想分享下遊輪旅遊

86 回覆
56 Like 1 Dislike
唔係海邊,而係海上航行中甲板搞,可以簽紙行禮搞Party,當年剩係比租場同食物同清潔費,其餘同船公司傾基本佢做得到都盡量做,費用全免,埋單剩係比房錢、租場、食物同清潔費,但現在有無其他收費你要自己同船公司傾。
我當年係由船內玩到船外,由第一晚食飯兩家親友係餐廳到番房搞儀式,之後玩到第二日中午上甲板婚禮。船公司會同你傾想私人or公開搞,如私人Event佢會盡量清場配合,但時間選擇有限,因為始終有其他船客,而我選左公開搞,中途有好多船客一齊Join,而且好多船客自己帶埋酒水入黎,成個氣氛好熱鬧,船公司見多人玩變公眾Event都Sponser好多酒水食物,最後剩係計我第一Round Event Setup條數。

D相太多親友唔方便公開,比張剛上船夜景你參考下,當年場地就係果個圓甲板,但現在已成絕響,我係麗星郵輪尖沙咀碼頭年代

啱啱9月底坐左Virgin 6晚

Portsmouth -> Le Verdon (Bordeaux) -> Bilbao -> La Coruna -> Portsmouth

2個人一間房有露台 £16XX
房嘅空間好夠 係廁所細啲

Virgin就淨係大人 18+

船上全部餐廳都唔洗另外加錢 酒精另計
食物質素我會俾9/10

Show好睇

不過如果你好怕左膠大愛 咁就未必啱你
喺船逗留咗幾多日? 包埋親戚費用總共幾多錢?
玩左三日,當年得東南亞短船,訂左幾十間中價房,仲有三四間VIP房黎搞Event儀式玩,幾十人上船,埋單十零二十萬左右,當請親友去玩,所以都無收人情無收禮。
我想問大家有冇問保險先上船
呢樣我係絕對強烈建議一定要買,同埋要買啱

萬一有咩延誤,趕唔切上翻船,唔見行李各樣,保險都大機可以Cover

而最最最重要係醫療cover,通常都cover唔少
萬一船上有突發健康狀況船醫係搞唔掂,成架船係隨時要改航程(depends位置,掉頭各種都有可能) 然後出直升機去接你
啱啱早兩個禮拜坐果轉先發生過喺其中一個乘客身上,船長開咪話掉頭,已經同岸邊支援聯絡,有機會會派直升機
最後係翻到去附近,岸邊支援派船黎接

以上嘅expenses船公司隨時同你計到足,而岸邊嘅支援服務就一定收足
我都鍾意坐遊輪呀, 大家有空交流一下
個人建議係第二度上船會好D
因為香港比較亂....

不過遊輪真係好方便
家人長輩坐輪椅都照去, 無問題
大把鬼佬坐電動輪椅

成日想同佢地講You can’t park here

不過即使鬼佬平時中意R水出講下笑都好,呢啲jokes未必個個take到,然後遇着左膠就67
我想你向邊度買,只係for 個幾日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞