陪診男子博愛醫院涉嫌襲擊醫生被捕

137 回覆
71 Like 3 Dislike
其實係你老母話我知
公院啲醫生有名你叫獸醫啦
你估流架
我老母係高尚港女,點會同隻支那雞講嘢
一定要阻嚇性咁罰
唔可以將醫鬧文化帶入嚟香港
大陸成日發生病人尋仇插死醫護之類
終於接軌了
我覺得巡房或者有其他嘢做係另一回事,係個期望管理做得非常差, 如果唔係一次約咁早我都唔知原來佢by default 遲最少一個鐘

除此之外係可以喺個mon度話畀大家聽serving time slot仲淨返幾多人, 你話要插人入去嘅話咁你咪畀個約數,等幾個鐘望住個mon跳嚟跳去都係同一個time slot人都癲

睇完之後你又要坐喺間病房外面等護士攞張覆診預約紙啦, 攞完之後要去要預約嗰度排隊約下一次, 要攞藥嘅話仲要去藥房排次隊,等執藥嘅時候藥房個PA煩撚到不斷播未攞嗰啲籌號
話時話點解仲未做自動化執藥

整到成個experience 好 stressful,諗起咁痛苦即刻叫佢改每兩個禮拜先返一次,其實我都知道兩個禮拜之後都唔會好返,藥就畀咗30日其實可以space返多啲出嚟三個禮拜/一個月再返去睇

但驚如果期間惡化呢想電話改又要同個濕鳩triage nurse嘈, 個triage nurse啲態度真係差到
都未講去急症室, 登記嘅時候仲要畀嗰條友鬧大聲話搵位坐啦, 我點撚知你搞掂未, 好聲好氣話搵個位坐唔得㗎咩

我只可以話其實成個過程都係好uncomfortable, 尤其是當大部分嘅醫護人員嘅態度都好差嘅時候
已經唔舒服, 又要排咁多次隊已經覺得好撚煩, 醫管局有啲人仲要係惡撚死

肯撚定d廢老 講埋d唔關事既野
醫生唔想聽叫佢走又發爛渣
好多廢老當傾心事咁 周9圍撩人傾計
班友諗野都唔實際,個醫生花好多時間你問咩佢答咩,你係感覺好好呀,後面等緊果個又點覺得呢?
點樣唔比呀,而家咪免試註冊囉
你係真係關心呢個議題嘅唔該研究下佢哋咩質素
遲下有醫生因為太串嘴比病人打撚到殘癈咪會令班專貴醫生識得專重囉
消息稱,事發時疑犯陪伴妻子求診,因不滿等候時間太長,亦不滿該名醫生態度,因而施襲。

醫管局有無解釋點解等候時間太長?
香港醫護畜個個都開金身 驚你有牙
最緊要加人工
五毛話香港醫生臭串
點解大陸成日有人殺醫生?
公道講句 依家囉藥可以俾錢先 快左好多
+12-12
連登好多阿伯上
可能太多病人過分緊張自己條命,答到麻木哂
近排睇醫生報告病徵,上網check過係某D疾病嘅常見徵兆
點知醫生答「哦呢D我地唔理架,剩係睇報告(驗血指數)」
我心諗
腥港支那化
有時間同你喺度傾偈又點話,但係同你吹水吹多咗,下個病人就少咗時間
要打人用拳頭都得,使唔使落孖葉?
有kpi要求一日睇幾多個客,所以正常唔會講咁多,學連登仔咁打份工遮,勁就去左私家
其實都明白
有啲病人家屬或者病人係好惡頂

自己通常都唔該前,唔該後
但係忙唔代表你要西,欺善怕惡

病人都好撚擔心㗎
排期排期時間以年月計
你估真係行入嚟就睇得咩要等㗎
在於病人嚟講,你係醫生我哋就信你㗎啦

好多時當病人係低等動物咁撚
真係差在有冇同理心
你老味
因為醫生同病人既期望唔同

醫生: 你黎覆診聽報告就剩係聽報告,我解釋完就要睇下個病人。如果係私家,你睇多樣野要收錢

病人: 等我儲埋十個醫學問題一次過問醫生先,橫掂睇開醫生,都比左錢,順便問埋,抵啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞