Day 39: Bialystok
呢幾日早上都係咁 要下午先有太陽
呢隊琴晚係主場對摩爾多瓦球隊 (歐協聯) 贏波
琴日搭火車都遇到呢隊球迷
差館前身係天主教堂 (1930年代)
是日重點
以前呢度係車站 蘇聯係1940-41同44年將部份Bialystok人送去西伯利亞或中亞地區流放
1943年納粹將Bialystok嘅猶太人運到Treblinka滅絕營殺害
向Sybirak母親們致敬
(Sybir指帝俄/蘇聯將人驅逐流放嘅目的地 包括但不止於西伯利亞)
地下展覽先講解Sybir嘅意思 並介紹西伯利亞呢個地方 帝俄時代係個不毛之地 所以當時利用呢個特點 作為「天然監獄」
雖然係不毛之地 但都有極少數民族/原住民
波蘭獨立後 東部漸漸發展
(Kresy指當時波蘭東部 地圖灰色地方)
當時嘅Bialystok
1939年9月 德國入侵波蘭西部
隔半個月到蘇聯入侵東部
1940至41年 蘇聯分四次將Kresy嘅波蘭人驅逐流放到西伯利亞/哈薩克 最初係波蘭有權+受教育菁英+軍人 最後係佢哋認定為「敵人」嘅人
一樓展覽講驅逐流放
16世紀已有波蘭戰俘流放到西伯利亞
18世紀末帝俄吞併部份波蘭後 部份人反抗帝俄統治而流放 係嚴重懲罰之一
波蘭之父畢蘇斯基兩兄弟亦曾被流放
流放到西伯利亞嘅波蘭人 反而成為「開拓者」
20世紀初 由於都市人口暴增 經濟/失業問題 有部份人反其道遷至西伯利亞去搏一搏
無論係被流放定自願去 帝俄瓦解/波蘭獨立後 部份人回流返新生國家
到咗1940年 流放唔係個人 而係一家大細 送到所謂特殊聚落
唔少細路/老人未去到目的地已經去世
大人做奴工 主要做伐木/礦工/舖設鐵路
送到哈薩克情況一樣艱苦
有人暗地係哈薩克地圖背面畫波蘭國徽
驅逐流放嘅極致「古拉格」系統
本質同勞動集中營相近 (整頓政治犯 國家敵人) 但所在地可達遠東
1941年7月蘇聯同波蘭之間簽訂嘅“Sikorski–Mayski agreement”似乎帶來一線 (復國) 希望
//史達林同意宣布他之前與納粹德國簽訂的所有條約全部無效。 根據波蘭流亡政府與史達林之間的協議,蘇聯於1941 年8 月12 日對許多波蘭公民進行了“特赦”//
當時有兩支軍隊成立 一支後來加入西方盟軍
另一支稱Anders Army 後來稱為波蘭第二軍 最後參與紅軍柏林戰役
但兩年內有近千波蘭軍官仍下落不明
1944年9月紅軍逐步解放波蘭 帶來新一輪驅逐流放
首先將與德國通敵者 及蘇聯敵人流放
戰後大約有300萬人 包括Sybirak 前Kresy居民 前德國外勞 戰俘送回波蘭
但Kresy居民往往都係被迫 因為佢哋原本居住嘅地方被劃入蘇聯範圍 (地圖灰色位置)
地庫有卡廷紀念室 紀念卡廷大屠殺遇害嘅波蘭人
呢個博物館係典型新式博物館 (2021年啟用)
地方大 有休息地方 有飲用水供應
可借用導遊機 有影片播放 英文解說 圖片多簡單少字
對近代史有興趣 值得一去
睇完展覽去牛奶吧
抵食夾大件 (夾埋唔駛港幣60) 難怪兩點幾仍唔少人
Bialystok幾有東歐味
11月11日有跑步活動關於「獨立日」
除咗10K 有個象徵性嘅1918米
有個幾大嘅商場
商場不可缺少嘅雪糕店
試下雞蛋仔雪糕
雞蛋仔 (成底) 就係雪糕筒 再加三球雪糕同toppings 呢度平靚正
(立陶宛貴一倍)
商場旅行社 啲大陸團玩半個月成萬七蚊
呢個唔知幾多日
公園
日抖原來係咁
買咗啲嘢 麵又係試伏
另外紅菜頭湯完全唔掂
是日完結