IT界討論區: 我愛公司,我愛返工 (16)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

你做咗幾多年 bank?
我之前都係做 bank 而家轉出去都好多工有 offer
不過當中都有幾間都係銀行
最高嗰個 offer 都加咗成 50% 以上

你做咗幾多年 bank?
我之前都係做 bank 而家轉出去都好多工有 offer
不過當中都有幾間都係銀行
最高嗰個 offer 都加咗成 50% 以上

clearcase真係用到想反枱

clearcase真係用到想反枱

【工作狂注意】IT男連捱4日通頂 雙目突然失明
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20170909/57184101
點解D街外人永遠都可以覺得我地好好搵輕輕鬆鬆一日就可以收工仲高人工
特別係做緊admin呀乜春果D office工廢柴
成日都覺得我地對住電腦禁禁禁就得
隔離post仲話我地唱衰IT係唔想俾人入行爭飯食 點解可以咁撚ON9...
【工作狂注意】IT男連捱4日通頂 雙目突然失明
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20170909/57184101

可以列入 IT折墮大典
點解D街外人永遠都可以覺得我地好好搵輕輕鬆鬆一日就可以收工仲高人工
隔離post仲話我地唱衰IT係唔想俾人入行爭飯食 點解可以咁撚ON9...

因為啲人係文盲,唔知IT係一個行業,唔係一個工種。

因為有人覺得IT 得閒call vendor d野唔洗自己做... 成日好得閒咁呱...
根本都唔熟依行細分... 出面又開埋d course 搞到呀豬呀狗覺得讀完就可以做IT

因為有人覺得IT 得閒call vendor d野唔洗自己做... 成日好得閒咁呱...
根本都唔熟依行細分... 出面又開埋d course 搞到呀豬呀狗覺得讀完就可以做IT

外行人識春咩
上面OU 個位巴打唔洗灰心
我公司今個月請左個OU FG既JP都有20K
我地表面都無人笑佢OU
我地表面都無人笑佢OU

係咪好撚勁?
我地表面都無人笑佢OU

我地表面都無人笑佢OU

係咪好撚勁?

OU first hon
我地表面都無人笑佢OU

係咪好撚勁?

呢D 小事啦 放番去2大CS都未必有
講緊skills&識既野多唔多
我地表面都無人笑佢OU

係咪好撚勁?

呢D 小事啦 放番去2大CS 2nd up都未必有
講緊skills&識既野多唔多
身為一隻IT狗 近排有得跟老細出去見識見識
佢話好多IT狗最大問題係唔識social 同 build up自已形象
仲話FG無耐 一定要學下social 想提升自已事業一定要識同客交手

個一刻即刻諗起點解有人做IT 越做越上 有人就越做越窮

外行人識春咩

易學難精
其實見工見technical人係咪好少會同我傾個價?
見左2份都冇特別壓我價代表d咩
(覺得自己寫得算貴)

有冇巴打有經驗/見解分享下
身為一隻IT狗 近排有得跟老細出去見識見識
佢話好多IT狗最大問題係唔識social 同 build up自已形象
仲話FG無耐 一定要學下social 想提升自已事業一定要識同客交手

個一刻即刻諗起點解有人做IT 越做越上 有人就越做越窮

早晨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞