國泰事件,正式宣佈香港踏入自撚私事代

245 回覆
160 Like 390 Dislike
其實坐開UO 轉坐返國泰呢啲已經會覺得好闊 埃到最後係有啲壓迫感但迫唔過 UO 囉
因航有先見之名, 一早取消晒個風口

幾粒鐘機又前又後搞住晒真係好咩

我以為唔搞到人都係公德心黎

純粹只係我家教係咁

呢啲定俗成好睇咩家庭大

講咁耐原來係想抬舉自己,獲取自我感覺良好
話人冇公德心,冇家教

最尾仲要扮晒嘢加句話冇話啱定錯

我諗可能有部份人同我一樣
覺得約定俗成短途機無必要挨後搞到人

得某部份人係咁,咁咪已經唔係約定俗成囉
得某部份人做嘅行為,係叫個人喜好,唔係約定俗成

如果你硬係要講係有約定俗成,我反而覺得挨後先係約定俗成,驟眼睇長途航線大部份人挨後

可能咁諗既唔係走晒就拉晒

歐美航線咪又大把人挨後,又係想借啲意抬舉自己?

你自己標奇立意話咩影響到人所以自已唔挨,前面挨你又話人冇公德心

隻手就唔會挨個扶手驚頂到人

呢個係你同人共用同一個扶手,兩個人共用同一空間,機艙座位係你可以挨後人哋都可以挨後,前面挨後咗唔會令到你挨唔到後

坐既時侯對腳唔好頂到前面個位

呢個係兩個人共用同一空間,機艙座位係你可以挨後人哋都可以挨後,前面挨後咗唔會令到你挨唔到後

茶餐廳卡位唔好挨後因為會郁到後面果枱

呢個係兩個人共用同一個凳pan,機艙座位係你可以挨後人哋都可以挨後,前面挨後咗唔會令到你挨唔到後

你自己唔享用設計,跟住話人享用咗係冇公德心
覺得自己嗰套先係規矩,人哋係違反規矩,明明自己唔係大多數人

依家講緊機艙前中後三個人
用返你啲比喻,就係

1. 睇戲覺得自己個頭會影響後面觀眾係搞到人,所以自己縮低個頭睇,跟住就話前面個頭擋住咗你好冇公德心 (前中後)

2. 睇戲你坐中間,買咗杯汽水但你覺得擺喺個兜度會搞到左邊條友所以唔擺,右面條友擺咗杯汽水喺左邊個兜,跟住你覺得人哋冇公德心 (右中左)

3. 搭飛機開張枱、撳螢幕、拎雜誌/安全卡睇、插耳機,幾細力都會郁到前面,只係程度問題。你覺得咁樣會搞到人所以全部都唔用,跟住就話後面嘅人用係冇公德心。(後中前)
你無感覺其實贏晒架啦
唔怕煙味人地飛機食煙都影響唔到你
聾既bb喊都阻唔到你訓
感受既野辯論贏左都唔會改變到
我唔會因為你好有道理
所以前面挨後我就覺得唔壓逼好舒服
我都係會己所不欲勿施於人
咁你無感覺自然不在此限
飛機食煙->全球法例都禁
BB喊->你可以無奈但唔可以出手搞個BB

唔好用埋啲鳩例子
挨後本身冇道德問題
唔好講咩己所不欲 勿施於人
好冇話強制你挨後啊大佬

但你自己唔挨口你唔好話人冇公德心吖嘛
仲要話係家教問題,自我感覺良好

講咁多咁係咪即係你睇戲會縮低個頭啫,搞到人喎

咁係咪即係睇戲買咗汽水都唔會用佢個兜啫,佔用到個空間喎

你冇家教?做咩睇戲唔縮低個頭?
上機嗰陣多咗你一個人,搞到我上機耐咗。你搞到我,你係咪冇家教?

我就每次上機都係等最後冇人排隊先上,我好有公德心、好有家教。可能家庭唔同,教養都唔同

用返你啲邏輯,排隊上機會導致後面啲人上機耐咗,搞到後面啲人。排隊上機全部都係冇家教。我最有家教

動植物公園園園,冇家教
你覺得無影響就無影響啦
無得逼個個唔同
成班愚民樂都唔知有咩好嘈

飛機長途一定挨㗎啦

短途就話唔會啫

係咪坐慣廉航當咗全世界都唔可以挨
依家邊忽有人逼你?你被害妄想症?

我依家係話緊你,如果你係嘅話,一開閘就排隊上機,搞到排你後面嘅人,冇家教

我識得等到冇人排先上機,我最有公德心,我最有家教

我以為唔搞到人係公德心嚟,結果啲人一開閘就喺度排隊

可能大家家庭唔同,教養都唔同,有啲人質素係低啲

你覺得排隊ok就排隊ok啦
無得逼個個唔同
我覺得你排隊冇家教就覺得你排隊冇家教
你都弱智
夾硬屈人自私
一開閘就排隊上機搞到後面都覺得冇事
你無感覺其實贏晒架啦

唔怕煙味人地飛機食煙都影響唔到你
聾既bb喊都阻唔到你訓
感受既野辯論贏左都唔會改變到
我唔會因為你好有道理
所以登機走去排隊
我都係會己所不欲勿施於人
咁你無感覺自然不在此限

上機唔等到最後先上,冇家教
唔只佢拍
連身邊啲乘客都有拍果對廢老

掉返轉,佢唔拍既話,連登仔又會屈返佢轉頭
Ching 講左真理出黎
我以為唔搞到人係公德心嚟
香港機場個個都開閘就排隊
可能咁諗既唔係走晒就拉晒
其實真係d大陸人特別鐘意挨後
隔離條戴帽閪婆頂櫈都好撚狗
無被blacklist算佢好彩
以後有理無理 飛台灣又好飛美國又好
一律挨撚到最盡
唔係挨唔挨後問題係人嘅問題,掉轉挨後係香港人後面兩公婆係中國人,我肯定風向完全反轉
仲要嗰條又肥又粗嘅腳黐撚住晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞