香港睇醫生真係交智商稅 個制度太大問題

237 回覆
133 Like 459 Dislike
佢話美國急症室收得貴,但服務非常好
排隊時間長唔代表效率低
香港醫療效率比好多歐美國家高喇
你淨係睇公立比較唔夠全面
你咪去一個冇基層嘅地方返工囉,睇下有冇

你嘅工作機會真係淨係靠你自己去制造出黎咩
韓國同日本好過香港
香港人同事都係垃圾
我可以放棄香港所有野
我將來死都死係韓國同日本
唔會係香港呢到
師兄係咪做保險
香港稅低到咁都好意思講
咁咪幾好
有無打點滴?
香港的稅項低係用其他野交換返黎
又唔洗講到交低稅係皇恩浩蕩咁
而且香港唔係窮,只係依幾年先出現所謂結構性赤字
你搵個醫療出名垃圾嘅國家嚟講
係台灣加拿大都睇過醫生開過刀
可以話你知台灣健保>=香港私家>>>>加拿大>>>>>>香港公立
加拿大個system直情係on9
香港人不嬲都上大陸玩
所謂嘅其他代價
過去幾十年反而成為咗好多人資本大增值嘅材料
我廿年前Toronto都唔太難搵到收新症嘅family doctor。藥費係貴,不過唔洗consultation fee計埋都平過香港私家。referral 以前又唔太喎,不過廿年變化都應該好很大😅
正確係自己去搵化驗,自己去照,prove自己係urgent case。然後ha見到urgent就好快架啦
一個無版權意識既地方啲藥當然可以好平, 正如印度藥都好平
但其實係犠牲緊大藥廠R&D 既成平

當然站係病人角度我唔會批評啲咩, 為左醫好自己唔會考慮咁多呢啲係可以諒解
只係要理解有啲地方平未必係因為個"制度有幾先進"
人命嚟
可以用錢衡量咩?
你比我CV我睇睇先
保險佬黎架?乜春都唔洗比都講得出
咪玩啦 踩還踩 香港急嘅嘢係可以好快睇到
最快見過即日新症都可以照CT睇埋專科
唔係講緊撞車意外嗰啲係人都知急嘅嘢

點解要排咁耐 係因為你樣嘢唔急 同埋其他人急過你姐
有咩問題?
唔鐘意咪上去醫
過條河就到中國架啦
係public health 人命就係用錢衡量, 而且明碼實價
"生命無價" 係一個好離地既美妙夢想, 但實行唔到
現實就係資源有限, 要考慮點樣分配可以收大化利益
利益可以包括救到幾多人命

舉個例
某美國A 公司用左1億研究左隻新藥出黎, 咁當然會將隻藥賣到好貴黎回本, 美國就限制10 年內只有A 公司可以賣呢隻藥黎保障佢既利益
然後來自其他國家既 B 公司偷左條密碼做左隻"仿制藥", 係市場上同A 公司打對台, 令A 公司最終回唔到本
咁樣一黎, A 公司決定唔再做呢啲高難度R&D, 賣返啲舊藥算數

你覺得呢個故事入面, A公司唔再研發其他新藥對病人有無損害?
想知邊間嘅急症得兩三條友等
搞咗醫藥分家先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞