聖保祿71歲男病人換心瓣後離世 家屬質疑主診醫生疏忽、事後態度輕佻 要求院方交代

161 回覆
51 Like 18 Dislike
係就直接開名
佢唔係麻煩case, 係easy case遇著弱智醫生
心瓣微創同開大刀係兩個完全唔同嘅手術
你可以當微創係通波仔d friend
可能呢下先激起家屬把火
轉筆真係好癲

好有黃秋生演變態佬feel
有無例子
邊啲醫生有做義工有捐身家

想個邊個咁慷慨
所以話有啲醫生真係抵比人投訴
做手術有風險係人都知
手術後既併發症可以係人為可以係不幸,睇你點解釋
但同人溝通既語氣同肢體動作係可以自己控制
誠懇啲同家屬番個情況,就算人地投訴,都唔會搞到單野咁大
無國界醫生計唔計
香港都有幾個醫生去過
喂,俾啲例子黎呀
心臟科醫生係內科 唔識開刀架

呢單野搞唔掂正路要即刻call surgeon 開刀止血啦
唔知條友點解唔call啦
港畜
刑事豁免都唔係絕對
只係刑事檢控門檻好高
香港有發生過,英國近幾百年亦只有幾十單

嚴重疏忽誤殺或醫療誤殺是普通法之下的一項刑事罪行。控方需要在以下關鍵要素作出舉證才能成功檢控涉事醫護人員:
1. 涉事醫護人員對死者有謹慎責任(duty of care):例如已確認的醫患關係。若是隨便在街上抓住一個註冊醫生,這位醫生對路人並沒有謹慎責任。
2. 該疏忽行為(negligent act)違反了該有的謹慎責任 (breach of duty):例如病人在病房突然大量吐血,主診醫生卻拒絕前來搶救。
3. 病人死亡是由於涉事醫護人員違反了謹慎責任而造成的後果
4. 該疏忽行為屬非常嚴重(gross)、魯莽、應受譴責,甚至應被視為刑事行為(crime)。
香港"好"、唔係濫收費用既醫生我諗3%都無
雖然心臟手術科 (cardiac surgery) 係夕陽工業...
但係心臟內科 (cardiology) 做嘅TAVI 有排都未會係 standard treatment
transcatheter 所謂 "微創" 最需要嘅唔係技術而係科技同一堆用好多錢買嘅工具...
cardiologist 篤爛/隊穿野...個心瓣卡住/甩咗 都仲要靠cardiac surgeon 收科...
一啲醫生係大支野真係當病人係貨物
唔想講咁多
一啲係真係性格有問題唔識同人溝通

不過去得私家多數好識講嘢同protect自己
依個似傻傻地 一係佢覺得咬佢唔入當你nothing
R u on9
唔識真係唔洗出黎柒
呢兩年急升最多既心臟科手術係removal of tavr
全世界都係,唔止香港
要做真係去HA 3大做,出事即刻call cts搞
佢做完係無流血
上左icu好精神

之後點解無人理就唔知
可能去左旅行
Ching咪鳩up啦
係走好多 但仲有好多有經驗嘅醫生係度
點會俾你大陸surgeon加新醫生仔啊
其他醫院我唔知啦 最少qe一定唔係
中肯, 聖保祿無論醫生護士都參差, 要睇彩數
做多都係個份糧
佢家人咪話一出icu就腹痛
之後個cardi又冇做ct又唔理佢話痛下好正常

之後先發現酒塞甩左內出血
輸左13包血都搞唔掂死左

咁點解會唔一早call vascular surgeon黎搞
nejm 張新紙都話tavi not inferior to savr in low surgical risk patient (at least for short term outcome)
同埋d gist又會手痕自己做哂d AS唔refer 比cts
savr應該會慢慢收皮

cardiac surgery 應該會得返d豬頭骨可以做
d anatomically difficult valve
cardiac d 手尾
同埋dissection
其實醫生醫死人
同手機維修員整壞部手機
道理其實一樣.
下下都要好沉重, 根本無辦法做落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞