自從養咗貓 先明白乜嘢係愛

299 回覆
2748 Like 169 Dislike
真,每朝見我遲左起身上床睇我有冇事,係咪gg左(我自己諗,極有可能係佢想叫我畀野佢食),果種感覺好sweet
類似呢個樓主嘅同事,同埋回豬moji嘅層主
咪一樣係價值交換
Google 去人類中心主義
所以一有利益衝突 / 唔如意,就會以自己為先。
真話唔好講
唔係好get你,我點解要無條件愛我同事?
毁容小事啦
係都用有病,不停流濃,瀨屎,嘔果d黎比
低能仔,你將呢堆嘢放入scale,顏值表達嘅嘢先最少,可愛同靚先有qualitative description
你呢個諗法咪又係以人類中心出發
樓主對愛極度膚淺
講緊 quantitative 你走去講 qualitative
你真係冇改錯名
去人類中心主義講動物同人類平等,唔係好get你想表達咩
成個thread無1個數字,學人講quantitative
你都幾九唔搭八
係 你最尾果個例子實岩嫁
但人與人之間既愛都可以係投射啦 唔見得有幾高尚
之前有單係個主人了耳屎隻貓一野撲過黎個主人一隻耳仔聾咗
同埋有時啲狗咬死咗個主人個仔呀,或者其他人類BB
咁你會點?
你覺得佢傷害咗你都仲接受到,因為佢冇真係傷害到你
卡夫卡:ok
我諗大部分人咁大反應係佢神聖化左價值交換做愛
咁如果人類嘅動機係好 但唔識控制力度又點睇?

我見你有個post 係抨擊你亞氏保加症嘅同事 (fact check咗係你養緊貓嘅period)
其實大部分嘅亞氏保加症病人都係同寵物一樣嘅情況 有好嘅動機去同人建立關係 只係控制唔到個力度
E.g 佢哋會take things literally
你話放lunch去「食飯」 佢會問你「點解唔食埋餸?」
又或者你諷刺緊佢 佢就以為你讚緊佢

據你說法 點解你又接受唔到佢哋?
點解你要特登開個post去話佢 甚至隔咗差唔多一年半 都仍然話「點解我需要愛我嘅同事?」

到底係「人類嘅動機真係無辦法好似貓咁單純」 定係你覺得有兩者係有第二啲difference?
我唔愛我同事,點解要包容佢?唔get
點解我需要愛我嘅同事?唔get
你愛你嘅同事嗎?
真, 中意貓就吹自己無條件咁愛

講到尾就係佢cute 又長期係屋企唔會離開你令你有被愛既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞