自從養咗貓 先明白乜嘢係愛

299 回覆
2748 Like 169 Dislike
好Kam
連登仔係噉㗎啦,有口話人冇口話自己
而家思想進步咗,啲人要求一種冇死角一致嘅邏輯先至接受。樓主話愛隻貓,啲人就會駁佢,醜樣呢?毁容呢?病呢?再演進落去,就會問佢咁鍾意動物,點解唔愛埋豬牛羊等家畜?昆蟲呢?害蟲呢?唔愛埋細菌?人類嘅愛就係有條件,宗教上神明對生物嘅愛先係無條件,所以反宗教嘅連登仔,應該拎起本宗教經典虔誠地修行,直到佢愛樓下執紙皮個阿婆、遠方東北嘅老鐵大叔、非洲某處嘅河馬、海洋上某粒浮游生物,都好似愛自己個老母咁愛,噉佢哋就係邏輯一致冇死角嘅聖人。
講下咋,條女個鼻扁啲隻腳粗啲都嫌三嫌四呀
以色交友者
華落而愛渝
互相尊重,互相利用咋
人類真係鍾意自作多情
脷伸:個人經驗

如果係咁 純粹想了解一下
你係以咩條件去決定愛唔愛一個人 以及 無條件愛一個人?
真愛就係不求回報的
以乜條件去決定,我諗我都唔sure
好似貓咁,啲貓都唔係我自己揀,機緣下收養咗,啱啱養嘅時候又醜又臭。養養下,就培養咗感情,昇華到無條件。
所以你問因何而起,我都唔知。
點解會愛,可能係因為彼此珍惜對方,而且無傷害過大家。就一種我確信我愛佢,我唔開心佢會嗲我,佢嘅任性都令我明白佢知道我寵佢。一種互相nurture,珍惜,同信任嘅關係。
好人好者閹咗人
你唔愛下你自己?
On9
明明因為可愛,咩叫不求回報,只係佢比人更好應付
唔係
不過又唔係一定惡
細狗係得把聲 因為膽小 要先聲奪人
大狗會永遠露出佢驚嘅樣 反而唔嘈 細狗唔一定
講到無條件愛但又閹咗人,咩怕佢多病,明明係為左方便自己管理,剝削佢生育既本能。
人閹咗都少左某D病架,唔閹咗自己
咁如果佢傷害你 你又會唔會仲愛佢?
覺唔覺你呢啲非黑即白既人好撚on9
會,對養寵物嘅人嚟講,9成9人都一樣
一開始抓人咬人,搞到我隻腳花哂流血,持續咗一兩年
所以我會將我所有嘅嘢奉獻俾佢
借貓黎講到自己好撚看透世事咁參透愛
事實只係平時俾女撚完搵隻貓黎療傷
樓主俾人追住黎問唔係冇原因
呢個世界唔係剩係得媾女同屌女,仲有好多嘢
但諗諗下,其實好多人類動物都不如
人同寵物既愛根本唔同人同人之間既愛
如果係一樣咁我同棵草既愛又係咪一樣
如果又係一樣咁我同隻figure既愛係咪又係一樣

唔少人溝唔到女/仔就將d愛擺錯誤地投放係自己隻寵物到錯撚曬
我有兩個問題想dig deep下
1) 點解寵物傷害完你 你會繼續愛佢 但對人類就無辦法咁做?
2) 兩者嘅分別係啲咩?主僕關係?可預測性嘅行為模式?
有冇人好想打撚柒啲亞氏保加症同事?
https://lih.kg/3416221
即係類似呢個樓主咁?
你個隻都幾柒,同我partner 隻貓一樣好嬲打,黑人憎

我partner 果隻仲要成日鳩叫, dllm
呢個真係要諗下,無諗過。可能係動物嘅話,你好容易了解佢嘅動機。
例如玩嘅時候唔識控制力度,唔知道人類皮無貓皮咁厚。相處耐咗,佢知道你會痛,佢玩/打/咬你就會留力。佢而家嬲,都只會輕咬人。
我估個分別係動機。人類傷害人9成9係為自己,佢清楚你會受傷,亦同時有意識地去巧取豪奪。係一種有意識下嘅選擇。寵物好多時係on9。
同可預測性無關,同主僕關係無關。而家人對寵物嘅態度係家人咁樣。
無計 樓主 同 眾多連登仔
切入點根本唔一樣
連你切入點都唔一樣

樓主 分享自己小確幸 認為寵物比人更可"愛" 比現實人既愛少d利益問題 少d中伏 一種分享感想感受文 叫春文?

有人從樓主 文所講邏輯切入 指佢一樣"美化"佢對隻貓既愛 吹大左
進而
有人從愛層次 哲學 切入 認為樓主愛亦不過如是 只不過是有條件既愛

而你既切入 指眾連登仔吹毛求疵要求樓主證明自己愛係聖人無條件大愛
係有惡意連登仔

結論都係貓貓既錯 過黎比叔叔吸兩口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞