Highlight:軍艦島、島原汽車渡輪

一覺醒來,萬里無雲,注定今日就係登上軍艦島嘅好日子。
遊客通常嚟長崎都係兩大目的:軍艦島,以及長崎原爆相關史蹟。至於我地就有少少分別,軍艦島固然係第一個目的,而後文會交代埋第二個目的。
作為世界文化遺產,軍艦島受歡迎嘅程度直接體驗咗喺預約上。初初諗住貪方便上Klook一次Book哂啦,點知Book完隔日,Klook就Send Email嚟話由於當地Tour預約已滿,所以會退返錢俾我地,但講緊距離出發仲有成兩個幾月。咁我地三個以為係System問題姐,Klook又無直接Lock死嗰日唔准Book,咪輪流再試,點知每次Klook都係收完我地錢,隔一日又退錢。最後無法子了,該花的功夫還是要花,樓主惟有上網爬文睇下日本當地人係點預約,希望有個最後機會。終於,皇天不負有心人,幾經辛苦,終於經「SEAMAN商會(シーマン商会)」Book到三個位,距離完成登上軍艦島呢個願望又向前邁進咗一大步。

無記錯嘅話,無論參加邊間公司去軍艦島,出發點都係大浦海岸通。上船時循例出示電郵通知書證明已Book就可以上船。

由船望返上岸。
就咁睇船上人數,日本人同外國人各佔一半啦,另外仲有幾個韓國人。上船嗰陣,船家都好貼心咁提醒艙內係英語區,艙外係日語區,可以揀返相應區域坐,從而聽返相應語言嘅介紹。不過我地去前都睇過下資料,咁當然揀艙外坐睇景啦。
搭正十點半,正式出發了。
航行途中都係播下片,講返一啲簡單基本資料,咁當然,具爭議嘅強徵韓國人事件就提都無提過。播完之後,導遊就叫我地去船上層遠眺下軍艦島。


海波粼粼,遠睇之下,確係幾似一艘軍艦。

換個角度再看看。

整返張合照先啦,呢啲歷史文物,第日如果結婚擺酒講成長片段,呢啲相好有用嫁。
但係,點解兜足成半個鐘都未埋岸登島嘅?係,話就話會視乎當日天氣同海面情況而決定登唔登島,但今日係100%完美,無理由前戲做哂,圍住轉足半個鐘,最後叫我向住個島揮揮手講有緣再見掛?
好彩,等多陣之後呢,艘船終於埋岸了。

一馬當先,大步向前走。
日本政府為咗保護軍艦島上遺蹟,除咗沿島起咗防波堤防止海水侵蝕之外,亦於島上起咗固定遊覽路線,防止有遊客周圍行周圍摸。所以上到去其實好似鴨仔團咁,每去到一個點就企定定聽導遊講解,無得自由喺島上遊覽。


聽導遊講,紅磚建築右邊下底空心,有條類似輸送帶嘅物體連住隔離嘅,係煤坑升降機,當時工人就係從呢度落去。


當時島上工人嘅住所,不過只能遠眺。不過經過咁多年無點維修都仲有個外形,似乎鋼水相當唔錯。

樓奴朋友新創咗個名詞去形容呢堆遺蹟:「敘利亞風」
據導遊所講,當時全日本第一座用鋼筋水泥起嘅多層公寓,就係喺端島。不過有趣嘅係,鋼筋水泥樓喺起俾工人住,相反管理層同高級職員喺住木造房屋。可能係House同Apartment嘅概念?


大家都認真聽緊導遊伯伯講解,鑑於參加呢團係無外語選擇,所以樓主同朋友都係影相為主。
唔知點解行完後,樓主會突然聯想到吉澳,當然兩者大小差距好遠(吉澳大概係40個端島咁大),不過兩者曾經都係一個相當成熟嘅小社區,有一定人口,基本設施好似學校、寺廟等一應俱全。除此以外,兩島都好高獨立度,居民甚至可以唔需要同外界聯繫亦可以生活。至於你問樓主,我會話成個參觀都可以,但如果你係抱住近距離考察史蹟、舊物嘅話,咁可能你會失望,因為島上規定好嘅遊覽路線同所有建築都相距好遠,有啲位可能要拎手機Zoom大先睇得清。不過我本身都係體驗為主,從長崎出發一直坐船去端島,以當時嘅客觀條件,確係一件唔容易嘅事。而且當上到島之後,你通過眼前嘅遺蹟去幻想當時島上嘅人每日不論工作、生活都困住喺一個由頭到尾10分鐘行完嘅小島上,就算四圍有啲島仔同無際大海,都其實係一件幾鬱悶的事。

回程嘅時候,工作人員每人派咗一舊煤仔——端島煤作為紀念品,個簡介仲話呢舊係無煙炭,不過同時佢都提醒遊客,呢舊煤係唔可以上飛機,咁……惟有影張相還返俾工作人員,唔好嘥咗佢。