[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (73)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
西活今次都大獲
名單傷咗半隊
龍城大把人揀
不如宣布永久退出港隊算啦,咁就以後唔使咁多怨氣
港甲 中西區 3 - 0 晉峰
大衛巴拉 高俊玩撚完未

嚴啟焯有力一戰?
中堅可以揀咩人?
羅素可能已經最好
不過退出左
佢幫Silly食牌先有用咋
多謝支持安迪大哥
唔好再話佢啦,人地一早已經立志
無諗住去旅行
無拎passport返香港
條友無得賴
Pinto 希偉唔揀 唔值得可憐
Fatgor 唔係因傷退出港隊咩? 今日又踢到
淨係Everton 樂仔 vas都已經冇人代替到
仲要咁遠作客 應該輸左八成
預言會比西木out 洗版
你島女足隊藍鯨唔係好撚勁嘅咩?搞乜宜家踢亞冠輸緊俾隊越南嘢呀
仲要帶潘狗彭狗呢d去
十成十輸波
今日凱哥比人追擊
諗起大龍城下年喺啟德踢亞冠
真係諗起都射
點追法 有無屌球迷
井多少少?
https://std.stheadline.com/realtime/article/2027826/

理文教練朱兆基指球員有信心危機,需要在國際賽期調整,重新學懂享受足球。理文班主李文恩則表示正在物色新的外國教練,希望可以刺激現有班底重新振作。

賽後,理文教練朱兆基指球員有信心危機,需要在國際賽期間調整:「如果要做爭標球隊,我們的表現不可以像再現在這樣。今場球員已經盡力去踢,跑到最後一刻,那個罰球失波是有點欠運氣,不過足球比賽就是這樣。球員肯定知道點踢點射點守,但此刻欠了信心,需要調整,重新學懂享受足球。」

理文班主李文恩表示,球隊今場的團隊合作性比起之前進步,但球隊面對亞冠盃2及港超雙線作戰的確有壓力:「上年拿了港超冠軍,今年想蟬聯是正常事。但今季增加了亞冠盃2,我們畢竟是第一次踢,大家可能想得太多了。現在不去想出線、不去想冠軍,先踢好比賽內容。之前幾場踢得不好,失了不少球迷,football without fans is nothing,我們要用表現吸引返球迷。」

曾昭達考專業教練牌照

李文恩續指,曾昭達會去進修考取專業教練牌照(Pro License),未來情況如何容後再議。另外,他說球隊已經在物色新教練:「我們已有人選,都是外國教練,暫未考慮本地教練。我們需要教練帶領團隊進步,球員畢竟簽了一年合約,不可能隨便辭退。」另外,理文正在尋找新的中後場球員,希望1月再加新兵:「1月會有新的中後場球員,我們的後防成日比人笑。始終防守非常重要,今季港超各隊實力增強,要有適度防守實力才可以應付得到。」李文恩續指,相信現有外援守將馬天尼斯都會繼續進步,可以幫助球隊頂住防線。他也希望短期內可以找到新教練上場,如果面試情況不理想,會再繼續尋找新人選。

記者 吳家祺
執骨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞