big4 一問

194 回覆
5 Like 3 Dislike
有冇咁想做逼科呀

唉,説來話長
人上人post

利申:葡萄

你係人上人,我葡萄你牙
好易入 每年有一半係non account major
上返個conversion就得

Big 4不歸路
做人做狗自己揀

但non-acct major 裡面有90%都係business major,
其實即係non-acct, non business 真心係難入....
ok ga

interview 時盡量表現奴性, 鐘意做野既一面.

Big 4不歸路
做人做狗自己揀

但non-acct major 裡面有90%都係business major,
其實即係non-acct, non business 真心係難入....

認真, 入唔到唔係咩壞事.

Big 4不歸路
做人做狗自己揀

認真, 入唔到唔係咩壞事.

BIG4 出黎才可以有機會做到公司CFO....
點解要強調非三大....
big4最多city人
而家就快乜u都有,儲齊一套

巴打們,pwc個個 2018 grad program ,assurance 入面有3個。以我呢個情況係咪應該報 actuarial services 排第一,core assurance 第二?
多謝大家指點,下世為各位做牛做馬

第3個係咩?
你讀actuarial嘅可以試下報actuarial
樓主是咪假腸
未搵到工已經諗住買成皮野既錶
仲話要養老母???

自己之前返pt搵既,比自己一個目標動力去返工同畢業禮物黎。同養老母冇衝突我都有用返工賺既錢買野比佢同帶佢去玩。
搵到份好grad job 係另一個層次有長久作用,而big4係其中—條路所以上黎求巴打help.
btw, 假膠出街比車撞死死無全屍,ok?

加油啦巴打
要計absolute return 自己background 又唔strong, big 4 的確係好選擇
學上面巴打講 AI 加regulator 認真左會越來越難做
但為屋企人撐幾年 真係好選擇
決定左就唔好後悔
頭幾年身邊d人輕鬆放假去玩自己做狗的確唔好受,身體都預左會差
有咩想知可以問多d
Big 4 世界多數人都肯教人(因為學識左下次就係你做)
同其他工老屎忽唔教人野好唔到
唔怕辛苦做多d 學多d (但個刻人工一樣
學多左野自己跳出去就係你之後搵工既CV

巴打你所講既工作時間長同冇得玩我完全接受到,只要佢比個機會我我會用盡毎一口氣去做好呢份工
btw, 除左執好cv,仲有咩可以係過cv screening 之前做好?指點下小弟多謝你

口多講多句
你呢種態度唔係唔好
為咗份工同前途可以付出一切,搏哂老命...
好聽叫勤力用功,難聽叫做隻牛

你好多回覆一開口就話自己非三大,gpa唔好,又廢....etc
咁叫人點請你呀

big4最重要係smart同professional
而家愈黎愈多電腦同outsourcing, 洗乜請隻牛

ps. risk assurance唔係只做it audit, 仲有regulatory同internal audit..
不過呢個department長期缺it人才
big4最多city人

屌最慘唔過3,唯有盡力練好test吧
big4最多city人

屌最慘唔過3,唯有盡力練好test吧

究竟你個intern係咩intern?
同你有咩吸引到佢比test你?
成功了,多謝大家
返黎答謝各位
有冇今年水記收到 grad job offer 同要讀conversion program 既巴絲?

之前去workshop 又話4月尾會收到有關conversion program 既emails 但我到依家仲未收到 有冇巴絲收到個emails?
巴打仲做緊big4?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞