講真,幾年前MIRROR啱啱開始紅嗰陣,有冇人真係對佢地以至成個香港樂壇有期望?

228 回覆
8 Like 70 Dislike
條垃圾張致恒都可以北上唱歌,如果當年無人聽廣東話咁佢憑咩北上?唔通佢反而而家紅?
寶麗金已經唔係,1999年已經收左皮
另外維基介紹就話BMA係千禧年代中踏入業務高峰
EMI千禧年代初同人合拼,中期就係香港市場佔有率最高既其中一間公司

所以真係唔知你又係度鳩噏啲乜柒
合併咪即係執笠俾人收購
咁之後果句呢?
其他唱片公司都執左,成個市場萎縮,市場佔有率高又點
去啲4,5,6,7線城市既爛鬼酒吧唱歌
好過鏡咁啦
紅出香港未

不過都係李氏內循環多即
造星前仲有周柏豪,連詩雅,薛凱琪,dear Jane,supper moment都係大紅
鏡之前有咁大聲勢咪Twins
容祖兒

鏡之後就jeffery同炎明熹
係班傻鳩吹到救港
疫情斯德哥爾摩困到班傻閪癲撚咗啫
你根本都冇講到邊間唱片公司千禧年代真係執左
由頭到尾都係度鳩噏

廣東歌係千禧年代咪一樣多人聽到周街都聽到廣東歌,個市場點撚樣萎縮法?

由日開始都知佢地垃圾
認真冇喎 呢排聽番啲舊歌真係同依家冇得比
EMI 寶麗金 BMA 滾石唱片 (香港)
寶麗金已經唔係,1999年已經收左皮
另外維基介紹就話BMA係千禧年代中踏入業務高峰
EMI千禧年代初同人合拼,中期就係香港市場佔有率最高既其中一間公司

一間唔係千禧年代執
另外兩間更加同執笠無關
滾石就真係執左,但佢地執之前已經冇簽到咩出名歌手

所以千禧年代,咁多唱片公司淨係list到一間真係執左,又點解釋到去冇人聽廣東歌?
鳩噏之前以為人地唔識fact check?
合併咪即係執笠寶麗金執笠之後都係俾環球收購左
於2003年與黃柏高共同在香港成立金牌娛樂,把當中包括香港華語歌手在港的唱片發行及宣傳工作轉往金牌娛樂,但仍維持非華語歌曲及古典音樂的宣傳及發行

金牌娛樂,全稱「金牌娛樂事業有限公司」,是香港一間主要的唱片公司,為世界四大唱片公司之一的EMI在香港的子公司。由黃柏高於2003年創辦,而鄭東漢則同時參與金牌娛樂的創辦。EMI於2006年9月公布的年度中期報告中,提到金牌娛樂於香港的市場佔有率約30%,是香港最大的唱片公司之一。

再次證明到你真係係度鳩噏
我上面其實都已經表達得唔好,你仲要柒落去

麻煩睇下上面維基節錄出黎既介紹
正式黎講,係黃柏高自己離開左正東之後自立門戶,同EMI合作搞一間新既廠牌(唱片公司),拎左EMI香港既香港歌手業務黎做
EMI香港旗下仲keep住其他業務營運

所以同執笠兩隻字完全冇關係
再講一間2003年先開既新公司
如果係2001年出道既Twins搞到廣東歌冇人聽,又撚樣可以千禧年代中期變到香港市場佔有率最高既其中一間公司?
究竟你可唔可以用下個閪腦先好出黎鳩噏帶風向?
面目模糊, 同事拎佢地做wall paper, 有估過吓十年八年後邊隻會跑出.
當年連登撐鏡狗係收過萬正評架
twins 係EMI? cookies就係EMI EMI 執笠 PACO淨係肯接收4件,所以由9餅變4餅
發覺打手 PR好緊張正 負評個數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞