原來恒指已經唔係香港經濟指標

191 回覆
8 Like 147 Dislike
我返工都最怕你呢啲人

又要錯又要鬧返啱嗰個

咁點?

全世界跟你錯囉

屌你老母
thx
what i mean
is 條友好戇鳩

一句話恒指唔可以做經濟指標

雖然佢講嘅經濟可能真係“實體經濟”
即係份人工點,生意點

但我讀過econ唔會諗咁片面
一定會諗好多面向
留名

除咗呢隻仲有冇其他ETF可以參考?

我覺得呢個etf,388 同 1299 佔得太多
除咗恒生指數、MSCI 香港指數,仲有一個S&P/香港交易所大型股指數,不過好似冇相關ETF
https://www.spglobal.com/spdji/tc/indices/equity/sp-hkex-largecap/#overview
但其他香港大集團最多都係得2-3%, 佢23%, 佢個weight係點計先
五毛技倆:轉移視線+你讀多啲書+唔好屈毛
咁你直接講你覺得恒指係香港經濟指標咪得囉柒頭

又要開個post 比人討論

講野唔岩你心水又發爛渣,做乜鳩姐
含指只係政治任務
夾港豬啲MPF買大陸股
咁最底層做倉做保安既人工同08年一樣?

貧富懸殊?
咩叫發爛渣?
你戇鳩㗎?
唔俾我屌低質弱智呀
我都唔知你講乜
MSCI香港指數(英語:MSCI Hong Kong Index),前稱摩根士丹利資本國際香港指數,俗稱大摩香港指數[1],是由明晟編製並發佈的股票指數,追蹤香港大盤股和中盤股的表現。指數於1986年3月31日啟動。[2]指數的計算方式以市值作基礎[3],覆蓋香港本地公司股票市場約85%的流通市值。

MSCI HK得27間公司 可能因為呢幾年好多香港公司股票大跌 AIA同港交本身市值高 又呢幾年跌得少 所以放大咗個value

5年計
AIA -17%
創科+100%
港交+30%
長江 -40%
新鴻基 -26%

話說10年上市既AIA 仲做緊史上最大IPO排行第6
事實就應該要咁做
美國依家唔係經濟過熱咩?
上一次減息 我相信係俾人屌得太勁 做錯咗決定
lm
嚴格講的確唔係
我覺得匯豐嘅股價算係
60至80蚊都係最健康
再講多啲
EWH有派息 所以想睇無比派息除淨影響個真實樣 係要睇返本身MSCI HK index
https://www.msci.com/indexes/index/934400

而家係高過10年前 再對比返返HSI 10年前
唔理你啱定錯你嗌交就死返去原本個post到嗌
人地唔同你嗌,你就開post捉返條友出嚟公審
其實你個世界係咪得連登?
原來係除暴go
人地識少少野扮代表
樓主少少都唔識就沖出黎
你邊位?
我開post 要你管?
仲有你講嘅完全唔係事實
戇鳩鳩
中國企業都會影響香港經濟㗎
習近平開始扮死狗話要周外國傾生意
英國不約而言話要同中共針2句
係英國既香港人都唔知應該點
全負皮 低質到cctoy都撐唔落
其實呢。。
正負皮係唔影響件事正確性
之媭啲新聞經濟學家咪一樣會恒指分析香港經濟
多鳩餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞