自從養咗貓 先明白乜嘢係愛

299 回覆
2748 Like 169 Dislike
都係
但同一件事,如果係人類整聾我,我會唔原諒。我嘅貓嘅話,可能你唔信,但我會原諒。
咬死個仔嘅話,我諗人類同貓下場都一樣,但我會憎人多啲
人類係有知識/意識去做一件事,同動物好唔同
但都係正常貓樣

試吓佢隻貓係殘障
少咁兩隻腳
睇吓佢仲會唔會“愛”?
所以跟本無條件嘅愛本身就係唔存在
所有都係各取所需
其實係愛佢 所以覺得佢可愛
養唐貓啦
真越黎越嚴重
所以唔係「動機」問題
而係「身份」問題 我有無理解錯?
由頭到尾 都只係 「因為佢係你隻貓 所以你愛佢」

Unconditional love嘅core在於acceptance
即使佢性格有某啲缺憾 價值觀有啲唔同 傷害咗你
你有無辦法let them be themselves and still love them even if it’s with no return
喺啱啱嘅對話入面 你有tendency去投射你嘅個人情感去解讀你隻貓嘅行為 而呢樣嘢亦係你需要佢嘅return as assurance
所以算唔算unconditional? 我個人觀點係唔算

其次 坦白講 我愛我嘅同事 稱唔上完全unconditional
但我能力範圍內幫到嘅都會幫 即使佢職場上hurt過我都好 因為我相信I need to be the change I want to see
而你有咁嘅反應 可能因為係你已經presume咗同事呢個「身份」係不可/不需愛 只係觀點唔同

感覺你都係個受傷嘅大人 希望你隻貓都可以heal下你 等你覺得個世界其實唔係咁壞
因為屌樓主戇鳩傻閪嘅價值大於針對用字
圖二:咪咁多嗲啦,開罐頭啦屌你
好撚造作
一係你做player 一係你比人play
恭喜你心靈長大左,做人識反思係好重要
別說了
鍾意貓嘅程度大過鍾意人好多好多
見新聞有bb死會無感 但見貓受難就會覺好唔開心
會捐錢做義工去貓舍 但對人就算吧啦
或者佢一開始就係 一隻 單眼貓 無左一隻腳
熊貓都係貓
要靠隻寵物嚟明白呢道理 你都幾慘
領養定買?

如果係買就唔該收聲 冇資格講愛
先撩者賤娃娃
你隻狗好q啊 望落好乖好有氣質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞