「90日」遊歐洲 (ll) 之立陶宛與波蘭

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2024-10-24 13:42:20
點解第一次歐遊就去呢
(通常揀西歐 包括我)
2024-10-24 13:46:36
正常呀
而家見啲中小學生都係咁 有啲中學生直頭縮埋一二角玩電話 當個老師冇到
2024-10-25 01:05:05
2024-10-25 01:15:32
house of signatories 有同入面啲staff傾過
睇得出佢哋真係為獨立自由而高興
2024-10-25 05:34:24
Day 38: Kaunas > Bialystok (Poland)
先晨運一下下午有排坐


執拾後去呢度食早飯 但入到去啲人已經食完 (未夠12點)



有英文餐牌 (唔係鴛鴦餐牌) 阿姐雖然唔識英文 但好盡力溝通

炸麵包粒 小食

冇薯仔pancake 唯有食呢個 細細舊原來幾滯下


行去車站



車到 去到Mockava邊境站要轉車

過境一般都唔駛係邊境轉車 諗起可能係立陶宛 (前蘇聯地區) 用闊軌 (軌距1520mm) 而波蘭用標準軌 (軌距1435mm)

另外入波蘭 有1小時嘅時差

波蘭車就係旁邊 月台已有成堆人等候 呢啲乘客係波蘭過嚟 轉搭立陶宛車 大家係Mockava換車 繼續餘下旅程


上車 車廂幾新淨


其實出咗Kaunas已經唔係電氣化 邊境附近同入咗波蘭一大段 都係非電氣化兼單軌行車
到Suwalki架車停站約20分鐘 可落車伸展下





終於到達 已經天黑 (呢度5點零就天黑)


行去酒店沿途


總結對立陶宛嘅印象幾好 有歷史 (啲博物館唔錯) 有風景 人流唔多靜靜地 (淡季關係定本身唔多人去) 冇咩閒雜人
搭車超平 (巴士散買飛只係1歐 火車搭到嚟Bialystok先13歐) 住宿唔貴 (港幣4/500已住到唔錯嘅酒店) 消費較低

但食可能唔啱港人口味要食亞洲嘢/要食飯嘅話得好少 (個人喜好食返當地嘢 唔會食飯的)

今次十日旅程算係淺遊體驗下 好大機會仲有下次因為仲有地方未去
2024-10-25 07:15:59
講起鴛鴦餐牌 我係日本遇到比鴛鴦餐牌更乞丐嘅事 就係貨不對辦
試過叫大拖比中拖 (睇油花) 跟住店員死都話係大拖 之後佢比日本人個啲油花多好多
最乞丐就係我講親日本仲差過第三世界國家 啲人就當我獨醒撚唔理我 繼續拜日本教助長歪風
2024-10-25 07:19:08
奧地利意大利火車都要轉車 我瞓醒就出新嘅相關遊記講
2024-10-25 08:01:31
我都有去過立陶宛,不過淨係去咗兩日Kaunas
睇你分享先知原來佢有咁多歷史野睇
2024-10-25 14:43:33
到時買飛同搭車睇清楚先
今次火車公司好貼心 出發日前仲有雙語email提示
2024-10-25 15:44:39
我認同你喎,只不過大部分香港人都白痴咁由其是連登仔,所以咪鬼理佢哋
2024-10-25 15:54:44
做到咁明 根本就係不公
2024-10-25 21:07:48
終於波蘭
2024-10-25 22:19:49
好中意波蘭,但淨係去過Krakow,好想去曬全國
2024-10-26 00:57:45
2024-10-26 01:00:45
巴打鍾意波蘭邊方面

上次一星期淺遊 今次都係去唔曬 (唔順路)又有下次了 行程開始已經咁諗
2024-10-26 04:44:33
Day 39: Bialystok
呢幾日早上都係咁 要下午先有太陽

呢隊琴晚係主場對摩爾多瓦球隊 (歐協聯) 贏波
琴日搭火車都遇到呢隊球迷


差館前身係天主教堂 (1930年代)



是日重點



以前呢度係車站 蘇聯係1940-41同44年將部份Bialystok人送去西伯利亞或中亞地區流放
1943年納粹將Bialystok嘅猶太人運到Treblinka滅絕營殺害


向Sybirak母親們致敬
(Sybir指帝俄/蘇聯將人驅逐流放嘅目的地 包括但不止於西伯利亞)


地下展覽先講解Sybir嘅意思 並介紹西伯利亞呢個地方 帝俄時代係個不毛之地 所以當時利用呢個特點 作為「天然監獄」

雖然係不毛之地 但都有極少數民族/原住民


波蘭獨立後 東部漸漸發展
(Kresy指當時波蘭東部 地圖灰色地方)


當時嘅Bialystok


1939年9月 德國入侵波蘭西部


隔半個月到蘇聯入侵東部



1940至41年 蘇聯分四次將Kresy嘅波蘭人驅逐流放到西伯利亞/哈薩克 最初係波蘭有權+受教育菁英+軍人 最後係佢哋認定為「敵人」嘅人



一樓展覽講驅逐流放
16世紀已有波蘭戰俘流放到西伯利亞
18世紀末帝俄吞併部份波蘭後 部份人反抗帝俄統治而流放 係嚴重懲罰之一



波蘭之父畢蘇斯基兩兄弟亦曾被流放
流放到西伯利亞嘅波蘭人 反而成為「開拓者」



20世紀初 由於都市人口暴增 經濟/失業問題 有部份人反其道遷至西伯利亞去搏一搏
無論係被流放定自願去 帝俄瓦解/波蘭獨立後 部份人回流返新生國家



到咗1940年 流放唔係個人 而係一家大細 送到所謂特殊聚落
唔少細路/老人未去到目的地已經去世
大人做奴工 主要做伐木/礦工/舖設鐵路


送到哈薩克情況一樣艱苦

有人暗地係哈薩克地圖背面畫波蘭國徽


驅逐流放嘅極致「古拉格」系統
本質同勞動集中營相近 (整頓政治犯 國家敵人) 但所在地可達遠東




1941年7月蘇聯同波蘭之間簽訂嘅“Sikorski–Mayski agreement”似乎帶來一線 (復國) 希望
//史達林同意宣布他之前與納粹德國簽訂的所有條約全部無效。 根據波蘭流亡政府與史達林之間的協議,蘇聯於1941 年8 月12 日對許多波蘭公民進行了“特赦”//


當時有兩支軍隊成立 一支後來加入西方盟軍




另一支稱Anders Army 後來稱為波蘭第二軍 最後參與紅軍柏林戰役

但兩年內有近千波蘭軍官仍下落不明

1944年9月紅軍逐步解放波蘭 帶來新一輪驅逐流放
首先將與德國通敵者 及蘇聯敵人流放


戰後大約有300萬人 包括Sybirak 前Kresy居民 前德國外勞 戰俘送回波蘭
但Kresy居民往往都係被迫 因為佢哋原本居住嘅地方被劃入蘇聯範圍 (地圖灰色位置)




地庫有卡廷紀念室 紀念卡廷大屠殺遇害嘅波蘭人



呢個博物館係典型新式博物館 (2021年啟用)
地方大 有休息地方 有飲用水供應
可借用導遊機 有影片播放 英文解說 圖片多簡單少字
對近代史有興趣 值得一去


睇完展覽去牛奶吧

抵食夾大件 (夾埋唔駛港幣60) 難怪兩點幾仍唔少人



Bialystok幾有東歐味


11月11日有跑步活動關於「獨立日」
除咗10K 有個象徵性嘅1918米


有個幾大嘅商場


商場不可缺少嘅雪糕店
試下雞蛋仔雪糕雞蛋仔 (成底) 就係雪糕筒 再加三球雪糕同toppings 呢度平靚正 (立陶宛貴一倍)




商場旅行社 啲大陸團玩半個月成萬七蚊

呢個唔知幾多日


公園


日抖原來係咁


買咗啲嘢 麵又係試伏另外紅菜頭湯完全唔掂


是日完結
2024-10-26 05:49:06
買包嚟講最好去bakery, 超市嘅話最好係Lidi
2024-10-26 08:47:32
老讀者
我當年加埋去左4日
2024-10-26 08:49:03
我係哈薩克中央博物館都見到蘇聯deport東歐人去哈薩克歷史
2024-10-26 10:38:29
中意睇二戰電影,e.g. 辛德勒名單同戰火琴人,所以特登去重温歷史,而且波蘭啲城市本身都好靚,住屋又大又平又靚,人又唔多,成個vibe都好宜居好舒服

上次去到仲有户外電影展睇,好chill好特別


下次想去Zakopane滑雪
2024-10-26 14:06:01
呢兩套電影我都有睇戰爭小說都有睇
我都會特登搵返電影同小說描述嘅地方 睇下究竟係點樣
(德國同荷蘭試過跟小說去搵 真係搵得返晒啲地方 一樣的)
2024-10-26 14:23:01
下次有時間都想可以跟住Anne Frank Diary行
2024-10-26 15:10:38
lm
2024-10-26 17:42:59
Bialystok 呢個博物館都有英文解說,果然波蘭做歷史展覽絕不馬虎,雖然我諗唔會多遊客
物價比之前去既Gdansk 都平一截
2024-10-26 23:54:24
中亞同高加索都想去
不過機票都比較貴
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