香港中高消費層都移民了 酒吧業生意陷水深火熱

347 回覆
182 Like 9 Dislike
部分業界「甚麼積蓄都蝕光」,錢雋永指不希望業界出現倒閉潮,導至最終借了的「百分百擔保特惠貸款」成爛帳,要港府及香港市民承擔。

恐嚇政府令人諗起2019
除咗年紀之外
啲fd移民又搞到約少咗食飯
有時Party room都唔夠腳玩
都係簡簡單單食個飯就算
唔夠人都玩得唔夠盡興
再嘈即日禁shisha
唔洗等出年
Party room都唔係好做得住
好多蝕住搵人接火棒
無撚有錯,以前一星期晚晚都同fd出去飲幾晚,Covid時d酒吧又咩安心出行又針卡又咩幾個人一張檯又咩要隔幾遠嚟坐乜乜柒柒,搞到嗰幾年完全冇出過去食飯飲野etc,久而久之個人都慣咗留係屋企,同埋個人都開始大,過咗成日想出去玩嘅年紀,而家直頭連酒都戒埋,仲記得嗰時Covid時d酒吧好撚柒寸,一入去個QR code do慢少少都屌d客,而家好啦,求仁得仁,Dllmch做唔住咪執柒晒佢囉
識人上年六位數頂手
依家幾皮都無人接
諾士佛台的酒客表示,港府的「夜繽紛」自己一次都沒有參與,現在多數買酒回家飲。(衛斯 攝)
真係有錢既係去私人場。
talk to the police hand
公道講
如果租金平一半
依啲野自然會消失
唔捽數根本冇錢賺
錢雋永指不希望業界出現倒閉潮,導至最終借了的「百分百擔保特惠貸款」成爛帳,要港府及香港市民承擔。

我見到有人脅逼政府
你從來唔出街食飯?
老蘭而家得班爛鳩MK仔去
智商稅
唔使過30 依家啲fg做嘢2年已經開始放假嗰陣摺係屋企
講到而家先貴租咁
上去玩支威士忌一定自己帶,係面前開,唔比佢地囉出房門
酒都戒埋真係好有體會,COVID 前成日同人食飯,紅酒白酒威士忌,咩都嘆下,依家見到Macallan 18 年都要2千幾...算啦,又無人陪飲,又貴,飲黎唔知為乜
又吹做倉移民係中產以上
依家連 undergraduate 每年都幾千人退學移民,即係佔每年 DSE 應考人數 1/10

哪嚟咁多中產家庭出身又唔怕消費嘅後生去 Party Room 吖
我個fd上去玩
話自己酒量飲多左成倍
應該都係溝水多
依家ok賣緊極上泡12蚊罐
去酒吧
有錢都上深圳唱仁K啦!
其實前景一眼睇晒,都唔明d店主做咩仲要苦苦支撐⋯
好撚想樓下間酒吧執粒,夜麻麻醉酒佬大大聲聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞