big4 一問

194 回覆
5 Like 3 Dislike
有冇做緊big4 audit 嘅巴絲可以指點下迷津?

想知咩

其實我係17grad, non business major, gpa見得下人
但係睇左pwc km都唔覺有audit openings, 咁我又無理由報18grad prog...
係咪暫時唔請人

其實人地不嬲都係一年前收人。。。。
巴打要做多啲功課先

佢睇落好撚想入但係好似完全冇google過咁, 4年大學都冇做過big 4 job research? 17 grad 依家9月先黎話想入返同年batch , 你依家做緊一份定依家先開始搵工?

我唔係假膠呀真係擔心到想喊想嘔我已經盡力去搵資料,無奈無從入手不過都好多謝巴打你覆我,可能來生再見
放心 唔會問gpa
有得in根本已經gpa過關
再者個個都知高gpa洗撚做audit
如果你強調gpa高 可能partner會問返你轉頭

我只係怕過唔到 cv screen, 雖然預左99%過唔到
真係唔明點解會有人話我地係假膠,要點先信我係冇其他途徑可以幫自己先上黎請巴打幫?
屋企0 help, 朋友唔熟呢方面,email問professor hea覆叫我去下mentor program 就算,我仲可以點做?
真係唔明點解會有人話我地係假膠,要點先信我係冇其他途徑可以幫自己先上黎請巴打幫?
屋企0 help, 朋友唔熟呢方面,email問professor hea覆叫我去下mentor program 就算,我仲可以點做?

學校正常有D career center
以前我果間果條友係EY HR走出黎
其實舊登同應届生都有唔少audit嘅post,仲有香土,樓主可以過去望一望希望幫到你

想知咩

其實我係17grad, non business major, gpa見得下人
但係睇左pwc km都唔覺有audit openings, 咁我又無理由報18grad prog...
係咪暫時唔請人

巴打要做多啲功課先

佢睇落好撚想入但係好似完全冇google過咁, 4年大學都冇做過big 4 job research? 17 grad 依家9月先黎話想入返同年batch , 你依家做緊一份定依家先開始搵工?

真係唔知講乜好

搵左一排
不過我之前真係無做過big4 research 因為我個科極少人會去報big4

想知咩

係咪暫時唔請人

巴打要做多啲功課先

我唔係假膠呀真係擔心到想喊想嘔我已經盡力去搵資料,無奈無從入手不過都好多謝巴打你覆我,可能來生再見

佢講緊我
巴打我又唔係好明無啦啦你做咩幾年無睇過又無諗過之後依家無啦啦想做BIG4 ...
講真到到都講到明AUDIT 行業好快比AI 取代,D記直情開發緊定唔知測試緊
你仲中個頭埋去,到底諗清楚未呢
放心 唔會問gpa
有得in根本已經gpa過關
再者個個都知高gpa洗撚做audit
如果你強調gpa高 可能partner會問返你轉頭

我只係怕過唔到 cv screen, 雖然預左99%過唔到

Big4根本就唔理人讀乜科
裹面都唔少冇business背景
自己咁冇信心仲報黎做乜 又話咩好堅定
但你依家報就係2018 要留意
City 唔過3係咩玩法
其實 無acct 底 可能做返major 相關行業好過
係報就依家報佢地d graduate program ,依家報入左係下年9-10月先返工,有機會黎緊winter 返,睇情況,試下有offer後同hr講想winter返
識唔識partner ? 識就一定入到

我知自己比其他人差,但都係抱住摶下既心態,希望有個機會啦
其實舊登同應届生都有唔少audit嘅post,仲有香土,樓主可以過去望一望希望幫到你

我都有留意唔同論壇同專頁,多謝你
係報就依家報佢地d graduate program ,依家報入左係下年9-10月先返工,有機會黎緊winter 返,睇情況,試下有offer後同hr講想winter返

會報呀,點都apply 左先求個機會。而家最擔心係過唔到cv screening。我係bba non account major, gpa唔過3 ,有返過幾份intern同part time, 唔算account related,義工同社區服務就冇乜了。
有機會過cv screen 嗎各位兄弟

我知自己比其他人差,但都係抱住摶下既心態,希望有個機會啦

多謝你,目前可以做的係先執好份cv, 過左hr cv screen個關。之後就狂操test 同interview.
上天比個機會我過左cv screen啦

會報呀,點都apply 左先求個機會。而家最擔心係過唔到cv screening。我係bba non account major, gpa唔過3 ,有返過幾份intern同part time, 唔算account related,義工同社區服務就冇乜了。

巴打我又唔係好明無啦啦你做咩幾年無睇過又無諗過之後依家無啦啦想做BIG4 ...
講真到到都講到明AUDIT 行業好快比AI 取代,D記直情開發緊定唔知測試緊
你仲中個頭埋去,到底諗清楚未呢

講真有咩工作AI做唔到?

城,都係business discipline, 希望上天比個機會我,我會用盡每口氣去努力的

[url]唔熟 冇search過相關資料 我係tax既[/url]

唔熟 冇search過相關資料 我係tax既]

多手click左個 [url] 自膠
non accounting major 非三大
宜家做緊big4 consultant
唔好自己睇死自己 共勉之

巴打係internal transfer?
係咪要top performance先去到?

Graduate programme 入
一開始睇GPA過唔過到threshold
之後就睇interview既performance
成個過程都搞左成半年
起碼五六round

可唔可以分享下個threshold同interview
點解搞左成半年嘅?
巴打有冇特登去做interview training嗰啲?

非三大非海歸既話 應該要first hon
除非你internship experience同consulting相關

selection process既流程係
App Test > Group Interview > Written Assessment > Manager In 1 > Manager In 2 > Partner In

我個人覺得group in 算係比較難
八個人 45mins case study
之後 30mins presentation
最緊要留意其他candidates既意見做歸納
咁先show到比人睇你既team working skills

interview training 就冇做過

interview係咪好多三大?巴打真西利

我個group八個得兩個非三大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞