當時的士內的乘客曾提醒司機前面有野豬

175 回覆
525 Like 5 Dislike
極兇殘!有的士司機懷疑明知路面有一家四口野豬,仍然直撞過去,據知至少一隻野豬當場死亡,一隻受重傷跑走。事發於今日晚上7時23分,有的士在香港仔水塘道上斜時,直接撞向4隻走進馬路的野豬,事後還打算踩油逃跑,被途人制止。香港野豬關注組幹事Roni向本報引述目擊者表示,的士內乘客事後哭訴,指曾提醒司機前面有野豬。Roni指事件明顯涉及束意殺害動物,應以「殘酷對待動物罪」拘捕涉案的士司機。

有人在網上上載行車紀錄儀影片,影片中有4隻野豬一家大細走進馬路,此事一輛上斜的士無視野豬直接撞過去,有野豬被即場撞飛,當時有途人大叫「唔好呀」、「黐線架」。該的士煞車後,一度想再加速逃跑,但據知被途人制止。據知現時遺下一隻野豬屍體,一隻野豬受重傷逃跑,沒受傷的成年野豬一度留守家人屍身旁,但後來均已離開。

Roni表示,已經和目擊者聯絡,得知當時的士內的乘客曾提醒司機前面有野豬,沒想到該司機仍直接撞過去。他又引述目擊者稱,那的士司機解釋自己看不到有野豬,他說:「這種藉口十分冷血,如果撞到是人,也不可能用這種藉口,這明顯不是不小心,而是束意虐待動物,警方一定要將他拘捕,任何殘酷對待動物的人都應該受到重罰。」

根據《防止殘酷對待動物條例》,任何人如令動物受到不必要痛苦,即屬違法,最高可罰款20萬元及監禁3年。

仆街心理變態
等個司機試下畀人咁撞然後話睇唔到
愛護動物班友出聲未
果d咩搵貓搵狗果班
起身未

之前車場撞死狗係咁出post 又貼車牌又乜又柒果班去晒邊
的士狗果然冇叫錯佢地
條仆街覺得就算撞埋去部的士都唔會爛,爛咗都唔使佢賠?
人係唔會明白DC9諗咩
見住都撞埋去 呢d人根本心理變態
今次野豬 下次就係人
呢d變態佬唔應該俾個車牌佢係街行
個的士狗完全係人渣
點解唔係撞死你呢啲弱智仔
你拎野豬同貓狗比
仆街人渣,完全唔尊重生命
咪各有各做囉,你咁緊張大可以自己搞,點解要靠人?
做乜撚野阿你
又踩到你條尾
真唔真呀?
作為司機、車主,我哋好驚撞到人、動物。
一來想驚整親人、動物,
二來,整車要好多錢。搵食車更加會失去收入。
唔跟車太貼住,廢時炒車

Roni表示,已經和目擊者聯絡,得知當時的士內的乘客曾提醒司機前面有野豬

報導本身已經轉述Roni , Roni再轉述目擊者,目擊者再轉述的士內乘客

唔係話的士狗係好人,但唔信的士狗會寧願賠錢, 再晒自己整車,都要走去突燈撞野豬
其實係大好呃保險嘅機會
爽幾秒囉,舒壓囉,的士老覺得值
人地咪出左聲唔係你點睇到呢單野
dc9 無一個正常人
各有各做 即係見貓狗就做 見野豬就當睇唔到 然後同人講自己愛護動物
架車車主既 佢租車咋嘛
的士狗好多都燥狂,阻佢一秒都想殺撚左你咁
班大愛左膠真係偽善又嘔心
租人架車,整爛咗唔洗賠?邊有咁筍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞