聖保祿71歲男病人換心瓣後離世 家屬質疑主診醫生疏忽、事後態度輕佻 要求院方交代

168 回覆
53 Like 18 Dislike
公家症都得架
你個case有教學意義就得
次次唔係大粒拖一兩個都係大粒帶班醫科生
私院價錢 公院服務態度

唔係複雜罕見case應該唔會考慮去睇公院私家門診
複雜罕見但prognosis差嘅其實都唔會收
陳子聰前排血管撕裂爭啲死都係返qmh 私症醫
轉筆可能係佢用嚟減壓嘅方法
證明呢個醫生經驗唔夠
面對家屬都有壓力
政府醫院私家收費
醫唔醫死人一件事,主要係個主診醫生同醫院仆街
所以點都係醫院同主診唔岩
純粹st paul不嬲定位係廉價街坊醫院
幾可聽養和香港港安有呢啲新聞
所以好多細節無講 乜都溝埋曬黎講
明明細節先重點
收錢個時幾好
呢個話手術成功喎
停唔停手係醫生決定 醫療決定 唔係家人話點就點 點知有冇利益衝突
呢單唔係年紀大 身體夠鐘無得搞
做完手術後arrest 詳細隔左時間唔知 解釋唔到死因可能要驗屍 呢單無可能就咁停手唔救
平時刑事 差佬case 明知死緊救唔到都要做足
呢點唔係錢既問題 係原則問題
咁講真果句.....純粹作為醫院staff,好有限度的主觀同以偏概全感受。

我覺得醫生本身都寸,心臟科係咁多個專科之中最寸同最口臭....。我以前做過好短時間cath lab,班友真係寸過碼頭咕哩。
我唔知係咪因為平時好多人過來sell 佢地嘢,比人奉承慣左。
果條友轉筆可能係讀書時已開始轉緊,係一種習慣

至於話無表露出傷心,現在係做醫生唔係做孝子
其實做手術本身同手機鋪整手機係一樣,醫院本身等同工廠
利申,我唔識呢啲。
但係我想問,TAVI我理解都應該係好似通波仔咁隊條catheter 入去,然後放個人工valve 嚮適當位置?咁應該cath lab做都可以?咁SAVR應該係開刀啦?

咁有冇話嚮cath lab 做果d 會易d翻發或者甩出來?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞