iphone 16 pro max 色差

304 回覆
5 Like 54 Dislike
Check完登覺自己買左部LG
行iOS嘅LG
LGD食粥食飯睇Apple
LG 都係做返電視同電腦 mon panel 算啦,電話呢 part 唔啱佢玩
電話panel擺明係Apple扶植佢
而家應該冇其他客 淨係serve Apple
真係睇唔到嘅
下年 iPhone 17 Pro Max 出咗就放去先達,唔放上 Carousell 驗屍官囉
京東方呢?
BOE panel大把中國手機廠商用
但係LG panel好似真係冇其他客
Carousell啲人先睇唔到
最後都係換左,雖然用LG MON無咁攰,但睇白色背景底既偏白色/灰白色既野好撞色睇唔清楚,反而iphone 15 pro max用samsung mon係無呢個問題
下放嗰陣標榜 G9N,希望放得高啲
即時一換一?定係要等?
要等啦 要拎返去apple store寄返廠再出返部新
apple online store買嘅一定係退貨再換
香港人唔識分
到時再算
你放俾先達佬算啦
BTW新色好多都係LG mon+外觀有瑕痴
我嗰部大原 512
我係apple store pick up,到時都係去返apple store拎
前鏡頭富士康
2個後鏡頭LG
超廣角富士康
SSD  Samsung
電池 深圳欣旺達
Mon Samsung(G9P)

除咗電池其他得唔得
16 pro 抽中 g9p 有冇伏
點解個個都話欣旺達唔得?

這幾年iPhone的電池基本上都是由德賽和欣旺達兩家代工廠代工的。在電池上就可以看到這兩家工廠的名字。有很多小夥伴會問這兩家工廠的電池哪家會比較耐用?德賽的好還是欣旺達的好?

iPhone原裝電池如何選擇?德賽和欣旺達誰最耐用?重點看這裡
其實這樣是不準確的。

首先,我們要知道,蘋果本身是不生產電池的,電池有電芯和電控板兩部分組成,電池的好壞主要看電芯還有保護小板。德賽跟欣旺達只是給蘋果代工,他們是不提供電芯給蘋果的,特別是德賽它只是代工廠,沒有生產電芯的業務。所以。iPhone的電池應該是去認電芯的供應商,而不是去認代工廠。

iPhone原裝電池如何選擇?德賽和欣旺達誰最耐用?重點看這裡
iPhone的電芯主要由索尼、ATC、LG提供,代工成品電池由德賽、欣旺達、(新普)華普、順達等工廠完成,這些工廠只是把電池組裝起來,並不能直接表示德賽電池好還是欣旺達電池好。因為這些電池代工廠,拿到的ATL、LG電芯都是混用的,索尼電芯最耐用,但是整體佔比較少,大多數用的是ATL和LG電芯,如何分辨電芯廠家呢?

下面以iPhoneX為例, iPhoneX的電池電芯基本都是ATL的,很少一部分是索尼,更少一部分是LG。

德賽代工廠的電池有兩個編號:00346和00347,這兩個編號都是ALT的。

欣旺達代工的電池有三個編號,00351(ATL電芯)、00354(索尼電芯),和00353(LG電芯)。ALT電芯的電池最多,索尼和LG電芯的量非常小,三種電芯:索尼> ATL>LG,最不耐用的是LG電芯的。

索尼電芯的電池比較耐用,可迴圈次數會更高,相對來說索價格也會更高。所以,從iPhone5代後,蘋果公司沒有再用索尼電芯的。而iPhoneX用上索尼電芯也只是很小一部分。

如何從外觀上區分三款電芯電池?

LG電芯電池:

有一個很明顯的特點,電芯的下面會有一個長方形的方塊,兩個電池上都有,這個是它很明顯的一個特點,電芯不算很軟。

ATL電芯電池:整體比較平整的,沒有突出突起的一個地方。但電芯就比較軟,一掰容易變形。

索尼電芯電池:

它的特點就是中心位置有一個正方形的方塊,兩塊電池上各有一塊。索尼電芯外面採用的是蛇皮狀的材質,與LG、ATL外面材質不同。而且電芯特別硬,是掰不動。

通過以上簡單的講解,相信大家對iPhone的電池有了一定的瞭解,以後大家買iPhone電池時,不要再說德賽的電池好用或欣旺達的電池好用,他們只是代工廠,最重要的還是要看電池採用的電芯是哪一家。
我唔係好識呢啲電子嘢,
我見好多人話唔得我就以為唔得
上面好似傳緊16 pro嘅G9P/G9N係BOE唔係samsung
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞