召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (118)

366 回覆
3 Like 0 Dislike
仲有兩個星期就考
今日練時仲俾師傅踩停兩次
我臨考前一個星期都俾人踩停啦
考試唔俾阿Sir踩就得
考邊到呀
聽日考石蔭 啱啱練完斜路泊車 倒頭
加油呀巴打
我係沙駕
好難唔緊張
要控制下自己
當你隔離位果個唔存在就得
考官唔會點干預你
做好自己就得啦
佢開聲話你扭完軚先望鏡呢樣都肥得
即係同無望無分別

講返你問果樣
點解要極力子先brake?

正常應該係收油 brake 臨停之前就極力子再brake
通常極力子前一定印brake拖慢咗速度先
通常都係得上斜或者慢速停車時候先會先clutch後brake,否則就先brake後clutch

同埋你踩brake停之前要預半至一個車位到先做慢慢踩brake落clutch動作會無咁chok,但上斜時要再慢慢踩深D個brake先至停定到架車唔好俾佢溜後
含曬
點含法
石蔭場
泊車唔記得咗師傅教我唔好比油 回肽會溜後 我見佢唔郁俾咗油 屌
臨返試場門口有條黃黑色柱 扭唔切俾佢踩
唉 呢兩樣都係衰自己 冇得講
學車教上斜落極力子先
係因為你一縮油部車就冇會哂動力識自己停, 迫力只係幫手踩停同埋唔會溜後, 然後停定你再拉手掣
除咗斜路停車, 其他情況都應該一律先迫力後極力子

有牌就鬼理你點舞架車, 的士小巴10架裡面有10架都係空波滑行, 入空波就冇engine brake扯住架車
真係會冇咁chok, 但係車速快就冇咁好收, 相對會危險啲
因為上斜同慢速停車落clutch嗰下會有制動力改變,擔心會chok,同埋上斜先clutch後brake好似停得快啲準啲
個人感覺唔知啱唔啱
咁都係印咗brake先再極力子再brake都得㗎
無衝突
我都覺得應該係半個至一個車位都夠停
但硬係做唔到,或者驚嗰吓自己做唔到,會隊咗埋去
嗱知自己衰咩就搶快期 好快考到
以我嘅理解都係咁樣
唉 衰戇鳩 其他都好撚完美
最慘再抽快期 都唔一定石蔭 變相又要學多幾堂 又掉錢
我呢個師傅叫我11月中先抽 佢11月先有期同我上堂
我呢2個禮拜反省下先
師傅: 叫咗你唔好俾油
琴晚練完今日唔記得
正常你落Brake落到feel到架車有明顯拖慢之後hold住個位就啱架拉,個brake只要仲踩緊其實係成架車一直起度減速緊,真係覺得拖唔夠慢再慢慢踩深D都夠做
補多腳會chok我都明
如果我係慢慢越印越深,而唔係補多腳,係咪都會chok?如果都可以咁做,用呢個方法會唔會停得快啲?
另外想問,快期係咪搵代抽會快啲中
如果係,有無話邊間好啲
你要四日後先有得報名抽快期
到時都10月尾 咁緊係四日後即刻報名啦
就算真係咁好彩中咗 你都可以揀日子(一個月內)
揀11月尾咪得點會仲等11月先抽
同埋佢真係冇期嘅咪搵其他師傅囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞