聖保祿71歲男病人換心瓣後離世 家屬質疑主診醫生疏忽、事後態度輕佻 要求院方交代

141 回覆
41 Like 16 Dislike
【有線新聞】71歲男病人4月在聖保祿醫院接受微創更換心瓣手術後離世,家屬質疑主診醫生有疏忽。
家屬要求院方交代是否未有按指引經家屬同意才將病人轉到普通病房,又指控醫生在手術前未有指示長期使用薄血藥的病人停止用藥,亦未有進行血液凝固測試。

家屬指6月收到院方醫療報告,顯示為病人打了13支強心針,但家屬在病人注射第七支強心針後,已指示醫生不用再打針搶救,不滿涉事醫生未被處分。死者兒子陳生:「最重要的是感覺不到醫生發生了這樣的事情,他沒有半點內疚或者問候,交代期間他不停手上拿起原子筆來轉動,行為頗為輕佻,感覺不到他有悔意,我們以悲慘的心態難得約到家人來面對這件事卻得不到正面回覆。」
做得醫生都係仆街黎架啦,有邊個唔係為錢為名利,你估個個都仁心仁術咩,人命喺佢眼中同件貨冇撚分別
上得去做手術預左啦
繁體支那
私家醫院都醫得死人都幾大件事
通常啲麻煩case私家都唔肯收
直接踢返你去公立醫院
切錯手指同埋切錯脾都只係一句sorry
呢d濕碎
個撚樣醫生仲要轉住筆黎同啲家屬交代
留港撚上去睇多啲
都嗰頭近㗎啦,是但啦
事實,但改變唔到
所以咪要刑事化
唔好俾佢哋停兩年牌就無事發生
醫生名?
香港吖
尋日東張?
私家醫院
咁好多高危手術唔會再有人去做
又話私家醫院好啲 咪又係仆街

以後唔好睇醫生呀!
仲衰過簡體支那
唔WORK
心臟科唔少手術唔做會好快惡化死埋

其實現在長期病患者同老的病人都絕少收,因為呢批人手術風險高
外國一樣有刑事化又唔見個個走佬
係香港停牌當做嘢先兒戲醫病
有無醫生名
呢單好多細節無講
薄血藥咁多隻又溝埋黎講
aspirin通常唔停 停都係 plavix warfarin noac
又要睇下有冇需要用bridge therapy
全麻又要過anes anes又會睇lab / 藥
入ot前又有checklist
涉及人數眾多 關關都錯有難度
點解要去聖保祿做手術
其實係無指示病人停藥定講完病人唔記得

就算係公院都醫生講一次,姑娘再講一次,再派手術需知寫得好清楚點停藥,張野仲有熱線電話睇唔明可以問

我記得果時手術前仲再問我一次最後幾時食藥
做手術前最後一次覆診真係要後生仔請假陪診,特別上到左70歲就退化理解能力差
液程個三年班禽獸已經露晒底
恃住自己係專業人士就當自己係神咁
睇唔起普通人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞