香港睇醫生真係交智商稅 個制度太大問題

237 回覆
133 Like 459 Dislike
少年,你真係年輕到成條撚屌咁
你要保証到醫生質素standard就要高
每年就係咁多人
一係加人 一係降質素

咪有人講左 私院爆因為上面有人落黎睇
一係封上面 一係增加醫生
講真book專科等一個月正常
醫生覺得你急的話通常有快期(就算公立都有)

簡單講唔危急咪要等
你想要好服務咪比錢
你想要特快咪比好多錢

醫生如果憂做 你咪要小心你啲心肝脾肺腎
你想試下醫生點憂做咪上大陸睇
狹隘 醫生唔憂做=質素好?

簡簡單單,叫你最基本睇下醫生人口比例又唔做

打咪大堆無根據嘅野,咩一係加人 一係降質素,二選一緊係加人no brainer 啦,你知唔知自己講嘜鳩?

私院爆因為上面有人落黎睇,咁咪即係供不應求囉 本生醫生人口比例已經低過人,仲要serve 咪非本地人,咁係咪要增加供應? 多謝你幫我論證喎
我係咪撚屌 同呢個topic有乜關?
唔好齋講比啲data出黎
一查咪有
https://www.statista.com/chart/21168/doctors-per-1000-inhabitants-in-selected-countries/

中國2.4/1000
香港 1.9-2.1/1000 (因為OECD得國家,呢個數第二到黎)

鐘意的咪睇下呢個
https://www.who.int/data/gho/data/indicators/indicator-details/GHO/medical-doctors-(per-10-000-population)

Australia 55.083/10000
US 36.08/10000
UK 31.742/10000
JP 26.141/10000
中國25.183/10000
Korea 25.174/10000

香港 21/10000 @2022年

問題係以上數字係已註冊的醫生數目
唔知包唔包離開左/退休

公立醫生不嬲都唔夠
香港註冊醫生有15815位
但HA 得6780位

得6780位處理成個公立你話夠唔夠?
有9035位處理私家仲夠唔夠?人仲多過公家喎
多謝你幫手

清楚,簡單,明白
講埋比你知

香港 18/10000 @2013年

唔好再話唔夠醫生或者醫生利益xxx
不如諗下點解多左醫生都唔夠
因為好簡單,多咗並唔一定等如夠 只係簡單邏輯
咁係你港豬7日AL嘅福報嚟
全世界搵一個全民醫保既成功個案睇吓?
平、快、好 三揀二

香港係好平同埋算好質素,香港醫生下限高,大陸醫生/外國醫生有時唔跟國際標準去醫,會見到d好怪既手法。但係你有錢有門路又有要求既話,大可以去搵人地既國手級人馬去醫你。

香港真係死人冧樓嘅嘢唔會拖太耐,如果你要排routine既話一係你情況唔急,又或者你個GP既轉介信寫得鳩,例如:轉介腦科專科for頭痛,又唔寫詳情。

想快既話去私家睇一次,駛幾千蚊做基本檢查/掃描,真係有野既話轉介公立好快有得睇。
台灣大陸唔成功?
你係咪kai架。
你唔去睇下台灣健保?

我唔撚識講。 仲笑緊。
係歐美呢
咁不如討論吓英國同美國既health outcome 吖
又真 交得稅都有醫療卡公司包底去私家
咁你自己搵下台灣健保既優缺點
平快好客觀上冇可能完全顧及
台灣做到平快一定係某d位置犧牲左「好」

唔係話香港制度好好冇問題,但係唔好以為呢個世界有完美既醫療制度,亦唔好期望可以改革得好完美

而且平、快、好都有好多dimensions
平:pay from pocket平?稅平?保費平?昂貴藥/手術既coverage?
快:routine新症輪候時間?手術輪候時間?腫瘤治療輪候時間? Cat1急症延誤?
好:死亡率、夭折率、手術結果、長期病如三高既治療達標率、事故率、院內感染率。health care quality連機構本身都好難去量化

不過外人睇到既只係新症輪候、急症室cat4輪候、醫護態度好唔好同自己俾緊幾錢
長洲醫院?
係 事實上佢地頭暈身㷫發燒
去睇急症 等8個鐘係好正常
我上次隻眼有事 半個鍾
鐘已經入房
即時轉介過眼科驗眼兩個鐘做曬所有檢查
香港咁低稅 我係外國又重稅又要買醫保
其實咪同牙科一樣,早廿年香港人已經去深圳睇。
所以香港咪同加拿大一樣,急嘅唔會拖你。唔急嘅就慢慢嚟。
咁其實係善用資源,好事嚟喎。急症室分流都係咁啦。
香港私家醫生係sales嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞