IT界討論區: 我愛公司,我愛返工 (16)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
兩年經驗,係依間公司岩岩好做左一年就升senior
好好彩

好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭

你覺得自己好好打嘅咪1,覺得自己skill set唔夠咪2,immediately available有好大優勢相反如果你好有料,人地公司識得欣賞你,唔好話一個月通知期,三個月都等你啦

sorry,調轉左1同2

我上個月先裸辭完轉新工,收到好多interview,interview從問答感覺到好多公司都好等developer用,如果你立即可以返工,最少都贏左要等通知期+同level果班人先

我唔會話邊種做法好啲,實情係如果呢家間公司唔錯,又唔急住走,座牛搵馬都係個好選擇

走得都預左唔理公司感受啦
HR唔識計糧就叫佢食屎啦
好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭好想裸辭

你覺得自己好好打嘅咪1,覺得自己skill set唔夠咪2,immediately available有好大優勢相反如果你好有料,人地公司識得欣賞你,唔好話一個月通知期,三個月都等你啦

我上個月先裸辭完轉新工,收到好多interview,interview從問答感覺到好多公司都好等developer用,如果你立即可以返工,最少都贏左要等通知期+同level果班人先

我唔會話邊種做法好啲,實情係如果呢家間公司唔錯,又唔急住走,座牛搵馬都係個好選擇

法例都係每個月兩日有薪SL, 之後全計no pay, 有幾難計

法例都係每個月兩日有薪SL, 之後全計no pay, 有幾難計

唔知呀

user係負責最前線操作, 仲想User做乜?

User識搞/想搞就唔駛做user啦
就係唔想搞唔識搞先扔俾it佬做
Ba會唔會俾兩邊雙龍出海咁互屌

都係tranalate 姐
Pm 先比兩邊屌

BA 經常被兩邊屌, so9sad

做IT不嬲都人屌, 特別係比non tech既PM, end user屌到哭

我個supervisor 佢都係做PM, 佢都唔tech, 但啲User 無屌到咁出面
我朝著tech PM 進發

User識搞/想搞就唔駛做user啦
就係唔想搞唔識搞先扔俾it佬做
Ba會唔會俾兩邊雙龍出海咁互屌

Pm 先比兩邊屌

做IT不嬲都人屌, 特別係比non tech既PM, end user屌到哭

我個supervisor 佢都係做PM, 佢都唔tech, 但啲User 無屌到咁出面

Pm咪得pmp

Pm 先比兩邊屌

Pm咪得pmp

Prince2

Pm 先比兩邊屌

Pm咪得pmp

Prince2

依家玩scrum架

Pm咪得pmp

Prince2

依家玩scrum架

其實我覺得Project management is 9up

Pm咪得pmp

Prince2

依家玩scrum架

其實我覺得Project management is 9up

想考scrum cert可以點做?

Pm咪得pmp

Prince2

依家玩scrum架

係 但搵唔少

Pm咪得pmp

Prince2

依家玩scrum架

係 但搵唔少

所以去外國做真Development 同自己做Indie development好過喺香港聽啲「Business才俊」指點
2xk既工要求要識MS SQL,通常要識到幾深入

我估

至少要識晒所有keyword (SFW to grant to index to triggers)

我估

至少要識晒所有keyword (SFW to grant to index to triggers)

要識點tune performance 啦下話

我估

我估

True 漏咗

年年大把人入

巴打佢畀咩數字?

巴打佢畀咩數字?

一般都係gt公價

巴打佢畀咩數字?

一般都係gt公價

巴打佢畀咩數字?

一般都係gt公價

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞