香港睇醫生真係交智商稅 個制度太大問題

237 回覆
133 Like 459 Dislike
因為好多公司傷風感冒一日病假都要病假紙,病左想休息下都要搵醫生證明自己病
條7頭認為等得耐=低效率,佢鳩識咩叫「效率」咩
世上只有一種病叫貧窮病

舉個例,假設我係基層到俾唔起錢喺香港私立做檢測
咁個分別就會係我只能夠喺香港食藥,希望唔係大病
然後排兩年之後先去到公立醫院專科
又或者可以去大陸做得起一個檢測
假設如果係癌症,喺香港食唔起鏢靶藥可能要做化療
但同樣成份甚至同藥廠嘅仿製鏢靶藥,喺中國可以係1%甚至千分之一價錢

我無打算洗白中國醫療(雖然今時今日你去三甲醫院,都真係唔會點黑)
但無論係檢測定用藥,中國真係平到一個違反市場定律嘅程度;當然事實上佢真係唔係市場經濟運作先做到
你可以用一千幾百睇左私家再用轉介信去公立專科排期
少少錢可以排快d就睇你覺得自己條命值唔值呢d錢
全民醫保
送錢俾廢老濫用服務
有份交稅嗰啲都唔會睇公立啦
太少醫生又死都唔肯加
搞到個個都去做私家勁好搵
感覺公立先快快手醫好你唔好再返嚟
啲藥一定係靚
啱人人都經保險經紀助養醫生
醫生見到保險有得claim即刻幫你claim爆先
正確做法

1. 診所拎轉介信,排公立半年

2. 一開始就睇私家轉科,過咗半年就排到你可以睇公立

3. 3個月返大陸檢測一次
憨憨的香港人:排公立醫院門診,約半年後的公立專科門診,還不一定能治好。

聰明的香港人:大陸APP預約醫生,自費30 RMB去深圳大學總醫院,第二天就能看胃鏡腸鏡、拍腦/全身CT,出報告馬上就能確定是否進一步動手術,費用公道不超過2000 RMB
美國服務應該係好
一來醫生睇得少症過香港
好多都老底佔大份+分佣然後限咗一日睇幾多個
香港私家真係睬你都on9睇多一個賺多一個

二來雖然醫療貴
其實大部分係公司賺
d醫療集團可以係大學/慈善機構/managed healthcare之類搞
多數賺好撚多但分得唔多比醫生
雖然醫生都200-300萬港紙一年
仲有大城市多數醫療好過山卡啦
因為醫生有家庭想生活係ny la附近之類
結果市區醫生人工低供應多
唔做得好都未必有回頭客
其實d藥唔係藥方已經過咗專利期就係已經比咗專利費/正牌藥
你係咪以為大陸賣藥好似20年前賣鹹碟咁土炮整比你
落去私家睇門診咪一樣幾分鐘一個症
專科做唔到5分鐘一個客又收千幾蚊先可以比多少少時間你

如果私家普通科肯比夠十分鐘一個大把人隨時唔使睇完又睇又踢嚟踢去先搵到個啱嘅專科
因為係特登拖慢嚟做.
等d人唔好去睇急症
真急症個d會好快做
幾舊MRI唔得
要6-700
利申啱啱照完

不過已經好過香港啦.
香港on999 5500一個部位.

仲有.
cls. 香港照就有digital.
深圳照就得膠片
公立仲要唔睇膠片話無得放大睇唔清
你都幾on9 排得耐=效率低
你又唔諗下個工作量差幾遠

結果就係睇得快又屌
睇得慢排得耐又屌
人工高又屌

真係返大陸睇醫生啦
一早就學台灣開放醫師名額啦
開到成行成市 門診街 醫療商場
你估醫療成本真係咁貴咩
加州九成幾人有保險

基本上有工作就有保險
低收入、生仔同65歲以上有免費醫保
唔可以講香港唔好的
會俾人話你公屋仔冇錢買保險
又關唔夠醫生乜事
肥上瘦下

咁快唔記得請食魚旦
睇下醫生同人口比率先,點肥都唔夠香港啲醫生肥
係公立醫生唔夠
有幾多私家有乜用
你有無睇過私家專科? 知唔知都要排? 仲要個醫生唔憂做大支野咁

有冇搵過私家醫院床位?唔識人有錢都無用,全部都因為供應太少,醫生先咁大支野,公私都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞