想分享下遊輪旅遊

82 回覆
48 Like 1 Dislike
BOOKMARK,到我退休時會考慮下
聽過波羅的海附近,連玩兩三國家時,坐遊輪過兩晚係幾爽
波羅的海 同 亞德里亞海個堆小國,溝通有難度,所以坐船玩都唔錯
樓豬好有心!
不過而家好小可以係香港出發既好船
有電話仲要煩惱溝通問題
你都講得有道理
不過個堆小國旅遊交通未必咁發達
就咁列車廣播你都未必下下用手機捉得住個內容
對英文都唔掂嘅我黎講差不多

不過你講出重點,有D小國只去一兩個主要城巿都足夠,呢個情況遊輪就非常之抵玩,酒店錢都慳埋

埃及有遊輪係沿尼羅河行,沿岸每一個城巿都會停留比人落船玩(劏)
唔知有無其它國家會咁玩
埃及河輪個玩法有少少唔同
佢既河輪無咩設施, 只係一個交通工具
叫做有間餐廳, 有水池仔
一般坐200人左右

法國都有類似既河輪, 不過係高檔野
lm
lm 先
真係寫得好有心

睇完bob叔去郵輪玩
再睇埋呢個post
都好似真係好啱帶老人家去玩
而家去旅行成日怕佢哋攰真係有啲麻煩
上郵輪就唔使煩
地中海、波羅的海 好值得去
巴塞或羅馬港口上落船,同老人家一齊都算易manage
遊輪真係未必岩依家既連登仔
睇得bob叔多都想算
多謝
我都有睇Bob叔, 佢去親都高級遊輪

如果香港上船2026開始多返
除左Royal之外, 仲會有Queen Mary, Holland America
不過留意返好多都係單程船, 要自己買一程機票
不過香港上船比較好, 慳到一晚酒店
老老實實, 遊輪都係一樣好傳統白人既活動
飲住酒聽人唱歌, 係甲板曬太陽, 去dance club跳老舞

雖然未必會好中意, 但有時當體驗下都幾有趣, 當係觀察下眾生相都唔錯
加上去得旅行大家都係心情好, 所謂既歧視都唔會有, 個個都笑臉近人
我都想坐返次
我次次去旅行都係食下野周圍鳩行
如果同女友去, 可以7x24係房happy
同一班朋友去, 可以食野打啤牌, 有D遊輪仲有英超
同老豆老母去, 佢地無得投訴辛苦
年尾海洋光譜號幾正
想問有冇坐過
BOB叔尋日先出完條郵輪片, Celebrity Ascent with the In-Laws, 好似好正咁
我都打算下年坐玩下越南個邊
皇家加勒比都算係有保證
多野玩多娛樂, 保證多設施玩
不過由於佢D船通常都好多野玩, 所以吸引既族群多一家大細
你預左架船好多小朋友 (特別學校假期)
同埋佢個D設施都排隊排得勁
特別係滑水, 我見YT有人話都要等10-20分鐘 (唔知有無得攞飛)
唔肯定有無得上船預訂時間

另外架船坐5000人, 算係最大級別
通常3000以下叫細
4000以上叫大船
大船多野玩, 但由於大多人, 可能好多時要BOOK位
細船少娛樂, 但靜好多, 好多活動都可以WALK-IN

我自己中意細船, 因為上得遊輪都係想HEA
當然, 有人會中意搬哂成個水上公園上船好正

上年佢有架最大既船Icon of the Seas

大到真係痴撚線公司, 鐵達尼號5倍

BOB叔好似有片, 可以睇下
唔建議玩亞洲航線
你架船愈多中國人,你體驗就愈差
小朋友、成年人大嗌,野食亂鳩咁拎,唔排隊,乜都有
長智識
我仲以為遊輪主要係睇架船夠唔夠大/新/多野玩,所以以為Royal Caribbean會係top tier,原來係luxury黎講佢只係第三級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞