想分享下遊輪旅遊

86 回覆
56 Like 1 Dislike
可以考慮下年尾royal d船(不過唔知full晒未
plan緊出年5月同屋企人去alaska,NCL好似成日有discount同free at sea,等緊睇下有無50% off offer
2-4歲
呢D年紀我估佢都無咩識玩
你上去甲板俾個哥爾夫球, 佢都有排撚
再唔係帶佢地水池一齊昅女
去track行, 有時會有雀仔睇
皇家加勒比好似有兒童室
另外好多船都有兒童託管 9am-6pm, 你可以放低佢自己出去玩
會有好多D香噴噴既姐姐幫你照顧佢地
不過3歲咁細可能會有 additional charge, 始終可能要換片之類
下年5月去, 而家旅行社已經賣緊, 3皮野連機票

你想西雅圖定溫哥華出發
仲賣緊廣告, 應該未賣哂
西雅圖啦,但旅行社買好似貴啲,自己去官網買around 2xk
我都建議西雅圖上船, 唔洗搞過境
價錢就自己格下價先
不過去alaska最好訂露台房
所以特別要留意block view之類既等級 (無經驗既話, 我會怕自己訂錯)
否則會有架lift boat係你露台出面就無意思
Youtube有唔少review, 幾好睇
你睇清楚旅行社包咩先
正路旅行社佢地應該有corp discount 會有機平3-5%
同埋好大機會可以幫你揀埋房with no charge,
官網買個價包唔包小費,飲品有冇package 你自己睇清楚先

https://www.youtube.com/@dr.cruise666
有需要whatsapp 下佢問下,佢做開cruise
利申 成日睇佢D片
睇中左Bliss,如無意外應該book club balcony,但想問下我5個人去兩間房,其中3人一間房果個第3個人唔知啲package點計法(drinking package, etc)
老油條, 郵輪個輪
條友好正, 住美加, 但佢知邊個係何生何太, 跟得香港勁貼
又講cruise又係講廣東話既channel真係唔多

希望佢圍到皮
quote下價先,其實19年本身plan 20/21年去,果時都係2萬幾連機票,而家好似貴咗好多
房就最多收2人錢 (通常)
其他package / 小費按人頭
我見好多航線都係咁
ALASKA唔知會唔會例外
quote左先啦
我覺得新手玩境外port都係搵agent 好D
一個package買, 有咩事claim保險易好多
另外本地agent佢碌卡計港元, 自己計下回贈有咩著數

另外agent至少肯定唔會睇錯時差日期
仲有條肥婆叫EO, 內容都OK

因為睇佢D片, 我先學識左原來youtube有個功能係2倍速播放
good post lm
露台房+1

5月已經係off season
7/8月會再貴好多
自己compare 下princess 同其他cruise line
tbh 我覺得alaska 係睇個景多
唔係太aim at 新船同好多野玩
天光就睇景行port上甲板,夜晚就睇show

如果你seattle / van 上船,睇清楚 northbound 包唔包 Glacier Bay National Park
有興趣可以考慮下 souththbound, fly to anchorage , spend 1-2 nights
anchorage/whittier > cruise > seattle 計落其實比較著數(有可能平D)
問youtuber 其實係著數既
佢係會賺你少少,但佢sell錯你,有穫氣,佢係拎自己reputation 較飛
所以通常佢地都會好小心

e.g 悠二就是個好例子

上年10月 last minute deal 10日9個點 5xxgbp per head
仲要唔係冇窗房
疫情期間坐過香港出公海個隻 4日3夜 體驗都Ok
人又少 最緊要係幾平下
修咸算係神port

如果移英我都揀修咸
非倫敦, 住曼城區 有咩地方可以上船?
有冇D咩網可以參考睇下架?
想睇下有咩航線岩玩
https://www.cruisecritic.com/

有哂所有船既介紹,每層設施,房號
好多人係上面寫reviews
部份有埋價格比較

仲好多user post相
前排上船幾日做contractor, 每日就係起身做野,睇海,收工。 但海上面睇唔到日出,會比d零遮住哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞