[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (102)

161 回覆
2 Like 1 Dislike
用緊舊1655有d想換2代
但仲要補多4千幾
xt50
佢唔係自動幫你轉色
係你部相機係彩色嘅基礎上轉黑白
RAW係記錄最原始嘅嘢
所以你張RAW係彩色好正常
Fuji用返C1應該會順手啲 始終有得套返啲film sim
其實相機自己本身都可以 develop RAW,只不過如果要大批做就麻煩啲
我自己就係以前用Fuji用慣咗C1
所以而家轉咗會去nikon都繼續用C1
C1啲render好似係靚啲 執相順手啲
不過lr ai就勁啲
同埋有時見到好多靚presets都係for lr冇C1份
早排放左支1代 e+諗緊入唔入支2代
16-80想換
大把時間比你諗
我上年先2手買左支1代,佢講到輕左咁多,我都想換
文青小姐姐鍾意
大把啦,有心搵實搵到
本身都已經無乜制
又無左ibis 又無埋個viewfinder
又唔似x100本身連鏡
即係又要計埋支鏡既重量
除非成日自拍
唔係根本唔會買
有啲覺得2代到喉唔到肺
見d 人插枝xc1545 都襯,而且xc1545 都平
如果水貨4000 就good fit
我都覺得黑色靚啲但唔想等咁耐
難得有部平價細機仔可以俾阿仔影下相,睇嚟都係要銀色...
本身枝27mm買咗都少用,嚟緊終於可以多啲用返
淨係重量打7折都好吸引
不過無evf 就真係有啲差
可能淘個冷靴觀景會好玩啲
因為唔係full frame , 如果ff, 2.8 散景係夠用的,apsc 其實最後都係旅行鏡,不如平平地龍仔1770.
focus 快,用黎拍片都ok ge
支XF16-55mm II 咁撚貴
點解仲未有消息出X-Pro4同X-T6
C1之前咁生意法, 短期內都唔會再用.

反而DXO PL8有驚喜, 啲denoise做得唔錯.
to 101post 覆咗我嘅兩位師兄

我影個張相單純係覺得好睇。。。師兄之所以咁樣問,係咪話影相一定要有故事(內容?)會好啲咁,定係話知道張相嘅故事內容係咩,會對點樣影(呈現)呢張相會好啲咁。。。?我攝影完全係門外漢,目前只能靠個人審美同感覺嚟判斷自己影成點。。。希望大家屌細力啲
示意圖,望落都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞