big4 一問

194 回覆
5 Like 3 Dislike
巴打們,pwc個個 2018 grad program ,assurance 入面有3個。以我呢個情況係咪應該報 actuarial services 排第一,core assurance 第二?
多謝大家指點,下世為各位做牛做馬

咁你覺得2者有咩分別

我都知actuarial services同core有咩分別唔通係近risk?

你唔勁報普通audit果隻算啦

冇辦法了,唯有盡力做好自己,過得一關得—關

4間報晒audit啦, audit最多位

一定會任何一間收我都即刻衝,一開始人工比同期低我都唔計較

睇下QP passing rate 同改制,之後轉行報其他工

幾時開始official轉制?
巴打們,pwc個個 2018 grad program ,assurance 入面有3個。以我呢個情況係咪應該報 actuarial services 排第一,core assurance 第二?

咁你覺得2者有咩分別

我都知actuarial services同core有咩分別唔通係近risk?

得assurance 㨂,佢有3種assurance ,邊個最易入適合我既background 多謝你指導

咁你覺得2者有咩分別

得assurance 㨂,佢有3種assurance ,邊個最易入適合我既background 多謝你指導

core.
其實點解年年都咁多fg仆入嚟big4?

利申: 仲喺入面做緊狗

對於入唔到ibank, mt, medic, law又無家底既人,唔入big4仲有咩更穩陣出路?明買明賣既交易咁解

咁你APPLY個陣又諗緊咩

對於入唔到ibank, mt, medic, law又無家底既人,唔入big4仲有咩更穩陣出路?明買明賣既交易咁解

就係講緊我
證明大家都好重奴性

就係講緊我
證明大家都好重奴性

你越做得耐越奴性
大家—齊努力!聽左個巴打意見,apply完有得收test既盡力做好,之後入到interview 再算吧!唔好放棄仲有一線生機
其實我真係唔明點解啲人問埋啲咁既問題都仲妄想自己入到big4
成日話唔知點搵無從入手 咁其他人究竟點搵?
其他人搵到/唔洗係咁問 而你要係度狂問 會唔會代表緊啲野呢?
其實我真係唔明點解啲人問埋啲咁既問題都仲妄想自己入到big4
其他人搵到/唔洗係咁問 而你要係度狂問 會唔會代表緊啲野呢?

但係...
advisory department真係好少資料

伸手黨
其實 上網一search 根本大把info
17grad 仲搵唔到工唔係無原因
仲要諗住用big4 做水泡

但係...

其實 advisory 都有好多樣
consulting (strategy, operation, finance, hr, it, actuarial)
deals (transaction service, corp fina, restructuring, valuation)
risk (sox, hkma assessment, internal control, it audit)
你應該先了解每樣做咩
再諗下自己報邊樣比較有優勢

利申: 每間既分法都有少少唔同,只供參考
樓主是咪假腸
未搵到工已經諗住買成皮野既錶
仲話要養老母???

自己之前返pt搵既,比自己一個目標動力去返工同畢業禮物黎。同養老母冇衝突我都有用返工賺既錢買野比佢同帶佢去玩。
搵到份好grad job 係另一個層次有長久作用,而big4係其中—條路所以上黎求巴打help.
btw, 假膠出街比車撞死死無全屍,ok?

加油啦巴打
要計absolute return 自己background 又唔strong, big 4 的確係好選擇
學上面巴打講 AI 加regulator 認真左會越來越難做
但為屋企人撐幾年 真係好選擇
決定左就唔好後悔
頭幾年身邊d人輕鬆放假去玩自己做狗的確唔好受,身體都預左會差
有咩想知可以問多d
Big 4 世界多數人都肯教人(因為學識左下次就係你做)
同其他工老屎忽唔教人野好唔到
唔怕辛苦做多d 學多d (但個刻人工一樣
學多左野自己跳出去就係你之後搵工既CV

巴打你所講既工作時間長同冇得玩我完全接受到,只要佢比個機會我我會用盡毎一口氣去做好呢份工
btw, 除左執好cv,仲有咩可以係過cv screening 之前做好?指點下小弟多謝你

真係想知你為乜突然間無啦啦衝acct
工時長 辛苦呢d 講到口臭
如果巴打真係有心捱得既點解唔試下行it 條路呢
it 行業簡工又board d。 就算你要衝big4 一樣可以走system audit, risk assurance 條路
你要重新開始一門professional 我真係諗極都唔明你點解會簡acct
Social science major (唔係econ), 有無d 咩可以係big4 做
樓主是咪假腸
仲話要養老母???

自己之前返pt搵既,比自己一個目標動力去返工同畢業禮物黎。同養老母冇衝突我都有用返工賺既錢買野比佢同帶佢去玩。
搵到份好grad job 係另一個層次有長久作用,而big4係其中—條路所以上黎求巴打help.

加油啦巴打
要計absolute return 自己background 又唔strong, big 4 的確係好選擇
學上面巴打講 AI 加regulator 認真左會越來越難做
決定左就唔好後悔
頭幾年身邊d人輕鬆放假去玩自己做狗的確唔好受,身體都預左會差
有咩想知可以問多d

巴打你所講既工作時間長同冇得玩我完全接受到,只要佢比個機會我我會用盡毎一口氣去做好呢份工
btw, 除左執好cv,仲有咩可以係過cv screening 之前做好?指點下小弟多謝你

我唔肯定宜家點玩
但基本野 written test 同"app" test?
呢d 可以操住先
仲有報個時篇文
年年報既問題我估差唔多
(我自己入去前英文都普通,我覺得佢地要既唔係考試文,係business English, 清楚communicate 到就得)
仲有interview 要比人問野
呢排睇多d scmp
其實搵咩工有呢d準備唔多唔少都有幫助
仲有自介standard 點解想做同岩同點解揀你果d

但係...

其實 advisory 都有好多樣
consulting (strategy, operation, finance, hr, it, actuarial)
deals (transaction service, corp fina, restructuring, valuation)
risk (sox, hkma assessment, internal control, it audit)
你應該先了解每樣做咩
再諗下自己報邊樣比較有優勢

利申: 每間既分法都有少少唔同,只供參考

我個人想做deals多啲但係睇完website都係唔明deals個 corp fin同consulting個fina分別係邊
樓主是咪假腸
仲話要養老母???

加油啦巴打
決定左就唔好後悔
有咩想知可以問多d

it 行業簡工又board d。 就算你要衝big4 一樣可以走system audit, risk assurance 條路
你要重新開始一門professional 我真係諗極都唔明你點解會簡acct

大部分人對RA 都認識唔多
其實係firm 入面RA 好audit 好多
但轉出黎既出路就普通啦
有冇咁想做逼科呀
Social science major (唔係econ), 有無d 咩可以係big4 做

big4乜鳩人都請架啦
樓主是咪假腸
仲話要養老母???

加油啦巴打
決定左就唔好後悔
有咩想知可以問多d

大部分人對RA 都認識唔多
其實係firm 入面RA 好audit 好多
但轉出黎既出路就普通啦

樓主是咪假腸
仲話要養老母???

加油啦巴打
決定左就唔好後悔
有咩想知可以問多d

我唔肯定宜家點玩
但基本野 written test 同"app" test?
呢d 可以操住先
仲有報個時篇文
年年報既問題我估差唔多
(我自己入去前英文都普通,我覺得佢地要既唔係考試文,係business English, 清楚communicate 到就得)
仲有interview 要比人問野
呢排睇多d scmp
其實搵咩工有呢d準備唔多唔少都有幫助
仲有自介standard 點解想做同岩同點解揀你果d

好多謝你之前都有巴打講左幾個Journal 網同business news focus。而家開始每日用幾粒鐘去讀同做 test, 遲到好過冇到
樓主是咪假腸
仲話要養老母???

加油啦巴打
決定左就唔好後悔
有咩想知可以問多d

巴打你好,我諗it仲複雜過學account 寫program 個d完全唔識
不過都唔係再猶豫既時候了,決定左就去做去努力吧,左顧右盼都唔係好事 anyway多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞