「90日」遊歐洲 (ll) 之立陶宛與波蘭

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2024-10-18 23:10:20
Kaunas 2日就夠
2024-10-18 23:21:40
支持

巴打so far有冇遇到小偷
下個月就飛有d淆底
2024-10-18 23:58:32
d野食真係好平, 定係day31個間咁平only
2024-10-19 00:28:09
本身睇埋啲「奇怪嘢」兩日太少啦
到時update
2024-10-19 00:30:08
暫時冇呀 可能因為多數去小城小鎮
巴打行程會係點
2024-10-19 00:33:47
Day 31嗰日最平 啲「平日午餐」係咁
但之前去同今日去嘅都係12至13歐 幾好食又夠飽
2024-10-19 00:56:44
真係無乜野 佢old town算大 當你行一日啦
慢慢行兩日
2024-10-19 02:48:37
Day 32: Vilnius - Paneriai
今日早啲出發地下落葉霜仍在


路過總統辦公室

到火車總站



Paneriai距離Vilnius約10公里 搭一個站就到
揀最慢嘅區間車 內燃車冇空調 (可開窗有暖爐) 行駛時仲有傳統火車嘅「嗒嗒聲」夠懷舊

仲有東歐最興嘅橫過路軌


Paneriai「最著名」係納粹屠宰場
1941至44年期間 總共殺害約十萬人 主要係猶太人 亦有立陶宛人 波蘭人 蘇聯戰俘同吉卜賽人
落車後行一段路 四野無人



蘇聯時期已有呢個紀念園 立陶宛獨立後再擴建 新增紀念碑及增加設施


蘇聯戰俘紀念碑 估計有5000名係度被殺

附近有唔少凹坑


立陶宛自衛隊紀念碑


猶太人紀念碑




用嚟射殺人嘅小型坑 (被殺嘅係坑內 持槍嘅係坑邊)


1943年起開始燒屍滅跡 建立80人嘅「燒屍隊」當時隊員就係住係度
1944年燒屍隊嘗試逃走 結果67人下落不明
根據倖存者證詞 當時有20個大型燒屍柴堆焚燒以萬計屍體



大型坑 原本嘅坑約25至30米直徑 5米深 約可殺害25000人







紀念勞動營及軍醫院遇害嘅人



紀念Felgusowl醫生
1944年蘇聯特別行動隊從殘存遺體辨認出呢位醫生


1948年猶太倖存者係度建立紀念碑
到1952年蘇聯推倒 再建立一個新嘅 但紀念對象係「法西斯恐怖受害者」



有個小小博物館 淡季唔開 (除非多人預約)
以前係蘇聯革命博物館


紀念波蘭人 約有1500至2000人被殺



紀念吉卜賽人
但後面嘅坑 (已變樹林) 約有8000個從Kaunas猶太特區送來嘅人被殺 當中約有100個吉卜賽人


睇書同記錄片知道呢個地方 所以特別去遺址察看

之後搭火車 (區間車) 返回Vilnius

2024-10-19 03:36:33

去食個遲咗嘅午餐

Gira

紅菜頭凍湯

炸辣菜餃 (真係辣的)


跟著去Tuskulėnų Park
公園位置原本係一座19世紀莊園 後來被蘇聯收歸國有
1996年被挖出724具難以辦識嘅骸骨 檢驗後為1944至47年係KGB還押監獄被判死刑 於行刑室被殺嘅人
紀念碑


莊園大屋
而家變成展覽館 主題係「蘇聯人計畫」揭露蘇聯為創造新社會 文化同政治環境所做嘅措施

同衛星國 (東德 波蘭) 唔同之處係
推行雙語 (加俄語)
打造完美蘇聯人 (雷鋒之類嘅完美人)
大力打壓宗教


展覽內容夠多方面
但太多字兼字細 展品少

之後職員開門 參觀教堂
https://www.tuskulenumemorialas.lt/en/about-us/pastatai/koplycia-kolumbariumas/


內有717副駭骨 只有60多副被辨認出
問職員會唔會再用DNA技術去重新辨認其他骸骨 佢回答DNA驗每一塊骨嘅費用係600歐……何來咁多錢
一個箱一副骸骨 用「編號」標示


教堂設計
職員解說天花用鳥圖案裝飾 係因為傳說鳥帶來死亡
(14世紀前嘅立陶宛人唔係信奉天主教 係崇拜自然 拜天拜地拜物)
而家一年會舉行四次彌撒 3/6/9/12月嘅最後一個星期五舉行


職員好用心講解非常感謝佢
傾咗一陣 講下香港台灣烏克蘭嘅嘢
亦介紹我去十字架山 Trakai同沿海地區
(即係仲有下次)

今日完結
2024-10-19 05:53:05
寧願平d, 你簡食貴一倍,食物質素可能係加20% only
2024-10-19 13:53:30
食呢啲餐最大問題係唔少「午餐餐廳」

是日菜單係人手用粉筆寫 google完全譯唔到 都唔知係咩想食都食唔到 應該都唔係預啲遊客食
好似香港茶記咁
2024-10-19 14:10:02
挨左四十幾年終於獨立到
2024-10-19 14:35:33
又布拉格出發南下之後到巴黎 再返英國
2024-10-19 14:53:37
行程幾順路祝你順利同玩得開心
2024-10-20 03:34:04
Day 33: Vilnius
朝早首先上Bald Hill (Plikasis kalnas) 係一座高76米嘅小山


上山途中經過一個傳統供奉祖先嘅火神廟 Protėvių ugnies šventykla (睇完解說都唔明即係點拜)



山頂係Three Crosses Monument (Trys kryžiai)
//傳說異教徒將方濟各會教徒綁在十字架上並扔下山而殉難,因此自17世紀初以來,這裡就一直矗立著三個木製十字架
隨著木材腐爛,十字架需要定期更換。1916年建立一座混凝土紀念碑。 1950年,蘇聯當局下令將其拆除。 獨立後在原址上建造了一座新紀念碑//


呢度亦係觀景好地方


山腳有一間展覽館 定期換主題


去到睇第一個展覽關於Kyivan Rus’ (基輔羅斯)

基輔羅斯存在於9至13 世紀 係一個蓬勃發展嘅多元文化國家 誕生於貿易需要 並受到維京人 草原游牧民族同拜占庭文化的嘅影響





第二個展覽比較有趣 係講19世紀中至今 立陶宛移民嘅過程
立陶宛第一波移民發生於1868年 原因係逃避貧窮同飢荒 移民主要目的地係美國

美國立陶宛人 係當地成立不同組織

唔少人會匯錢返去

有啲人其後回流 籃球運動係回流人士傳入立陶宛的



第二波移民係首次獨立後 經濟環境唔好 失業率高難搵工 呢次移民主要目的地係南美 當中部份猶太人移到巴勒斯坦
係南美嘅立陶宛人 多從事勞力工作 蔗田棉花田屠場工人等




第三波移民係因為戰亂 1944年紅軍反擊德軍 逐步解放東歐地區 當時嘅人對之前蘇聯統治嗰一年多心懷恐懼 於是向西方逃難 大約有6萬人成為難民 大多數 (滯留) 係德國

戰後蘇聯鼓勵難民回國 因為立陶宛地區人口減少得太緊要 結果只有少部份回流
大多數難民移到美國 部份到南美/英國/加拿大/澳洲 或選擇留係德國

美國立陶宛人成立不同組織



蘇聯統治後 唔夠100人能成功「移民」到外地

立陶宛第二次獨立 海外立陶宛人有錢出錢 有物資寄物資 有啲人回流希望貢獻國家
例如前總統Valdas Adamkus


但亦有唔少青年壯年因國內經濟環境不佳選擇到西歐搵錢 留低家人係立陶宛生活 原因係西歐人工高本土幾倍
後來立陶宛入咗歐盟同神根 離開同回流人數相若 除咗個別年份

呢個展覽幾有趣 亦睇到社會嘅變遷
敍述簡而清 展品多 佈置亦精美

睇完就去食嘢
路過


呢杯忘記叫咩嘢 係蘋果汁同另一種飲品混合而成

立陶宛薯仔餃Didžkukuliai
呢個都係薯仔製成皮

餡係假肉


黃昏出去跑一陣 (晨跑應該頂唔順 呢幾朝太凍)


今日完結
2024-10-20 05:39:02
LM。
睇極權統治歷史覺得好恐怖,世界不能走回頭路
2024-10-20 21:12:34
呢d博物館有無導覽機借, 或者有個website介紹每件展品
之前喺葡萄牙去過一個教堂嘅博物館, 門口有個qr code連wifi, 會自動彈去一個web, 多種歐系語言, 每個展品/展區有個數字, 撳返對應嘅link, 有語音有文字介紹
2024-10-20 22:27:43
少數有導覽機 例如KGB監獄
多數係旁邊有文字描述 有英文

PS: 紀念碑 公園會有小展板 部份有QRcode scan睇描述 有英文
2024-10-20 22:51:58
我呢度懶鬼好少自己睇, 通常痴人地d導遊聽兩句
2024-10-20 23:52:49
睇習慣 用機就唔駛睇 但入場費包埋導遊機我都絕少用試過又用機又睇字搞唔掂 可能自己listening能力太差

不過Bastogne嗰個博物館 有套微電影一定要用導遊機 否則會變睇默片
2024-10-20 23:57:51
d導覽機次次一開波就講一大段歷史, d人名地名唔熟, 都唔知佢講緊乜
2024-10-21 00:10:26
都係呀
所以覺得睇會好啲 已經知道嘅可以跳過或者立下就得
唔識嘅就慢慢睇 需要時又可Google下
2024-10-21 00:31:51
終於初步諗掂波蘭嘅行程 共22日
Bialystok > Gdansk > Lodz > Lublin > Krakow > Katowice
2024-10-21 04:02:12
Day 34: Vilnius > Kaunas
離開Vilnius前 去總統辦公室外觀看換旗儀式
逢星期日中午十二時





四枝旗分別係: 歐盟 國旗 國徽 北約
換旗由海陸空軍士兵負責














換旗後

原來有影相環節


呢架觀光巴士款式都幾特別 車身咁長但兩軸


搭火車到Kaunas 最慢嗰架車程只係個半鐘
普通雙層列車 車費極平 (同波斯尼亞差唔多)



正規嘅東歐式橫過路軌


到站 列車外貌



落車後往Ramybės Park

公園原本係1847年建立嘅墓地 埋葬唔少名人 陣亡俄/德/立陶宛軍人 亦有政治犯

斯大林死後 墓地變成「暗地反蘇」嘅場所 特別係1956年萬聖節爆發了一場「大規模」嘅反蘇示威活動 (百幾人對蘇聯嚟講已經係多) 以支持1956年匈牙利革命 到咗1957及1958年 較小規模嘅事件再次發生


於是1959年6月政府關閉墳場 政府出資搬走名人嘅墳
有親屬嘅墳就自行搬走 冇嘅就留係度
結果墓地變成休憩公園 獨立後政府重新整理公園 並新增紀念碑

十字樹紀念碑於1991年豎立 紀念六月起義 (1941年6月反蘇起義 建立短暫獨立) 嘅參與者
2011年 係據稱埋葬六月起義罹難者嘅地方放置了咗40個小十字架




今年新揭幕 立陶宛大公和波蘭國王Alexander Jogailaitis嘅雕塑 以紀念Battle of Žalgiris (第一次坦能堡戰役)


「為立陶宛自由而犧牲者之母」(Žuvusių už Lietuvos laisvę Motinai)


「我們為祖國而死」Paminklas ŽUVOME DĖL TĖVYNĖS 紀念立陶宛無名戰士

公園隔個街口 有塊小紀念碑 紀念1941年Kaunas pogrom遇難嘅人

當時呢個位置係國有列圖基斯車庫 (Lietūkis Garage)
6月 27日 數十個據稱與內務人民委員部 (NKVD) 有聯繫嘅猶太人在係一群立陶宛民眾面前受到公開酷刑致死 (有人用金屬棍棒監生打死)

市區爛尾酒店“Britanika”

//Britanika是考納斯最著名的廢棄建築之一,俯瞰著整個城市。 酒店於20世紀80年代開始興建,但從未完工。立陶宛重新獲得獨立後,飯店成為無能的象徵//
外圍已封板同安裝咗cctv 而家冇得探險了
早兩年已有傳聞將會清拆 但而家都係度

行人專區 星期日好靜



時間唔三唔四 就去食甜品

呢間出名雪糕但今日不了 改食蛋糕都唔錯




今日完結
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