陪診男子博愛醫院涉嫌襲擊醫生被捕

137 回覆
71 Like 3 Dislike
根本就自私
自己病就大哂 其他病人等幾耐就唔關我事
平心而論,呢樣嘢係合理。

睇醫生本身就係一個consultation。詢問自己病情其實冇咩唔啱。不過我都明公立係好忙,真係講多兩句都未必有時間。

我唔係醫生,但係都係做醫院。
私家其中一個好處真係儘量幫到個病人解答佢嘅疑問。咁當然,有啲嘢我唔識或唔肯定,我都如實相告。但係病人想了解病情或者想知多啲個程序點做,真係冇咩唔啱,亦好合理,其實亦係佢權利來。你好好地咁去解釋,佢亦會少d投訴或不滿。
我驗糖尿,報告上半身異常出汗+有尿味
咁都係期望落差嘅,諗住佢會答關事 / 唔關事,而唔係理 / 唔理
要學大陸出租車加塊膠板分隔
你幻想下 名校畢業細到大嘅中之龍
個個月搵十幾廿萬
但日日就要服務班大陸人公屋仔社會底層
好似服務業咁做 仲大把晒客呼呼喝喝
你都on9,我香港人香港交稅點解要返大陸啊?
醫護我都有份養,我有病問醫生嘅病情好撚正常啊?
宜家係講緊部分醫護態度閪、唔理病人,斷錯症等一籃子問題。市民提出呢啲問題要去解決,你就叫人返大陸?你去澳牛正正常常食嘢,但都俾啲侍應屌,之後佢叫你去第二間食你都條氣唔順啦?
更何況香港納稅人點解要去外地醫?

d醫護態度好啲唔撚得嘅咩?OK又賴忙!咁幫你諗辦法解決。醫科生學位又唔撚加;海外醫生嘅轉職試,圍內又整到難一難,擺撚到明係要住外國啲醫生唔俾佢入香港嘅市場,控制住個醫生供應,繼續可以叫高價,之後又話忙,所以冇耐性,又唔同病人解釋,判錯症,都多撚餘。

我話海外醫生啫,有冇淨係話大陸醫生?你咁敏感把撚啊。
同埋香港醫生啲質素好高咩?我又唔撚覺,Facebook醫療事故群組獲獲新鮮獲獲金;醫委會醫醫相為。有一單無啦啦俾女醫生搞到成世不舉、有一單妹妹喺救護車度完全清醒去到醫院俾人撳到死。

你覺得香港出產嘅醫生真係會比外國好好多而家嘅情況我又唔覺得喎
算吧啦,我又冇講過免試註冊。海外醫生嘅轉職試,圍內又整到難一難,擺撚到明係要住外國啲醫生唔俾佢入香港嘅市場,控制住個醫生供應,繼續可以叫高價,之後又話忙,所以冇耐性,又唔同病人解釋,判錯症,都多撚餘。

係咪真係有需要咁難先?

好啦,你話係要咁難確保住嘅質素。咁又唔見得本去出產嘅醫生質素好高?Facebook醫療事故群組獲獲新鮮獲獲金;醫委會醫醫相為。有一單無啦啦俾女醫生搞到成世不舉、有一單妹妹喺救護車度完全清醒去到醫院俾人撳到死。下省1000單case。

其實只要語文同基礎醫生應該要知嘅知識基本上應付到,其實係可以俾多啲醫生入嚟嘅。起碼個數量多咗,啲醫生唔會再話冇時間,所以冇耐性同病人consult 啦,市民排急症/專科又唔使等幾廿年。
待應夠串
咁你係咪打鳩個待應
咁希望如果你會係你個女喺醫院縫針比醫護撳撚死;或者你老竇喺私家醫院做心臟手術,本來生勾勾,但醫生懶懶行,之後死埋,然後繼續幫香港醫護戴光環啦。

我就唔會喇。
咁希望如果你會係你個女喺醫院縫針比醫護撳撚死;或者你老竇喺私家醫院做心臟手術,本來生勾勾,但醫生懶懶行,之後死埋,然後繼續幫香港醫護戴光環啦。

我就唔會喇。
我劈頭第一句已經講咗打人唔啱啦
On9仔
well paid㗎喎 唔鍾意咪quit 邊有咁荀又高人工又唔使做
私家唔串 ?
香港啲抽血姑娘都超勁
又嘥一個acc
只可以講你諗得太天真,就算考到試入黎嘅同本地醫生實力上都有幾大差距,呢行無你諗到咁易

你覺得質素唔好,但你想同邊度比較先?

悲劇當然無人想,但你有無諗過香港醫療嘅主要問係公私營失衡?
有陣時係佢攞張藥單出嚟畀你之前已經喺HA Go出現咗叫你畀錢

不過週圍都好多自助付款機,都唔慢得去邊
係成個過程煩啫, 其實都可以skip咗呢個步驟畀65蚊叫佢畀順豐速遞送去你屋企

有啲surprise唔係叫香港郵政做
到底咩事要打鳩個醫生
只可以講你諗得太天真,考到試入黎嘅同本地醫生實力上都未必有幾大差距,呢行無你諗到咁難

你覺得質素好,但你想同邊度比較先?

悲劇成日發生,你有冇諗過問題出自醫療霸權?
甚至連私家發生嚴重醫療事故,然之後醫生冇任何責任,照收錢。
事實普通科個門檻根本唔需要咁高成班醫護既得利益者係到圍內托價收現金逃稅
唔使理班gatekeeper

你講LMCHK,佢就講公開試
你講公開試,佢就講LMCHK
一句講晒就係唔想競爭,永續小圈子世襲

只要fulfill咗CME
用咩treatment醫人,病人都係準備pay premium
呢個係就香港醫療現況

香港其他專業都係玩緊同外國資格decouple,究竟係保障quality定減少競爭托住個價,自己諗啦
其實唔應該有普通科,點都要強制train FM專科
普通科係以前未有FM概念嘅時候嘅歷史遺物嚟
香港郵政班仆街叫佢哋認真送上門慘過食屎
一定叫番個行動不便人士落郵局攞
雖然醫生比例香港都真係少,但公立本身惡做呢個因素令啲人走晒出嚟先係主因喎
可以有個平啲嘅喺郵局攞option
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞