聖保祿71歲男病人換心瓣後離世 家屬質疑主診醫生疏忽、事後態度輕佻 要求院方交代

161 回覆
51 Like 18 Dislike
為名利就更加唔好醫死人,要做到最top個個有錢佬搵佢做
有錢佬會搵個醫死人嘅幫佢?唔會
做完tavi都要繼續dapt / apsirin + noac if AF架啦
做乜做tavi之前要停
所以唔係有錢人條命咪wfc囉戇鳩
其實佢先最需要睇心理醫生
能力有限,醫死你係你唔好彩。請到繳款處付款。
你見到個醫生醫死人,你會唔會check下佢醫死嗰個係有錢佬定窮人先,呢單野嗰個有幾多身家你又會唔會知?
最簡單,搵個冇醫死人嘅
有無醫療事故rate data?
無錯,半日內由好精神交談到第2朝離開。

真係好痴線成單野
手術100%成功咩
做微創換心瓣
個換嘅瓣係好易有血塊
所以係會食住薄血藥咁做,做完繼續食
咁何來做手術前唔停藥呢

不過聽聞私家d心臟科好多仆街
唔洗做嘅都叫你做
做d大心臟手術都係公立安全d
反社會失敗者
啲醫生做義工再捐埋身家
睇怕你呢班地底泥都唔會滿意
死可能家屬都接受到 但而家家屬就係覺得你出左事都hea係手術都會hea攪到死左
聖字頭出名垃圾

打直入 打橫出 理所當然
又話香港醫療top notch
仲笑人去大陸睇
港醫真係留返畀你
生老病死 人地有咩未見過
第時你死左係咪要投訴牛頭馬面無禮貌
保險狗好鍾意吹到私家係神醫,住公立等死咁
搵錢呀大佬呢期莫財大壇嘢都要接啦
點知出咗事
微創不嬲好危險
住銅鑼灣
在歐美國家,醫療糾紛通常透過訴訟程序來解決。當患者對醫療機構或醫療專業人士提出索賠時,他們可以尋求法律救濟並提起訴訟。這些訴訟通常牽涉到對醫療過失、治療失敗、醫療程序錯誤或其他涉及醫療保健問題的索賠。

美國是醫療糾訴訟的王國,所以,醫師爲了避免遭病人控告,選擇比較防衛或防禦性醫療,消極的治療手段,謹慎保守的作風也是常有的事。

Btw香港醫療事故醫生一樣會有機被捕同刑事檢控
亦有發生過
其實同其他國家無乜大分別
要告醫生刑事門檻極高,民事訴訟就好多
關間醫院咩事啲?好多醫生係掛名喺度做手術
大把醫死人嘅冇事繼續出嚟做啦
有個打美容針打到死左3次人80幾歲先比人拉
做富婆生意賺到住白加道
切錯手指嗰個仲要係兒科聖手
95% 成功,但有5%失敗
醫護成日話早醫就冇事
但唔會講早醫失敗會點
70幾歲做大手術仲要包生仔
幫個病人提早解脫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞