原來恒指已經唔係香港經濟指標

190 回覆
8 Like 147 Dislike
咁咪即係我嘅論點囉。。。

你嘅論點係完全不能參考
淨係睇咗總結冇睇內文,我認柒
恒指權重頭10得3隻係香港經濟會有影響

我嘅論點:
恒指可以作為香港經濟指標/參考

百痴智障論點:
恒指不可可以作為香港經濟指標/參考

大家自己判斷
我唔明咁都要拗
連登真係低質到令人發癲
隨著內地經濟政策的變化,國企的表現也能影響香港的經濟增長和投資環境3。因此,國企指數可視為香港經濟的一個重要指標。

國企對香港經濟無影響咩
唔係左好耐 恒指大部份都中資股
番工最怕依啲人
又要蠢撚過隻豬又要以為自己好醒大大聲
我個意思係你香港衰都影響唔地人地
人地當然會影響到你

香港執幾多鋪、零售跌幾多成都好,阿里美團咪又係賺咁多億
當你講緊嘅證券指數高低同當地嘅實體經濟狀況可以出現明顯背道而馳,咁你呢樣所謂指標仲算唔算係有效嘅經濟指標啊?

點解全世界講經濟指標主要都係睇當地嘅GDP, 物價, 貿易數據, 貨幣市場, 就業狀況同市場信心呢啲嘢係有原因㗎。
恆指都算係指標之一既,恆指呢二十年都係走平,甚至近幾年走向下。
再睇返香港,呢二十年都無乜進步,近年仲差,其實都有指標既。

兩日升跌3000點果啲短期波幅就算啦,睇大方向。

咁你問人嘅時候講得高質啲同清楚啲呀嘛
你睇咁多嘢做乜啫

我講一樣嘢
啲人已經話完全反映唔到
你仲同佢講其他嘢??

仲有,其他指標香港好好??

仲有唔好同我講有無效
你講無咁效嘅經濟指標都已經同我立場一樣
你問我係唔係參考指標我實話係㗎
但係唔係反映香港狀況咁實唔係㗎
唔係我唔清楚
係字眼唔同一定有唔同語境

你咁樣掟上去問話人唔清楚

你都弱撚智
屌你老母咩

咁你咪跟咗立場囉
咁你唔好講一句到尾啦屌
識睇既就心裡有數,要拎恆指做指標係當可以,又唔使比錢。用黎點比,比咩,比咩人睇,就係另話。

指數藍籌股三分二都是中資
任何數據都可以成為一個「指標」,但重點在於佢有無效去反映你想觀察嘅嘢出嚟,所以大家日常講嘅「經濟指標」係講緊嗰啲有效反映到當地實體經濟狀況嘅數據,而唔係任何性質嘅經濟金融數據啊。
其實個ai話緊我啱。。

我覺得你中文唔係咁好

因為條友話唔係,話大部份國企
話我用恒指講香港經濟係錯

我就話一句到尾係定唔係

佢話唔係

我咪開始笑佢

你根本就柒撚晒
算罷啦
香港主要gdp咪金融業囉
做咩
講得好啱喎
先唔講恆指高低對金融業喺GDP嘅貢獻有幾多影響,但肯定嘅係金融業只係佔香港GDP 2成左右。
又袋到錢落袋多謝指教
總之全部指標都有盲點

所以講經濟時候
會全面分析

而唔係一嘢話恒指唔係香港經濟指標

收人皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞