發覺愈嚟愈多中坑老人家打尖

158 回覆
711 Like 4 Dislike
後面嗰半句不踰矩呢
的士站都係, 明明係站到等, 有幾條仆街係站前少少嘅街口攔, 的士佬又真係停比佢
「你先 反正你都唔擺得耐」
D廢老真係嗰頭近好棹忌
一係激撚到佢仆街一係就死死氣排返
試過港鐵有個廢佬想插隊,我排第一頂撚住佢,港鐵先落後上,平時我都會讓人落咗車先,點知比佢屌我掛住玩手機唔上車,之後啲人落哂我一嘢沖入去搵位座,最後佢座唔到繼續屌,嬲撚到仆街
+1

好多時都係爭第一個開聲嘅
之後會有人幫口
何伯都有幾百萬身家
Prefrontal cortex退化,自控能力同情緒管理變差

本身自私自利嘅可能停留喺想法多,年青時控制咗無咁賤格做出面
老咗個腦控制唔到,諗到就做,唔顧其他人。
特別經濟環境唔好,教育水平低,相對道德觀念會寛鬆到近乎無。
簡單講就爛命一條,你咬我食。

比人恰返轉頭就持老賣老話人恰佢老人家。
打佢又唔係,話佢又唔服。
佢哋亦都無為社會下一代以身作則嘅諗法
當蝗蟲過境咁,死咗行咗就關人忍事。

當個社會蹤容哩種人去踐踏其他人,
其他人會覺得點解唔做埋一份,反正無後果。
慢慢只會變本加厲,同化埋一份。
樓主好波 我自己都係會出聲屌嘅人
希望鼓勵到更多人出聲
恃老賣老,有d企隊頭直接上,唔講以為係坐輪椅
早上地鐵轉車前一個站
後面空曠 但啲中坑城牆咁企曬係車門阻人上車
三歲定八十
一個閪人 注定係 閪人
一個人大大下 會識隱藏
但到老 可能有輕微失智
控制本我功能壞左 閪人本我又跑出黎
細路仔閪 因為細唔識扮
廢佬就壞撚左 扮唔到
本我個格仲有幾時容易跑出黎??
對自己最親人 老豆老母老婆之類
開車果時 唔知點解
仲有 時窮節乃現
有一單我好記得
喺巴士站頭,去到送車尾而下班要20分鐘後
咁我就照企係站度等,果陣得我1個,身後/旁邊都無人
之後時間到,司機上車準備開車,一撻匙就有個阿伯9秒9衝埋來去門邊,重要望一望我
而因為司機照開車門,佢就衝咗上去
重要同司機打招呼話去咗邊邊邊買野
但我見個司機完全唔想啋佢,擺明唔識佢
即係個阿伯扮熟客想扮識司機,扮到好似佢會受到優待佢俾佢上車先,去合理化自己打尖呢個行為
果刻真係halt 晒機唔識反應
得1個人要打尖!? 重要為咗打1個人尖,扮鬼扮馬搞咁多野? Okay 咁你贏囉
尤其拎買餸車嗰啲50-70歲阿嬸
又唔係行動不便,但次次都係拎住架買餸車排站頭
好似老馮唔使排隊咁
車一嚟就側側膊上咗先
唔排都仲得呀,下圖影響深遠:
排隊係英國時留落黎既文化
坐飛機唔挨後又係一種文化
而家係中國話事 唔需要跟英國人果一套去做
直至出聲屌 放心 無人會怪你 怕做醜人 我遇到一律屌到隻廢老到排最後
呢張圖真係害人不淺
pin this
地鐵做恆宣傳叫人扶手電梯兩邊企喎
你前後個兩句完全唔關事,都唔知你up緊乜鳩
大家一定要幫拖圍住佢屌,唔係就會俾d廢老反客為主,扮慘,屈返你蝦佢
其實班垃圾廢老有時都可能意識到自己阻撚住晒既問題 但一定係唔會改

佢地活左大半世人都就黎死 佢地心態就係"話撚知你 總之佢要方便" 話知你遲到比人炒 佢地都唔要蝕一個身位比其他人

所以就算你明刀明槍去屌佢 佢地根本wfc 總之就 "拿拿林 比我上先"
你呢種見義勇為既性格真係買少見少
社會真係好需要你
多啲健身做運動保護自己
好人一世平安
引入左咁多專才
D風氣就會跟住改
但都被人屌到恆一恆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞