香港中高消費層都移民了 酒吧業生意陷水深火熱

347 回覆
182 Like 9 Dislike
仲一定有堆反社會既響喉kam撚揸架T車以為自己好型
然後半夜嘈撚住晒
只係因為香港同強國嘅言論新聞管制已無嗮分別,
以前香港可以係吧裡面講得嘅,宜家變犯國安,香港所有嘢已經貴得唔值。
現代經濟循環
明明係銀行 > 大中小企 > 人工 > 消費/儲錢 返返企業同銀行
但香港 >> 業主 同 企業想賺盡
人工就壓得就壓
然後業主 同 企業中得益者出國使
出d 糧係香港岩岩好夠使
叫窮人消費刺激經濟

咁賺盡個班既又唔使刺激消費
賺咁多人頭既錢 就使返咁多
其實都唔太關北上消費事
根本係早幾年疫情改變左大家嘅生活習慣
買酒上屋企聚會平咁多點解要比你酒吧賺
傳盛期酒吧業,大部份客人/大豪客,係咩身份?宜家佢哋去咗邊?點解走咗?

放心,iBanker,外資高層,高薪真°專才........可能只係暫時移居火星,見到香港咁掂,佢哋一定後悔山長水遠去火星咁笨實。

睇怕應該儲緊錢坐火箭/太空船飛番嚟。莫講咩酒吧業,就算大富豪消費市場,都著落啦。
個個月都使呢筆數
留返畀自己去台灣日本大陸玩盡佢好過
蘭記唔駛講,連太子d劈場都靜過乜
特賣城,淘多多個d先至係新"中消費"
特府中共面子掛唔落
覺得人頭湧湧,真係晚晚馬照跑舞照跳先反映人人"愛國"
唔想面對現實
轉型係真,向低檔基層消費轉型嘛
就算未走,好多朋友心理都係慳得就慳,儲多一個仙就一個仙備亂
幾時亂?冇人知,就係無野可知先至要預備
特區係咪真係生存到2047都未知,講西咩
飲酒要好chill,香港個氣氛咁抑鬱,國安法又咁驚嚇,邊個有心情呀
都有原因係其實少左後生
同大灣區接軌只會越嚟越差
降唔到成本好明顯係老闆既問題
做生意蝕錢關係社會事
去過一次都唔會再去啦

店員串過馬撚
係自己間酒吧度示威, 有無犯國安
經過蘭記都會睇到變化
以前邊可能諗到樓上狗仔粉會響蘭記出現
唔係冇好生意,特賣城,淘多多不知幾迫人,淘多多分店重愈開愈多,基層消費依家先係主流,無謂再逃避現實啦
日本飲生啤夠凍又夠泡,香港果啲求其斟俾你
除左本身禁晒娛樂 expat走晒,management grade又走唔少。一個beta男性比例咁高嘅地方,啲女要求又高對眼生喺額頭到,但女嘅反而又多優惠,男嘅落club連埋飲酒洗成千蚊但波皮都掂唔到,佢地仲會唔會再去?
佢地去一轉大陸泰國又變返alpha man
就算唔禁都扭轉唔到,明唔明?
啲官叫佢地走的嘛
隨時隊酒隊到啤啤夫,一吓唔覺意變做,「國王的新衣」裡面嗰個多咀細路.....可能一酒醒來就...

隊酒絕對唔會去XG任何酒吧,應該冇人會咁笨實吓化?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞