自從養咗貓 先明白乜嘢係愛

299 回覆
2748 Like 169 Dislike
我本身勁驚曱甴囉,phobia程度
但都會照顧佢,唔會遺棄佢,但應該唔會想見到
如果係其他昆蟲,甲蟲,蜘蛛嗰啲,無問題喎真係。。。
同哈士奇一齊養
痴撚線 咁都有得屌

愛本身就唔係無條件 都要睇果個人可唔可愛 但問題係而家好多人都係覺得自己最可愛 唔會識愛人

你不如問 唔食飯係咪會死?低鳩能 違反人性

你地平時最憎果d大愛撚 左膠 咪就係3唔識7既人都就去幫 呢d就唔算計較條件啦係咪呀? 咁就代表係好?
即無私 無條件既愛??
耶教既大愛
佛教慈悲心 之類
但細諗世界大部份"愛" 如你講 獎罰機制左右
即係有條件既"愛"
就算有時 人無左命都去救自己小朋友老婆老公愛人寵物
如何證明 果個人當下唔係衝動??唔係受獎罰機制所影響??

我都係支持人去"愛"
人學習 好多時都係模仿
模仿 而做出"偽愛" 睇可以唔可以接近"真愛"
只要當下感受 喜悅 獎罰機制
獎到賺到 割禾青
做一個愛的道路上仆街仔
on9 所有野都係有求先有供㗎啦
試吓兩星期唔比野食竉物
佢連你都食埋
女人真係麻撚煩
但我係男人
路過下
雖然我唔同意嗰位Ching嘅challenge
但樓主你覺得自己呢個reply嘅內容同語氣算唔算驗證咗一開頭自己講嘅嘢?
呢位Ching 的確start from 一個好personal嘅comment 但你嘅回覆一樣好personal
當你conclude 人最後會為咗利益/要保護自己云云而傷害人/唔無條件愛人
你覺得自己係咪佢哋嘅一群?
如果你兄弟姊妹是但一個變咗做同size嘅曱甴
他人即地獄,養貓好過同人類生活
養個仔你就真係知咩係愛啦
咁我殺撚咗佢地應該唔算謀殺
樓主第一句已經寫愛不求回報
養貓更加肯定我只有對我隻貓有愛
其他人類,就算係屋企人,都無
唔get你講乜,不過我唔愛我回應嗰個人,亦唔係好在乎佢嘅感受
同埋我唔係嬲佢去作出呢個結論,我係真係經驗上覺得佢係呢一種人
好似細個睇過本書大約係咁好似叫變形記

睇下變形記
「大多數只不過係美化咗嘅等價交換」

你需要一隻寵物滿足自己
佢需要有人提供食物居所
識嘢
因為「顏值」呢個詞係將形容詞「靚」「可愛」之類加入數值化既意義
其實幾好用
傳意黎講係有佢價值
呃like
我覺得所有人都係受害者,包括佢自己同佢屋企人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞