陪診男子博愛醫院涉嫌襲擊醫生被捕

137 回覆
71 Like 3 Dislike
真係大病會安排講座
唔係唔想答你,果班友唔只係坐門診仲有大把野跟

係吹水安撫病人緊要定救治更多病人重要
係真
你想要醫生既關懷你就去搵私家
原則上你係比緊錢買佢既時間去救你
幫你尋根究底係佢既私人責任黎
公立醫院其實只係打份工盡量做到好

所以衡量一個公立醫生好唔好
唔可以係睇佢個格西唔西
係睇佢支唔支持擴招加人手
之前韓國罷工個班絕對係西中之西
好明顯為錢為地位唔理班病人死活

不過如果係反對芝麻外勞醫生既未必係西人
好多醫生都知道上面連會考唔夠14分都照收
比佢地走到落黎分分鐘搞出事
一黎損害自己醫院聲譽
二黎隨時要幫人執手尾
中建班友都勁趕時間
係無睇過私家的人太多幻想

做大手術張單大咪好關懷lor
留有

睇到樓上嗰啲大愛撚就知on9,問問問又咩好問,又唔係末期病

香港閪客就係鍾意畀個少少錢就扮大爺要求人哋服侍佢
以為自己醫院貴賓
好多支那人上連登, 五毛日日開口埋口『醫畜』
支那人以為醫生係畜牲,呢啲國安署就扮盲睇唔見
成日覺得自己workload大就大撚曬
真以為自己係天龍人,乞嗤!
支那人懶醒擺款,對付支那人係要串
病人向主診醫生詢問病房係好撚正常嘅事,講撚到佢哋忙就可以好撚西?
Back to Basic ,班醫生為咗鞏固佢哋嘅醫療霸權,醫科生位做到少,又唔俾外地醫生。轉個頭唔夠醫生,又話因為唔夠人手,但唔多病人咁多。真係龍門任可以搬。

忙都係抵撚死的。病人又死。
就係多得你呢亭五毛閪喺度煽動打醫生囉!
浙江溫嶺殺醫案
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B5%99%E6%B1%9F%E6%B8%A9%E5%B2%AD%E6%9D%80%E5%8C%BB%E6%A1%88

本身鼻炎 醫生幫佢切左鼻甲 變左空鼻症 每次呼吸個鼻都好似比火燒 最後癲左去醫院斬醫生
私家醫院好好態度喎
咁你唔返大陸睇醫生?
咁受氣 做乜仲要睇港醫
有病死返支那睇中醫喇嘛!
其實啲醫生除左睇專科門診之外,好多時都要負責埋病房入面嘅病人巡房,巡房嗰部分未完就自然去唔到門診,遲咗開始都未必係佢地想嘅。

至於點解唔直接改遲啲個開始時間,我估係因為要開多啲timeslot放多啲位出嚟掛,如果唔係輪候時間條數應該仲難睇。

咁樣做對病人同醫生嚟講都係唔公平都係辛苦㗎啦。
不過結構性問題嚟,大家都好無奈。

利申:無做過門診鳩估,有錯請指正
唔啱聽就屈毛 佢係你恩客?
知你多恩客,唔洗演嘢
"幫你尋根究底係佢既私人責任黎
公立醫院其實只係打份工盡量做到好

所以衡量一個公立醫生好唔好
唔可以係睇佢個格西唔西
係睇佢支唔支持擴招加人手"

呢d歪理都講得出口 唔怪得之咁多醫療事故
演乜撚嘢 你生花柳冇人𨳒?
打得好
為大家出口氣
好彩香港人奴性重,已經有病仲要比護士睇唔起,比醫生呼呼喝喝,最後仆街斷錯症/誤診阻礙就醫,都無乜人投訴,大單野搞出人命都仲玩包庇

你做雞先會至知咁多花柳嘢
唔啱就要打節目主持人,吳准少交通燈先生
公道
之前見過件醫生串撚過地獄教車師父
有啲就當你低等生物連望你都廢事咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞