big4 一問

194 回覆
5 Like 3 Dislike
努力執好份cv 過左第一關先,大家加油
巴打我又唔係好明無啦啦你做咩幾年無睇過又無諗過之後依家無啦啦想做BIG4 ...
講真到到都講到明AUDIT 行業好快比AI 取代,D記直情開發緊定唔知測試緊
你仲中個頭埋去,到底諗清楚未呢

離題加把口,巴打唔係以為一日big4一世big4呀麻
有big4 cpa chartered 既出路好廣,accounting knowledge 加"肯無限OT",好多公司要,好似頹d既咪做返in house accounting,勁d既咪corp fin/ consulting/ project management/ ibank

成日講AI,係big4拎個牌都係3年姐,同埋邊有咁多公司玩得起AI

利申 intern 緊non account 既公司,同事有幾個都係big 4 做幾年chartered 搵緊40k+
巴打我又唔係好明無啦啦你做咩幾年無睇過又無諗過之後依家無啦啦想做BIG4 ...
講真到到都講到明AUDIT 行業好快比AI 取代,D記直情開發緊定唔知測試緊
你仲中個頭埋去,到底諗清楚未呢

離題加把口,巴打唔係以為一日big4一世big4呀麻
有big4 cpa chartered 既出路好廣,accounting knowledge 加"肯無限OT",好多公司要,好似頹d既咪做返in house accounting,勁d既咪corp fin/ consulting/ project management/ ibank

成日講AI,係big4拎個牌都係3年姐,同埋邊有咁多公司玩得起AI

利申 intern 緊non account 既公司,同事有幾個都係big 4 做幾年chartered 搵緊40k+

之後既事再打算吧,先解決左第一關頂硬上
樓主是咪假腸
未搵到工已經諗住買成皮野既錶
仲話要養老母???
樓主是咪假腸
仲話要養老母???

自己之前返pt搵既,比自己一個目標動力去返工同畢業禮物黎。同養老母冇衝突我都有用返工賺既錢買野比佢同帶佢去玩。
搵到份好grad job 係另一個層次有長久作用,而big4係其中—條路所以上黎求巴打help.
btw, 假膠出街比車撞死死無全屍,ok?

冇辦法了,唯有盡力做好自己,過得一關得—關

4間報晒audit啦, audit最多位

欣賞你既孝順
樓主是咪假腸
仲話要養老母???

自己之前返pt搵既,比自己一個目標動力去返工同畢業禮物黎。同養老母冇衝突我都有用返工賺既錢買野比佢同帶佢去玩。
搵到份好grad job 係另一個層次有長久作用,而big4係其中—條路所以上黎求巴打help.

加油啦巴打
要計absolute return 自己background 又唔strong, big 4 的確係好選擇
學上面巴打講 AI 加regulator 認真左會越來越難做
但為屋企人撐幾年 真係好選擇
決定左就唔好後悔
頭幾年身邊d人輕鬆放假去玩自己做狗的確唔好受,身體都預左會差
有咩想知可以問多d
Big 4 世界多數人都肯教人(因為學識左下次就係你做)
同其他工老屎忽唔教人野好唔到
唔怕辛苦做多d 學多d (但個刻人工一樣
學多左野自己跳出去就係你之後搵工既CV

執好左份cv, 下—步仲可以做咩

一定會任何一間收我都即刻衝,一開始人工比同期低我都唔計較
欣賞你既孝順

多謝你呀

睇下QP passing rate 同改制,之後轉行報其他工
樓主是咪假腸
仲話要養老母???

加油啦巴打
要計absolute return 自己background 又唔strong, big 4 的確係好選擇
學上面巴打講 AI 加regulator 認真左會越來越難做
但為屋企人撐幾年 真係好選擇
決定左就唔好後悔
頭幾年身邊d人輕鬆放假去玩自己做狗的確唔好受,身體都預左會差
有咩想知可以問多d
Big 4 世界多數人都肯教人(因為學識左下次就係你做)
同其他工老屎忽唔教人野好唔到
唔怕辛苦做多d 學多d (但個刻人工一樣
學多左野自己跳出去就係你之後搵工既CV

巴打你所講既工作時間長同冇得玩我完全接受到,只要佢比個機會我我會用盡毎一口氣去做好呢份工
btw, 除左執好cv,仲有咩可以係過cv screening 之前做好?指點下小弟多謝你

睇下QP passing rate 同改制,之後轉行報其他工

呢個係好後期既事了,要先乞到個offer

屌你老母都話報2018 grad program, 搵乜撚野job opening呀, 又要問又唔信, on99
巴打們,pwc個個 2018 grad program ,assurance 入面有3個。以我呢個情況係咪應該報 actuarial services 排第一,core assurance 第二?
多謝大家指點,下世為各位做牛做馬
巴打們,pwc個個 2018 grad program ,assurance 入面有3個。以我呢個情況係咪應該報 actuarial services 排第一,core assurance 第二?

咁你覺得2者有咩分別

咁你覺得2者有咩分別

我都知actuarial services同core有咩分別唔通係近risk?

咁你覺得2者有咩分別

我都知actuarial services同core有咩分別唔通係近risk?

你唔勁報普通audit果隻算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞