想分享下遊輪旅遊

86 回覆
56 Like 1 Dislike
郵輪結婚揮手。
近年入咗坑,宜家想親去旅行嘅時候,郵輪都變咗首選甚至乎係落船前後已經諗緊下次幾時再坐

以Port Day景點嚟計,確實係走馬看花
自己plan想睇得盡啲會好Chur,又怕中間行程有延誤
跟郵輪公司嘅Excursion又貴,但又唔一定係好

不過平時生活咁壓抑,去旅行就係想享受下,逃離平時嘅煩囂
呢方面郵輪的確好合適
上到船基本上咩都唔洗理,想食就食,飲就飲,玩就玩,瞓就瞓,天堂般嘅國度,出走係一流

不過agger 樓主,一定要深思熟慮研究開郵輪公司同埋隻船,了解清楚,免得期望太高上到船係另一回事令旅程唔愉快。

利申: 暫時淨係坐過歐洲線路,有冇人可以推介下歐洲有冇邊啲線路值得去下
(美加啲航線正好多,但係唔想搞Visa問題,未有機會去)
尼羅河郵輪當佢係交通工具 就算靚啲既船都係冇咩設施 主要係去睇沿途既景點

勝在抵玩 非旺季4日3夜 平到兩三千已經有交易 船上野食叫正正常常

不過就要成日比tips 同埋有啲唔包旺點入埸門票 所以實際可能要四千幾

之前有FD去完 我黎緊新年最旺果陣會去 兩個人都係8500蚊 4日3夜 要慳時間陸上交通會快好多 可以包車2日1夜就玩哂 但想試下郵輪CHILL下
我都唔想講到咁歧視
不過歐美船真係好好多
成個船氣氛好peaceful

相反某D地方, 後生個堆開始就有返少少manner, 唔會大叫或者搞事, 因為通常都係黑口黑面低頭 玩手機, 雖然佢唔會搞到你, 不過見到佢地個個死氣沉沉都會無哂放假氣氛

一家大細既大媽唔洗多講, 一定由船頭嗌到船尾, 小朋友一定係成身濕哂去係餐室行黎行去, 然後D平頭裝阿叔會咬住支牙籤望住你, 勁似省港旗兵想劫船咁

美國人/澳洲人就好中意講野, 坐電梯個20秒都會同你吹水, 內向少少既人會辛苦D, 因為係船上個幾日會變左speaking exam每朝出房門都要諗定D話題
us /ca / aus ppl 好nice
R水吹係佢地文化黎, 真係內向既話,你微笑應對佢地都好少會煩住你

但大陸人真係
認真後生果批其實無乜野,見過世面,有D錢
老果批第二三線城市農民格

總之如果條航線掂到上海就建議aviod
luxury個堆其實未必適合我地
個D船通常都無咩娛樂
上去通常係食魚子醬, 買勞力士
如果普通出遊, 皇家加勒比已經好夠
名人遊輪算係大眾遊輪較頂級
另外每種船都有唔同特色/重點

雲頂出名垃圾
荷美出名多老人家, 講服務貼心
皇家加勒比出名多設施
NCL出名多付費餐廳
維珍出名多LGBT+
認同美加啲航線正好多
阿拉斯加, 夏威夷, 加勒比海
呢3個地方基本上係金牌航線
仲有埋條運河
玩南美洲一流, 一定係最安全既玩法

我覺得princess cruise唔算luxury cruise
不過成條船年齡都偏大年齡就係真既

後生其實royal真係會適合D
virgin 有隻adult only既船 好想試
以前外國讀書識落班大陸富二代, 其實無咩野, 係個格有時太衰, 姐係室內戴黑超個種, 會想打7佢

老個批農民格真係無計, 最少2代人 (50年)先洗得甩陣味
你睇返台灣6X歲個班都係一撚樣
alaska
襯d 冰川未用晒,呢幾年盡早去喇
virgin 個條adult only, 唔知會唔會有變性人bar tender打你pat pat
的確係係比較性開放既
亞洲真係伏多
同埋亞洲船著重賭場
如果第一次去 揀中 名勝呢d就唔會想下次
其實已經溶到無咩好睇
加上架船駛到遠一遠
根本連冰裂聲都聽唔到
又唔係平, 差不多3皮野/person (機票+飛機)

建議考慮北歐, 都有D冰睇下
都同意既 alaska 個national park 都唔俾你太埋個冰川
d port又好劏客

北歐我都未去,邊條航線較多冰川睇?
星夢郵輪就唔好搞啦
雲頂根本無心做遊輪
本身佢想呃迪士尼去馬拉開port, 用佢D船轉做迪士尼船
傾傾下仲話要係迪士尼遊輪上面放個好撚大既賭場
之後傾唔掂數仲要打官司
而家星夢郵輪呢個brand, 雲頂根本係想等佢自生自滅
一家人/4個人以上玩可能開心d
我未去過, 但就咁睇好似有Norwegian Star
但唔肯定係咪要買觀光團, 再坐直升機入去冰川定係好似ALASKA咁直接望冰川

但我個人覺得冰川係踩上去先有意義
未坐過唔知
可能princess亞洲黎講係弱, region HQ係台灣

但so far歐美好多人中意
可能佢個member club夠著數
北歐陸路冇海路咁易旅行
同大陸人爭自助餐 邊有得食
想問下, 架船係咪特登圈左海邊既場地俾你?
有咩額外收費
其實都想係香港出發坐返轉試下先
船上多唔多小朋友野玩?
但可能細到2-4歲左右
架船一定會fill足俾你既
不過個環境同周圍食相會令你無哂feel
我都好希望將來老左, 去遊輪見到D同胞都會斯文有禮
講真大家出黎玩都係想開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞