「90日」遊歐洲 (ll) 之立陶宛與波蘭

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2024-11-03 01:01:06
2024-11-03 06:37:24
Day 46: Lodz
今日首先去呢度


係一所男子擴展警察監獄 關押Warthegau地區違反德國佔領法的居民 於1940年7月1日成立




關押者/受害者紀念碑





監獄模型

保命水缸 (之後會講係咩)


Lodz係1939年11月9日撥入Reichsgau Wartheland (Warthegau) 屬於被第三帝國吞併嘅一部份
到1940年4月11日 改名為Litzmannstadt


當時關於改名嘅報導

新市徽


Warthegau所屬地區會進行德國化 使用德文棄波蘭文 改街名係其中兩環

電車地圖轉晒 亦有新市徽標誌


當時除咗德國化 德裔人同波蘭人待遇天與地 (猶太人係地底) 食物配給唔同 有宵禁 除咗返工 (強迫奴工) 外其他娛樂都被禁


當時嘅物品






當時嘅反抗活動
地下學校 (教波蘭文 波蘭式教育) 地下組織 (天主教服務 非法出版 準軍事訓練等)


監獄嘅前身係紡織廠/紗廠 易手多次
1932年由Samuel Abbe買入 變成紡織廠
直到1939年戰爭爆發前不久 紡織廠變成波蘭軍軍營
1939年10月至1940年6月 用作被驅逐到總督府地區 (General Government) 嘅波蘭人中博營 亦作囚禁波蘭知識分子


1940年7月1日變成男子擴展警察監獄
工作人員主要係德國裔當地波蘭人 佢哋已簽署被宣佈為「大眾德意志人」的嘅名單 監獄用於短期或長期拘留 部份囚犯後來被送往勞動營或集中營

呢個時候關押嘅唔係知識分子 犯咗好小事已可以囚禁 例如帶唔齊證件 「非法」屠宰牲畜 「非法」釀酒 私藏收音機等



獄卒最初係黨衛軍SS 變成擴展警察監獄後就係「大眾德意志人警察」



犯人瞓呢啲木床 幾人一舖 非常擠迫
囚室衛生情況惡劣 成為傳染病溫床


鞭打犯人 戲弄犯人為樂



隔離囚室 入面完全禁閉


監獄「病房」
床舖似乎舒服啲 但藥物缺乏
亦會虐待有病犯人 或給予「死亡治療」


犯人需要工作 多數從事軍需用品製作
但每日伙食都好差 少量麵包加稀湯


紅軍於1945年逐漸迫近Lodz
到咗1月17日至18日午夜左右 獄卒開始消滅剩餘嘅囚犯 首先射殺病房嘅犯人 然後是係大樓底層的嘅職務犯 然後開始射殺被囚禁於隨後房間嘅犯人


囚犯們係其中一間房間抵抗後 獄卒作勢撤退
原來獄卒早有預謀縱火 一早準備好縱火物料 放火燒毀整棟監獄以及入面嘅人


縱火及槍決導致約1000人死亡 只有31名囚犯倖存 部份人走上天台跳下逃生大難不死 亦有少數人藏於頂樓水缸中 水缸裡嘅水用於鍋爐房 廚房 廁所等


灰燼裡嘅遺物




附近民眾知道監獄大火都無能為力
大火後 紅軍及民眾到現場查看 呢間房入面有現場相片以及當時拍攝嘅現場影片


睇到相 片段同遺物 覺得非常震撼 將人活活燒死真係喪盡天良 令人既嬲又悲哀

1945年1月28日 係被燒毀的嘅監獄牆邊舉行一場彌撒 以紀念係監獄被謀殺嘅人 約2000人參加儀式 而監獄人員設法逃離逼近嘅紅軍

絕大多數監獄人員冇受到任何懲罰 但美軍抓獲前指揮官Walter Pelzhausen並將佢帶回Lodz接受審判
1947年9月被判有罪並被判處死刑 最後於1948年3月 1日處決

紀念碑放咗好多蠟燭 唔少都係今日放的


待續
2024-11-03 15:36:42

舊監獄附近係啲低密度屋 差唔多戶戶都養惡狗 行過啲狗想撲出嚟咁滯


行一大輪見到有幾間食店 呢間睇落冇咁伏
(之前入咗間舖 個阿叔怪怪地當人透明 梗係走啦
不過Lodz係遇得最多怪人廢老嘅地方 波蘭之前只遇過醉貓 但冇嘢的)

叫咗個是日午餐加Winter tea 杯茶非常好飲 有橙有蘋果有薑味 甜甜地 老闆亦好人




再行多陣就到呢度


Radogoszcz火車站 建於1926年至1937年間
二戰初期用作貨運站





1941至42年變成接收其他地方 (Warthegau內其他小型猶太特區 甚至其他歐洲城市) 驅逐過嚟嘅4萬名猶太人 及5000個由奧地利驅逐過嚟嘅吉卜賽人車站
佢哋落車後就送往Lodz猶太特區 (個站就係特區外 近猶太墳場)



1944年猶太特區清場 最初有約7200人由呢個車站送往Chelmno滅絕營 (距離Lodz約70幾公里)
後來呢個滅絕營關閉 餘下嘅68000人送往Auschwitz-Birkenau滅絕營
少部份人送到其他「一般集中營」








展板講述1941至42年 Warthegau「整合」猶太特區
其他小型特區襯機篩選冇工作能力嘅人 然後將呢啲「冇用人」送到Chelmno滅絕
「有用嘅人」送到Lodz繼續勞役


不同嘅紀念碑





Lodz猶太特區模型


特區內被囚禁嘅藝術家所作嘅銅雕


特區內有個叫Leon Jakubowicz嘅人 當時秘密收藏呢副模型係地牢 後來呢個人係1944年清場時被驅逐到Auschwitz-Birkenau 最後倖存
戰後返回Lodz 去返地牢 搵得返副模型
之後Leon移到以色列 再移居到美國 1996年將模型捐畀大屠殺紀念館
模型反映當時特區情況






是日完結
2024-11-03 18:20:23
2024-11-03 18:28:23
2024-11-03 19:29:33
2024-11-03 19:35:16
2024-11-03 19:52:50
2024-11-04 01:02:19
Day 47: Lodz
今日行經舊城區 去Manufaktura
舊城區啲建築幾頗舊 但仍然好多人住 亦見有啲舊樓推倒重建中


Manufaktura係綜合商場飲食消閒地方
原本係19世紀建成嘅嘅紡織工廠 荒廢後將其活化




Lodz有唔少呢類活化 呢個應該係最大型

香港啲工廠可能由於私人房產同業權問題 好難咁樣活化 (除咗南豐紗廠) 不過房署舊工廠大廈係咪可以諗多啲雖然少部份活化成住宅 (華廈邨)

入面有間戲院



用售票機買飛 IMAX場次折合港幣80
Venom The Last Dance香港都上緊 票價160蚊
呢度睇外語戲片有啲係波蘭文配音 有啲就原裝英文配波蘭文字幕 要小心揀



見到有呢套

The Apprentice之前係香港取消傳媒優先場 又話過唔到電檢 但又有傳聞可能係11月尾係高先上畫
https://points-media.com/%E6%9C%80%E6%96%B0/%E7%89%B9%E6%9C%97%E6%99%AE%E5%82%B3%E8%A8%98%E9%9B%BB%E5%BD%B1%E3%80%8A%E9%A3%9B%E9%BB%83%E9%A8%B0%E9%81%94%E3%80%8B-%E7%96%91%E5%9B%A0%E9%9B%BB%E6%AA%A2%E5%8F%96%E6%B6%88%E5%AA%92%E9%AB%94%E5%A0%B4/
呢度有得睇 先睹為快

票價唔貴 唔知係咪呢個城市物價便宜


行一陣就去食嘢 然後入場睇戲


去到立陶宛及之後 今日第一次食pizza


等候區都幾大 有梳化 有14個院



準時入場 椅身高但幾寛幾好坐


買飛見後排畀人買晒 但入到去又唔見人

原來1320時開始時間 係包埋廣告時間
睇足半個鐘廣告同預告短片 (超過20個廣告 四段預告片)
嗰半個鐘啲人先施施然入場

原本想睇完戲 去電影博物館 結果睇到成四點 又走咗架電車 得返個幾鐘都睇唔到啲咩 算了係Lodz行程嘅小小缺陷



最後去藥房買咳水 由係立陶宛第一日咳到而家
轉過幾隻藥都係咁上下
發覺呢度啲咳水仲平過Gdansk 同一款咳水便宜 7zl


是日完結
2024-11-04 01:38:06
絲打保重
我諗佢地一個月都未必有一個遊客會去呢個商場,唔好話睇戲
佢地服務如何?有無見你係地球另一邊來所以傾多幾句?
斷估無英國既fake smile
2024-11-04 01:48:08
Lodz都會有啲遊客 商場部份廳餐牌有英文 而侍應都好好
(琴日去食嘢個老闆娘勁好 話冇英文餐牌 有咩可以問佢嗰個偏僻位就唔會有遊客了)
戲院職員嘟飛嗰陣儘量用英文指示

戲院散場有幾個人望下我 唔知係咪奇怪點解有華人去戲院 仲要睇呢啲戲
2024-11-05 04:59:17
Day 48: Lodz > Lublin
出發前先晨運


食個自煮早餐執嘢走
出門口先突然發現 原來個火車站唔係附近嗰個去幾十次旅行第一次錯呢啲


拿拿聲check下搭咩車仆過去 好彩有電車 唔係好遠同仲有時間





之後發現之後嗰架車誤點 好好彩 (唔係第一架車)
印象中波蘭唔似德鐵咁誤法 覺得幾意外


總結返Lodz其實幾好去 有歷史有電影 舊城區好有原始滄桑感 遊客唔多 交通方便 洗費唔貴 (全波蘭最貴應該係Krakow?)

有啲時間就去車站食啲嘢 老麥多人到呢…
唯有食件蛋糕算




冇記錯呢幢建築係「文化宮」


結果誤咗大半個鐘 去到都就快天黑

呢座有啲浮誇建築 係大巴站


暮氣沉沉


路過墳場點點燭光


商場見到旅行社 大陸港澳團15日折合約2萬港幣

去日本先誇張 12日折合港幣3萬5邊個話窮鬼佬先會去日本


呢度都有Cinema City 可惜上畫嘅外語片 (英文片) 唔係太吸引 票價咁平會再幫襯


是日完結
2024-11-06 00:22:49
Lublin有咩睇
2024-11-06 03:59:09
2024-11-06 04:43:32
2024-11-06 05:56:45
Day 49: Lublin
去搭車經過前總統卡欽斯基Lech Kaczynski紀念碑
佢去出席卡廷屠殺紀念時 係斯摩凌斯克附近墜機 當時全機無一生還
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lech_Kaczy%C5%84ski


Trolley bus見唔少 今日先首次搭 呢架有掛接


搭去呢度



Majdanek集中營係1941年10月至44年7月期間運作
最初用作囚禁蘇聯戰俘及各地猶太人 之後亦囚禁蓋世太保還押監獄轉過嚟嘅政治犯
到咗1942年3月開始嘅Operation Reinhard 滅絕總督府猶太人行動 呢個集中營亦成為其中一個滅絕營




由於1944年6月紅軍Operation Bagration 快速向西推進 黨衛軍將有用嘅犯人儘快運至其他集中營 並毁滅罪證 但營內仍有犯人並遺留不少物件
19447月24日紅軍抵達Lublin 解放咗集中營 並將集中營情況公諸於世 (唔記得邊個隨軍記者)

解放集中營後 蘇聯內部人民委員部 (NKVD) 接收呢個營 用嚟囚禁政治犯 主要係波蘭救國軍

免費及自由參觀 買咗一份返去慢慢睇


當時嘅集中營入口 呢個位變成一個巨大紀念碑


白屋係黨衛軍醫生及集中營主管辦公室


黨衛軍建築物區域



集中營佔地270公頃 分為黨衛軍行政區域及宿舍 營房區 (包括工場農地)


學生參觀 但唔知邊度嘅學生 (英文導賞)


營房住宿區佔地30公頃 分為5個“field” 每個面積360x150米 內設多座單層木造營房
Field與Field之間空地作roll call點名之用



到達集中營首先係大空地集合 粗略目測唔要邊啲人(老弱唔會要 冇工作能力)


跟著去浴室沖涼消毒換衫 (順便笠走啲衫褲鞋及財物 運返德國) 剃頭 (頭髮收集後可以用作製地氈)






除出嚟嘅衫褲會用zyklon B消毒 (後來啲zyklon B用嚟製毒氣)


1942年3月至1943年11月Operation Reinhard期間 男浴室加設毒氣室





女浴室 營區嘅Field V囚禁女性




囚犯用人力推動 用嚟建路時壓地


工場
囚禁嘅人一係於工場奴役 部份會係監視下係外面做工
真係冇嘢做嘅人 會畀啲無意工作 (例如搬石來回走)


幾間工場變成展覽館
呢間講述1944年及之後嘅變化 1944年有唔少建築被破壞 有部份修復過來






呢間講述Lublin係納粹控制下嘅情況
有恐怖統治包括有蓋世太保總部/收押所
Lublin城堡變監獄
設立猶太特區等





各地囚犯運往Majdanek集中營路線 及運出路線



待續
2024-11-06 15:49:33
繼續Day 49: Majdanek concentration camp
工場建築群


關於集中營生存 及部份囚禁者命運嘅展覽 有唔少細路仔報大數話自己十幾歲 先可以留係集中營求一線生機 唔駛直接去滅絕





猶太人携帶行李 (當時呃佢哋係遷移) 嘅行李牌

遺留嘅隨身物品



倖存嘅女囚保留咗呢套衫 捐出嚟展覽


有特別工作嘅囚犯佩戴臂章


Kapo (囚犯領班) 臂章 部份Kapo有少少權力揸手 就無限放大濫權 甚至謀私

打人毫不手軟


呢個營容許波蘭囚犯收取出面寄入 (例如紅十字會) 嘅物資包裹 有啲會偷偷運入字條


囚犯使用嘅餐具


zyklon B (令人聯想毒氣) 空罐


呢座建築藏有49幾萬對鞋 係Operation Reinhard 總部府滅絕猶太人期間收集嘅鞋
當時猶太人所有隨身物品 都會分類存倉 之後運回德國畀民眾使用
唔知當時民眾 知唔知呢啲物品嘅來歷
知道嘅話又會唔會用

呢啲鞋只係冰山一角

見到有個鬼佬 望到著呢啲鞋情緒激動
自己雖然有心理準備 亦知呢啲惡行 但見到仍覺震撼


Field II當時有唯一嘅醫院 現剩下地基同瓦礫






Field II黨衛主管1943年曾下令囚犯去「美化」營地 囚犯製作咗呢座城堡雕塑 放係辦公營房出面


Field I同II之間空地 1942年中期曾設立行刑室及火葬場 使用半年後改作洗衣房


Field III有倖存及修復過嘅營房





Majdanek集中營係不斷擴建 原計劃容納15萬人
但隨著戰況逆轉 大部份工程都完成不了 最高峰期容納2萬3千多人


一座營房原容納250人 但最高峰期擠滿500人





Field III主管亦下令囚犯去「美化營地」


戶外展板講述集中營系統

Majdanek集中營規模唔大 但遇難比例極高
呢座係第一座被揭發惡行及公諸於世嘅集中營


Field V用作囚禁女性


火葬場 (焚化爐)
囚犯特別小隊負責燒屍 非常厭惡難受嘅工作



最黐線係將啲骨灰 係黨衞軍農場作肥料之用



特別小隊嘅命運 最後會被槍斃「滅口」
亦會定期換人


運屍抬床及車 小型焚化爐


行刑室


燒屍前會拔走金牙 (如有) 作最後嘅搜刮


紀念碑
一直唔明點解黨衛軍會有呢種思路 雖然有啲書分析過
普通人最後變成屠夫
人性本惡係極惡?


火葬場外嘅大紀念碑 現有工程


最後睇返關於有關Operation Reinhard嘅展覽



是日完結
2024-11-07 04:39:04
Day 50: Lublin
今日四圍行下

呢座樓而家係波蘭軍方使用 但係德國佔領1940-44年期間 係蓋世太保總部


地庫有個小博物館





蓋世太保拉人後 會囚禁於盧布林城堡
「犯人」會帶到呢個總部地庫訊問套料
城堡嘅作用係還押同行刑



唔少波蘭救國軍被關押係城堡 曾係總部嚴刑拷打盤問 最後被判至集中營囚禁 部份被判死刑


拷打虐待套料對蓋世太保係「家常便飯」




有啲「犯人」係獄中寫詩抒發
發覺波蘭人 (定只係某啲地區嘅人) 都幾流行寫詩



處決地點係城堡
1944年7月22日 紅軍迫近要清場 嗰日一次過射殺三百人




唔駛死刑暫時保命嘅人 被分至唔同嘅集中營


等待訊問期間 部份「犯人」會刻牆
而家仍留有痕跡



「總部」附近係文化中心 Centrum Spotkania Kultur
一座新式建築

入面幾有空間感 採光唔錯



幅磚牆幾型仔


天台 (5樓) 有得睇景曬太陽 夏天應該幾chill





襯少人去食個早飯 呢度啲人早返工早放工 (4點幾已經放工搭車 條街幾多人)
不過做中學生仲正 見佢哋9點上堂 2點半左右放學


「自助餐」𢳂幾多按重量收錢 甜品飲品另計
100克6zl 大約港幣12蚊

有素食

𢳂咗太多薯仔同餃子 重秤


舊銀行

Plac Litewski廣場


有關於Operation Reinhard嘅露天展覽

畢蘇斯基Józefa Piłsudski銅像


Monument to the Union of Lublin紀念碑
紀念1569年簽署「盧布林聯盟」創建波蘭-立陶宛聯邦 (盧布林位於Vilnius同Krakow要道嘅中間)


“Portal” 與Vilnius, New York及Dublin嘅即時互通影像 可以即時同當地人視像交流

Vilnius個鏡頭唔知擺係邊 好似冇咩人理咁

同Dublin嘅路人揮手 佢哋唔少人回應


行往舊城區途中

原來廣場一帶係個小山 附近啲路斜落去

呢座舊樓搵唔到資料


Plac Katedralny廣場 但似停車場多啲


Brama Krakowska城門
建於14世紀 係當時城市嘅防禦工事 亦係進入舊城區嘅主要入口




Baszta Gotycka塔樓
中世紀盧布林嘅防禦城牆一部分

旁邊有壁畫 睇落應該係畫中世紀嘅盧布林



舊城




穿過啲窄巷 見到有座就拆嘅樓有希伯來文


原來係以前猶太特區嘅邊界


舊城

有人擺啲詩作係度

2024-11-07 04:39:52


前教區教堂嘅地基輪廓
Fundamenty fary - kościoła św. Michała Archanioła

原本教堂係咁樣


Brama Grodzka城門
猶太特區時期 呢度門亦係特區邊界


盧布林城堡


納粹敗走後 城堡繼續成為 (政治犯) 監獄至1954年


Monument "The symbol of Lviv"紀念碑
為紀念波蘭重獲獨立並保衛Lviv75週年而豎立
(當時Lviv屬波蘭一部份)


平民街區 有唔少成衣檔攤 但啲衫褲係阿叔阿牆feel



就快日落又一日

2024-11-07 05:02:53
絲打呢排有無同過本地人吹水?
歐洲幾乎所有城市都會有間hostel,之前去Lublin 呢類小城市,會遇到去工幹或者玩幾日既本地人,見到我呢個外星人自然會吹兩嘴
佢地又點睇波蘭以至歐洲前景
2024-11-07 05:14:14
見呢度酒店平 貪舒服瞓咗酒店
係立陶宛同波蘭冇瞓過hostel

西歐嫌貴先會揀hostel
2024-11-08 04:42:03
Day 51: Lublin
琴晚同今朝有啲霧 霧散咗天氣暫時唔錯



個跑步app同錶又神咗 記錄唔到路線 同計多咗
(又唔見係香港壞 寧願係香港壞 反正嚟嚟去去都係嗰啲地方 冇咩好記錄)


跑完梳洗食啲嘢就出去 呢度似乎係政府樓?


行行下天色漸漸變得灰暗 咁啱目的地係舊猶太墳場
有幅磚牆圍繞一座小山墓園 據說建於1541年左右 葬咗唔少當地嘅拉比 (Rabbi) 見好多墳已經失修

行咗一陣突然有個黑袍嘅人出現
睇真啲佢係著猶太服飾同埋係猶太人 同我講墳場閂門

//牆上的牌匾於1978年揭幕,以紀念在猶太墓地被槍殺的盧布林城堡囚犯。
其中包括 1939 年 12 月 23 日執行的第一次處決的受害者姓名。
下一次處決發生在 1940 年 1 月 6 日和 1940 年 2 月 12 日,分別有 17 人和 180 人死亡。 接下來的幾年也發生了處決。 總共約有 1,800 人在該墓地被謀殺//





雖然呢度離城堡唔係好遠 但特登押送「犯人」 嚟呢度槍殺 係咪有啲深層嘅侮辱意味

附近有猶太特區嘅邊界指示


附近有個商場 入去歎陣暖氣
天色灰暗起霧 突然凍唔少

商場幾大幾寬敞 最正係有好多櫈
(發覺中歐啲商場幾人性化 一定有櫈坐 咩人都坐得 香港多數商場係反人性設計所以好少係香港嘅商場消費 食嘢都唔會)


見到Food court有自助餐 呢間畀琴日嗰間貴少少
隔離有一間Asian food自助餐 個阿姐同我講“ni hao” 都係食返波蘭自助餐


呢間多啲種類 同埋有炸物 咁就食少少先




好快就夜晚



兜去城堡同舊城 睇下夜晚係點樣

紀念1943年至1955年係納粹及共產主義統治下死去嘅人


舊城





廣場

呢個打卡位要夜晚先有嘢睇


返去開電視 㩒㩒下發現有烏克蘭電視台

澤仔而家應該都頭痕 出年侵侵上台唔知佢取態點
德國又啱啱政府解體 (總理炒咗自民黨籍財政部長 另外幾個自民黨部長跟著辭職) 政局出現變數 出年應該提早大選
兩個堅定支持 (兼軍援第一二位多) 嘅國家變成咁 烏克蘭嘅前途……

是日完結
2024-11-08 09:45:37
香港係任何方面特登唔比你休息
2024-11-08 14:29:47
圓方個商場咁大 而家仲有冇櫈
多年前去過有

行街消費都要抖下掛啦 但香港模式係要去幫襯餐廳食店先有得休息 消費消費再消費
2024-11-09 05:44:51
Day 52: Lublin > Krakow
早上路過見開始掛國旗 波蘭1111唔係光棍節 而係獨立日 (個人認為1111更重要係一戰終戰日)


Lublin站

紀念1980年鐵路員工敢於抗爭


特色到達/離開班次牌 似以前啲機場



等車 有架內燃車應該係區間車



去到Rzeszow轉車 天氣比Lublin差好多 既寒又濕


呢架車終點係Graz 難怪掛OBB車卡


終於到Krakow


個站連接商場 多人到呢 近呢一個月未見過咁多人


拿拿聲去上food court醫肚 呢度「自助餐」貴過Lublin商場/地牢自助餐室
(大城同小城嘅分別)


咁就食咗港幣百幾


原來呢度先係火車站廣場


消防局


舊款電車拖兩卡 (似乎比較少見)


瓦維爾城堡 Wawel



又遇上維斯杜拉河 Vistula
(Gdansk見到嘅係河口)



住處附近係會議中心 夜晚幾靚


既寒又濕鬼天氣


介紹一套紀錄片
希特拉的幫兇 8 - 漢斯 法蘭克 (Hans Frank)
https://youtu.be/kxLxn3VTBwU?si=jOhmzTNmtJeevfQe
主持人到訪Krakow 探究Hans Frank點解被人稱為「波蘭屠夫」





嚟緊去嘅地方 部份參考呢集紀錄片
(其實之前去歐洲 直頭去返主持人到訪過嘅地方 去得到9成)

是日完結
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