔高

仆街公司畀得唔高

仆街公司畀得唔高

好彩我唔駛做

仆街公司畀得唔高

好彩我唔駛做

仆街公司畀得唔高

好彩我唔駛做

之前唔係條友整條LIST
FG要識乜
無撚哂影既

屌你老尾真係智障咁大條LIST真係on9
之前唔係條友整條LIST
FG要識乜
無撚哂影既

屌你老尾真係智障咁大條LIST真係on9

樓上又有人話FG要識multithreading,點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞