召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (118)

366 回覆
3 Like 0 Dislike
邊4大
18考試會考乜野?見咁多A牌會去考轉無A?
奪命金
毒劉(62)
張建宗
何長官
特別號碼:麥當勞

不過以上都係一級官(unsure 麥當勞)多數考10 19 20牌
10/18牌:
場內泊位3手軚,pass 咗先考出街,轉波要 double clutch

20:
泊位操波,做到先出街, double clutch also

棍10甩1a, 棍18甩1a 2a 10a (送棍2 if you don’t have)
想甩自動波
2下 其實難唔難 6-7年前考過棍van 覺得唔難 係衰考試緊張肥左之後無考 琴日自私先pass
仲有2個月就甩P
呢10個月都一星期揸3至4次 行左差唔多成4500~5000KM
但都仲係唔係好識玩迴旋處
touchwood冇出現過意外甚至急停/阻到人
6去9就打左燈行外線 6去12就睇情況 6去3就打右燈行內線
上面既野都做足哂 但每次出完迴旋處都覺得自己岩岩係鳩咁黎
Double clutch 揸起上嚟其實冇咁易死火,因為落波要呼油唔會有轉數唔夠嘅問題

Double clutch 操波(即係短距離內 double clutch 1->2->3->2->1)係考試最易
194囉
麥當勞咁出名都唔洗加密啦
鍾意肥人啫冇乜特別
唔會攞把刀斬你嘅

之前佢有一段時間喺柴灣, 有啲師傅睇唔過眼屌柒佢
跟住佢就冇再喺柴灣蒲過頭乜濟
純問考18牌會揸咩?
點解唔考多次2牌
難又難d又唔會搵食
我果陣考左4次棍都肥
第5次諗住轉自 最後都係冇 跟住-6pass考完哭了
你見到一般長啲嘅貨車都係18牌
18牌同19牌(重型貨車)最簡單嘅分別就係架貨車唔會多過3啖頭 (3個車軸)
要用最specific嘅分法就係睇行車證, >5 tonnes and =<24 tonnes

而家18牌都係講緊排50日 (港島區), 排多次棍2倒不如考多幾次18?
況且GP1啲師傅都係GP3啲師傅train up出嚟, 學10 18 20牌嘅上堂體驗真係好好多 (除咗樓豬條撚屌水人學嗰個郭奇之外), 學揸大車嘅技術可以用得返落細車
雖然我學緊20但係都有啲想上返18牌嗰個師傅
好欣賞大牌師兄
其實揸大車都唔易
但出面好似唔算高人工?!
咁少人入行 唔知教大車既好唔好搵
想挑戰下自己 順便當甩自動波 雖然唔會諗住轉行做運輸
以前揸20就好境, 3-4萬走唔甩
而家你都見碼頭啲貨櫃就知有幾差
揸18牌就向來人工低, 除非你一腳踢唔請跟車

gp3都還好, 有好多人考18甩廢牌, 20牌就好少人學
gp2重衰, 點夠巴士公司爭有心入行揸巴士入去考1蚊都唔使
佢考我3牌,諗住肥硬
佢又比我pass

運氣既野,話黎就黎
所以麥當奴都係特別號碼

毒瘤就真係賤種嚟
前排喺沙田俾人屌佢死毒瘤, 唔知係咪懷恨在心日撚日嚟考20
學神9噸同街啲5.5噸差唔多size
當係大少少嘅hiace咁揸
其實唔難
(除咗樓豬條撚屌水人學嗰個郭奇之外), 學揸大車嘅技術可以用得返落細車
雖然我學緊20但係都有啲想上返18牌嗰個師傅

pass咪得
咁想跟18cfu, 不如返落去考多幾次18
153 都係出哂名
棍van肥咗兩次忠義街,今日抽快期抽到白雲街。

各位巴絲打,白雲街係咪易考好多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞