香港睇醫生真係交智商稅 個制度太大問題

237 回覆
133 Like 459 Dislike
你話唔識咪唔識
唔係停留 你要去慢慢行
反正我唔會去
關我叉事
你間專科都幾吉吓,我次次打電話都要等都要一個月先有得睇,仲要有referring letter 先肯收新症
供求問題
香港醫生病人比例全球發達地區最低
制度上乜都要搵醫生
玩保護主義喺供同求都賺到盡
所以點解香港醫生收入可以去到全球最高

不過好多連登仔都當佢哋神咁拜
每次講到呢個topic都冇人夠膽講個核心原因出嚟
識變應變求變 通過改革實現更好發展
香港D公立醫院,痴撚線入面D老護士惡撚到閪咁,
唔知以為去左旺角街市
跟住照個X光,好撚似落左地獄咁,
好似搞我前世欠佢好多錢咁,班老閪態度閪撚到極

仲有次去左急症室,入面D探熱針懷疑有問題
見到個半歲BB 燒撚到虛脫就黎拜拜咁,
人地老母驚到乜咁希望安排即刻上房
班老姑娘拎住支濕鳩探熱計,探完話38.5度正常,唔洗理
我見個BB唔對路,手腳發紫,即刻借自己支私伙探熱計度個BB
注意: 我同醫院果支探熱計都係量耳仔
屌佢老母燒到成 39.8度,即刻叫姑娘黎,佢地先肯安排即刻上房
痴撚線!!!!!!!!!!癲撚到仆街
我做野做得咁辛苦賺多d 錢等自己有病痛可以比錢接受好d 嘅治療
點解要交多d 稅養埋你班求撚其唔撚做有錢就fing哂去嘅人 老人家殘疾人就另計
最後嗰句心水清
咁而家收入唔夠支出,一係就加稅

你會覺得冇效率 啫係你情況都係可以接受

我比公立check 到有問題之後 明顯chur好多

係今日打電話過嚟,叫你聽日就去抽血見醫生
香港醫療系統好好?
香港醫療個種好係軟件好 指係d人讀書多 今時今日亞洲四圍都讀書多 已經冇咩咁特別 而且人為錯誤成日都有

計埋環境 硬件 配套 分分鐘閪撚過泰國
病情危急嘅話
一分流完就要見醫生
由登記俾錢到攞藥 攞轉介信都係半個鐘到
一星期後專科快期複診

唔嚴重就喺AE排返幾個鐘先
一年後就有專科跟進

公立就係咁
大陸醫療廣告?即block
世上只有一種病叫貧窮病

舉個例,假設我係基層到俾唔起錢喺香港私立做檢測
咁個分別就會係我只能夠喺香港食藥,希望唔係大病
然後排兩年之後先去到公立醫院專科
又或者可以去大陸做得起一個檢測
假設如果係癌症,喺香港食唔起鏢靶藥可能要做化療
但同樣成份甚至同藥廠嘅仿製鏢靶藥,喺中國可以係1%甚至千分之一價錢

我無打算洗白中國醫療(雖然今時今日你去三甲醫院,都真係唔會點黑)
但無論係檢測定用藥,中國真係平到一個違反市場定律嘅程度;當然事實上佢真係唔係市場經濟運作先做到
拎足16個月有糧假等照MRI
唔係傾咁簡單
大如諾華都俾中國藥監逼到不似人形
未過專利期嘅藥都唔俾賣貴

利申睇完《我不是藥神》9up的
你如果有立即既生命危險,佢地唔會拖你
但如果你又死唔去,你就有排等
好極端
我唔鍾意香港
我就算死都死係韓國同日本
香港無野值得我留戀
對香港感到煩厭和嘔心
傷風感冒都睇醫生
因為消費降級啫
以前經濟好時,大陸澳門好多人落嚟搵教授級醫生睇。
咁要移民先得喎,去旅行就覺得好玩,生活十年八年可能度度都差唔多
你交幾多稅先
朋友個女啱啱去美國探親時病咗
普通上呼吸道感染發燒
照X ray 抽血
個女叫喉嚨痛,醫院比咗條雪條佢食
埋單6000蚊港幣
好彩有買保險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞